Vicepresedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei, Viorel Badea, ii scrie lui Boris Tadici
adăugat 04 iunie 2010, 13:54, la Românii de Pretutindeni
Senatorul Viorel Badea, senator pentru comunităţile româneşti din Europa şi Asia, Vicepresedinte al Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei, ii trimite o scrisoare deschisa Presedintelui Serbiei Boris Tadici in care reclama incetarea imediata a comportamentului abuziv al politiei sarbe impotriva romanilor/vlahilor din Timoc.
„Cu regret remarc că practicile poliţiei din zona Timocului seamănă izbitor cu practicile regimului Miloşevici, regim răsturnat de cetăţenii Serbiei dornici de libertate. Regiunea noastră nu a fost scutită în trecut de asemenea practici, dar ceea ce surprinde în cazul de faţă este reapariţia lor într-o perioadă în care Serbia s-a angajat pe un alt drum, cel al integrării europene, care asigură popoarelor noastre libertate, demnitate şi prosperitate”, se arata in scrisoarea trimisa de senatorul roman, Presedintelui Tadici.
„Vă scriu în legătură cu comunitatea româno-vlahilor din Serbia de răsărit, care se pregăteşte în aceste zile să-şi aleagă reprezentanţii în cadrul Consiliului Naţional, constituit conform legii minorităţilor naţionale din Serbia. Aştern pe hârtie aceste rânduri cu speranţă, pentru că românii şi sârbii s-au dovedit, de-a lungul timpului, prieteni mai ales în momente grele, dar şi cu tristeţe, pentru că ştirile transmise de mass-media despre ceea ce se întâmplă sunt îngrijorătoare şi readuc în memorie timpuri pe care le credeam definitiv apuse.
După cum cunoaşteţi, Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin a reclamat în ultimele săptămâni presiunile inadmisibile la care sunt supuşi vlaho-românii din regiunea Timocului. Zeci de persoane au fost anchetate de poliţie doar pentru că au avut curajul să-şi exprime liber o opţiune în privinţa administrării problemelor comunitare locale care privesc păstrarea specificului minorităţii române din Serbia. Aceste persoane sunt intimidate de reprezentanţii autorităţilor statului sârb, care încearcă să le determine să îşi retragă semnăturile de pe listele electorale ale partidelor româneşti” scrie Viorel Badea in scrisoarea deschisa adresatata Presedintelui Serbiei.
Cazul lui Dragan demici liderul roman anchetat de procuratura si politia sarba este deasemenea adus in atentia lui presedintelui Serbiei:
„Evenimentele semnalate de organizaţiile din Serbia de răsărit, precum Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin şi Partidul Democrat al Rumânilor din Serbia, sunt îngrijorătoare. Vă aduc în atenţie cazul lui Dragan Demic din Petrovac, şeful secretariatului Consiliului Naţional al Minorităţii Rumâne, anchetat de poliţie pentru distribuirea perfect legală şi legitimă a formularelor de înscriere pe listele electorale pentru alegerea conducerii acestui consiliu. Ca el au fost intimidate zeci de persoane, probabil într-o încercare ilogică şi contraproductivă de a controla rezultatul acestor alegeri”.
Vicepresedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei invoca in scrisoarea adresata lui Tadici si faptul ca „organizaţiile vlaho-românilor din zona Timocului au dreptul să se exprime în cadrul democratic asigurat de statul sârb, aşa cum o fac organizaţiile altor minorităţi naţionale din cuprinsul Serbiei. Le conferă acest drept nu doar documentele europene în domeniul drepturilor omului, la care Serbia este parte, ci mai ales tradiţia convieţuirii paşnice în Serbia, alături de populaţia majoritară şi de celelalte comunităţi - unguri, cehi, slovaci, ruteni, romi etc.”
In final Viorel Badea ii cere Presedintelui Serbiei implicarea interventia imediata pentru stoparea abuzurilor ce se fac impotriva romanilor/vlahilor din Timoc:
„Ca exponent al mişcării democratice care în anul 2000 a angajat Serbia pe drumul europenizării, deschiderii şi democraţiei, aveţi datoria să interveniţi pentru a curma neîntârziat abuzurile semnalate de organizaţiile vlaho-românilor din Timoc. Veţi avea astfel în ei parteneri de nădejde pe drumul reformelor necesare întregii societăţi sârbe, al integrării Serbiei în Uniunea Europeană”, se mai arata in scrisoarea senatorului roman.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲