Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:59

 

Victoria „învingătorilor învinşi”

adăugat 08 mai 2010, 13:23, la Istorie / Ştiinţă

Victoria „învingătorilor învinşi”

Discuţiile controversate privind participarea sau neparticiparea RM la parada de 9 mai de la Moscova au readus în atenţie un subiect sensibil: noi, basarabenii, ce fel de învingători am fost şi suntem, dacă victoria asupra fascismului ne-a adus jumătate de veac de ocupaţie sovietică, deznaţionalizare, deportări, foamete? Întrebarea i-a măcinat, decenii la rând, şi pe mulţi dintre veteranii noştri, care însă n-au îndrăznit s-o rostească decât în gând sau în şoaptă... Vorbim de foştii ostaşi ai Armatei Române sau cei care au apucat să lupte în ambele tabere, cum s-a întâmplat cu Vasile Danu din satul Logăneşti, raionul Hânceşti.

Un om simplu cu pieptul plin de medalii

Vasile Danu are pieptul plin de medalii, majoritatea sovietice, dar nu se consideră un erou: „Sunt un om simplu, un ostaş care şi-a făcut onest datoria, îndeplinind ordinele superiorilor”. Totuşi, este mândru că a contribuit şi el la înfrângerea Germaniei naziste. Însă victoria i-a lăsat un gust amar pentru toată viaţa. Războiul pentru el a început în aprilie 1944, când a fost înrolat în Armata Română. „Aveam 20 de ani şi m-a chemat la datorie Statul Român. Soţia mea, de numai 15 ani, cu care mă căsătorisem de câteva luni, a rămas acasă cu părinţii. Împreună cu vreo 30 de tineri din sat, am plecat la instruire pentru o jumătate de an, în Detaşamentul 11 Dorobanţi, din Galaţi. N-am apucat să lupt de partea nemţilor. Când urma să ne trimită pe front, la 23 august, România a făcut armistiţiu cu ruşii şi a întors armele împotriva Germaniei. De la Bucureşti, am mers cu frontul până în Transilvania, care era ocupată de nemţi. Când am ajuns la apa Mureşului, la 29 septembrie, a venit ordin ca basarabenii să fie trimişi acasă. Ne-am bucurat că ne întoarcem la vatră, la familie, fără să ştim ce ne aşteaptă”, îşi aminteşte Vasile Danu.

Bucuria revenirii versus teroarea „eliberării”

Îi aştepta teroarea. „La Galaţi, ne-au prins ruşii şi ne-au luat prizonieri. Ne-au dus în port la Dunăre şi ne-au ţinut acolo vreo trei zile. Urma să ne trimită în lagăr. Am reuşit să fug şi am venit acasă”, povesteşte bătrânul, iar ochii i se umplu de lacrimi. „Cei care au ajuns în lagăr, 33 de oameni, nu s-au mai întors acasă şi nimeni nu ştie unde-s. Am avut noroc că am fugit, altfel mă duceau şi pe mine în Siberia şi nu ştiu dacă mă mai întorceam”, spune Vasile Danu, acum în vârstă de aproape 87 de ani. 

Bucuria revenirii la baştină a fost însă de scurtă durată. În Basarabia se reinstaurase regimul sovietic, aşa că, la trei zile, a fost mobilizat deja în Armata Sovietică. Dar a apucat să afle de la ai săi prin ce le-a fost dat să treacă în lipsa lui. În casa tatălui său, un comerciant înstărit, partizanii ruşi îşi instalaseră ştabul. „Sărmana soţia mea era un copil încă şi a trecut prin toate astea! Partizanii au făcut închisoare la noi în beci. L-au ţinut acolo pe primarul nostru, pe care l-au spânzurat în centrul satului. Iar pe o femeie din Drăguşeni şi pe patru ucraineni i-au împuşcat chiar în spatele grădinii noastre. Ce puteau face ai mei? Dacă ziceau ceva, îi ucideau şi pe ei...”.

În Armata Sovietică, Vasile Danu a luptat împotriva naziştilor pe Frontul doi bielorus, în regimentul 456. A fost pe linia întâi a frontului, trecând prin Bielorusia, Ţările Baltice, Polonia. „În armată, eram de diferite naţionalităţi, dar ne înţelegeam ca fraţii. Altminteri n-am fi rezistat şi n-am fi învins. Cum s-ar spune, eram toţi o naţiune - soldaţi. Am ajuns cu frontul până la Oder, la graniţa cu Germania. Acolo, s-au dat lupte mari şi grele. M-a păzit Dumnezeu şi de data asta şi am scăpat teafăr. Mulţi camarazi - şase chiar din Logăneşti - au căzut însă pe câmpul de luptă. Alţi 12 consăteni au fost răniţi”, îşi deapănă amintirile Vasile Danu. Victoria din 9 mai l-a prins în Germania, unde a rămas să slujească încă doi ani, la hotar...

Fiul pe front, părinţii - în Siberia

În timp ce Vasile Danu şi fratele său erau pe front, părinţii lor, ca alte mii de familii din Basarabia, trăiau drama deportărilor. Deşi s-au scurs atâtea decenii de atunci, bătrânul veteran nu-şi poate stăpâni lacrimile când îşi aminteşte cum i-au fost trimişi părinţii săi în Siberia, în 1944. „După ce m-au mobilizat în Armata Sovietică, pe părinţi i-au ridicat şi i-au deportat, pentru că erau „culaci”. De pe front, am scris demersuri la autorităţile sovietice şi eu, şi fratele. Cred că ne-a auzit şi Dumnezeu rugile - după vreo doi ani de închisoare, tata a fost eliberat. A revenit acasă cu mama paralizată de un picior şi o mână. În 1946 m-am întors şi eu. A fost tare greu. Încă în 1944, puterea sovietică ne-a luat toată averea la colhoz - un magazin, vreo 20 ha de pământ, vite, oi, cal... Eram totuşi tineri şi am început încetişor să ne refacem viaţa, dar a venit altă năpastă - foametea...”, povesteşte el.

Deşi a muncit conştiincios toată viaţa, a fost un cetăţean corect şi nu s-a împotrivit autorităţilor, Vasile Danu a păstrat în suflet revolta şi obida faţă de puterea sovietică. De aceea, a refuzat categoric să intre în Partidul Comunist. „Am lucrat 25 de ani în gospodăria silvică Hânceşti. Îmi ziceau să intru în partid, dar n-am vrut. Eu sunt soldat de felul meu şi sunt obişnuit să respect legea. Dar dacă legea lor, a comuniştilor, e strâmbă, cum era să o îndeplinesc? M-am scăpat de câteva ori cu vorba şi m-au ameninţat că voi rămâne fără lucru, dar am scăpat şi de data asta. Totuşi, nu mai era vremea lui Stalin”, spune bătrânul, schiţând un zâmbet ironic.

„Am peste 60 de nepoţi, strănepoţi, stră-strănepoţi...”

Abia acum câţiva ani, Vasile Danu şi-a luat legitimaţia de veteran al Armatei Române şi a primit şi două decoraţii româneşti. „Am scris la Bucureşti, la Ministerul Apărării, şi m-au găsit în documentele lor. Era important pentru mine să-mi fie recunoscute meritele şi ca fost ostaş român. Mi-am făcut datoria faţă de Ţară şi distincţiile primite îmi sunt tare scumpe. Mă bucur că acum li se face dreptate şi celor care au luptat în Armata Română. Este istoria noastră, nu ne putem lepăda de ea”, mi-a spus bătrânul - pe care l-am întâlnit miercuri la Guvern, acolo unde fusese invitat de premierul Vlad Filat, alături de alţi veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial - mulţumit că a ajuns să trăiască şi asemenea timpuri.

„Timpul nu iartă pe nimeni. Iată, de câţiva ani, merg doar în cârjă, am şi alte probleme de sănătate. Pensia e de câteva sute de lei, mai iau vreo trei sute alocaţie de veteran, 50 pentru medalii, 49 compensaţia, în total ajung la vreo mie. Nu m-aş descurca, fără ajutorul copiilor”, îmi spune la despărţire veteranul... Chiar dacă i-a fost dat să treacă prin multe greutăţi şi drame, Vasile Danu se consideră un om fericit şi împlinit: „Am trăit cu nevasta în dragoste şi înţelegere 63 de ani, am făcut o familie frumoasă, cu patru feciori şi patru fiice. Soţia a decedat acum patru ani. Şi un fecior e mort, restul sunt sănătoşi, oameni gospodari şi cumsecade. Am şi peste 60 de nepoţi, strănepoţi, stră-strănepoţi. Asta e bucuria adevărată şi sensul vieţii. Iar politica... E ca valul: vine, trece: Azi e într-un fel, mâine în alt fel...”.


Autor: Alina Ţurcanu
Sursa: www.timpul.md
- Cu cine mos Vasile a fost mai bine de trait - cu rusii sau cau romanii?
- Cel mai bine si mai bien a fost atunci, cand rusii au plecat, iar romanii inca n-au venit.
Cu ai nostri a fost si va fi mai bine!
A comentat gig 08 mai 2010, 14:39
Ce rost are sa-l intrebi pe Vasile \"cu cine-i mai bine cu rusii sau cu romanii?\" cand se stie ca mos Vasile e roman? Diferenta dintre rusi si romani este ca romanii ne intreaba daca vrem cu ei in schimb rusii isi tin armata la noi fara sa ne intrebe. Deocamdata VASILE STA LA COADA CA SA RECAPETE CETATENIA ROMANA.
A comentat bine ai revenit grig, tot transnistrean ai ra 08 mai 2010, 14:54
RUŞII AU FOST TOT TIMPUL ÎN BASARABIA DAR DACĂ AM LUA DATELE STATISTICE ÎN 1938 ROMÂNIA ERA AL PATRULEA EXPORTATOR MONDIAL DE GRÂU ŞI AL TREILEA DE PETROL CA SĂ NU MAI VORBIM CĂ LEUL ROMÂNIEI MARI AVEA ACOPERIRE ÎN AUR
A comentat PENTRU GIG 08 mai 2010, 15:01
Difernta dintre un moldovean si un roman - careeste? - Moldovenii basarabeni dupa anul mortii lui Stefan cel Mare au fost sute de ani victime si popor cu o psihologie de popor asuprit, supra sarcina caruia era de a supravetui cu orice pretz, inclusiv a unor sacrificii, compromisuri etc. Daca se declara roman - demult era nu partial, ci totalmente deportat si nimicit in Siberia.
Romanii sunt invers, un popor care sta de asupra altora, si din 1918 pana in 1940 nu le-a fost rusine sa-i clareasca pe nefericitii basrabeni, caredesigur erau slabi si inferiuori dupa 106 ani de jug tzarist rusesc. Au avut si au in continuare o ideie natzionala imprumutata inca de la fondarea statului pe smecherism, pacaleala moldovenilor mai dezvoltati atunci la prima unire si mai numerosi si acum de minoritatea Valahilor iesiti la mijlocul secolului XIX abia din serbie si robia tziganilor. Limba devine secundara pe lanfa decalajul prapastios intre idealul supunerii in fatza sortzii, destinului de la Dumnezeu si idealul eroului national tziganesc - Pacalici sau Pacala. Si in zilele noastre nu e nici o dificultate sa ghicesti cu mult inainte cum va proceda Romania fatza de basarabia sau R.Moldova - ca intodeauna dupa retzeta universala a smecherilor, careuita ca mai exista si Dumnezeu si Adevar si pedepse pentru hotzie..
A comentat gig 09 mai 2010, 02:45
Al patrulea exportator mondial de grau - in mareparte basarabean - n-a construit nimic in Basarabia, n-a admis nici un basarabean in administratia locala, a venit cu cadre de regatzeni asa cum au venit si rusii cu cadrele lor de ingineri si sefi. Neagu Juvara recunopaste acest lucru si Geo Bogza descrie Basarabia ca pe un pamant blestemat, nefericit. Toata presa romaneasca interbelica ii trata pe basarabeni ca pe persoane inculte, inapoiate mai rau decat triburile din Africa si motivau prin asta politica fatzisa de discriminaresi jaf, adica avertizarea nazdravanei Mioritza inainte de prima unire, mesaj profetic descoperit de basarabeanul Alecu Rusoo referitor la caracterul criminal al celorlatzi doi "frati"-ciobeni s-a adeverit. Dar religia SMECHERILOR asunsa in mare cinste in Ro si azi = yzine nu de Dumnezeu, ci de Smecherul nr. 1, pe carein rugaciunea "Tatal nostru" in diverse traduceri i se spune diferit - "si ne izbaveste de cel Rau", apoi " ... de cel Viclean" iar in rusa de "lukavii",ce ar insemna de cel Amagitor sau mai pe romaneste - " ...SI NE IZBAVESTE DOAMNE DE CEL SMECHER"!
A comentat gig 09 mai 2010, 03:22
ÎNTREBAREA SE PUNE CORECT ÎN FELUL URMĂTOR ....CARE ESTE DIFERENŢA ÎNTRE ROMÂNII DE PE CELE DOUĂ MALURI ALE PRUTULUI ...... ÎŢI SPUN EU ...... ACCENTUL IAR NU LIMBA VORBITĂ ...... NUMAI CĂ ÎN DREAPTA PRUTULUI EXISTĂ URMĂTOARELE ACCENTE .... ARDELENESC , BĂNĂŢEAN , OLTEAN , MUNTENIA , DOBROGEA , MARAMUREŞUL ...... ŞI NU ÎN ULTIMUL RÎND ACCENTUL DIN BASARABIA
A comentat pentru gig 09 mai 2010, 04:24
Diferenta dintre romanii de pe ambele maluri ale Prutului este ca cei din Basarabia se afla inca sub stapanire rusa. Trebuie sa ne unim si sa alungam armata rusa din tara si odata cu ea le toti papagalii sclavi ai Rusiei cum este "gig"
A comentat 1 09 mai 2010, 07:19
Unii lingvişti consideră că există patru limbi romanice răsăritene: istro-româna, aromâna, megleno-româna şi daco-româna; alţii consideră că ele formează o singură limbă, limba română, cu patru dialecte. Daco-româna, fie că o socotim limbă în sine, fie că o socotim un dialect al limbii române, nu este împărţită în dialecte. Cuprinde doar diverse graiuri, numite şi subdialecte / accente, cu diferenţe minore de pronunţie şi vocabular, dar inteligibile între ele. Graiurile limbii daco-române, în afara românei standard, includ: graiul bănăţean, graiul crişean; graiul moldovenesc; graiul dobrogean (zis uneori "dician", acum disparut), graiul maramureşean; graiul oltenesc, graiul muntenesc (este cel mai apropiat de limba română standard (literară)), graiul timocean.
A comentat ariciul 09 mai 2010, 07:45
APROPE NU AM CE ADĂUGA
A comentat BRAVOO ARICIULE 09 mai 2010, 08:31
am uitat... mai e si graiul ardelenesc :P
A comentat ariciul 09 mai 2010, 11:45 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.1420 secunde