Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:44

 

Ce "surprize" pot avea persoanele care cumpără apartamente în blocurile noi din Capitală

adăugat 28 ianuarie 2013, 07:45, la Social • Articol publicat de Octavian Balan

Din oraşul scheletelor din beton armat, cum era cu doar câţiva ani în urmă, Chişinăul s-a transformat rapid într-un şantier de construcţie, cu sute de blocuri ce frapează prin pereţi de vitralii, arhitectura diversă şi promit confort celor care vor locui în ele. Doar că oamenii care visează la propriul cuib trebuie să fie foarte prudenţi. A devenit o tradiţie deja ca firmele de construcţie să le ofere cumpărătorilor surprize nu tocmai plăcute.

La sfârşitul anului 2011, Lilia Rudi a decis să-şi cumpere un apartament într-un bloc nou din Capitală, de pe strada Kiev. S-a dus la o firmă de construcţii unde i-a fost propus un apartament. Era frumos, avea tencuială. Doar că atunci nu avea toată suma necesară. Peste câteva zile a revenit la aceeaşi firmă. A decis să cumpere locuinţa în credit. A fost însă prea târziu - apartamentul pe care l-a ales, a fost vândut. Firma i-a propus altul, în acelaşi bloc, doar că în altă scară. Au bătut palma, însă femeia nu ştia ce surpriză o aşteaptă. 

"Când am venit aici să văd apartamentul acesta, în comparaţie cu primul apartament, aceeaşi sumă 38 de mii 500, aceeaşi suprafaţă, un etaj numai mai sus, numai că fără tencuială. Blocul era curat cum era casa construită", spune Lilia Rudi. 

Deci, în primul caz i-a fost propus un apartament cu tencuială, iar în al doilea – fără. Nedumerită, Lilia s-a dus la firma de construcţii să ceară explicaţii. Pentru tencuială urma să scoată din buzunar încă o sumă frumuşică şi asta nu era una dintre condiţiile contractului. Iată ce răspuns a primit de la vicedirectorul companiei. 

"Îmi spune că apartamentul acela el l-a făcut pentru fiul lui şi îl vinde, s-a răzgândit şi îl vinde şi de aceea era aşa făcut. Eu spun, bine, iese că îmi faceţi mie un cadou? El îmi spune: Da, vă închipuiţi, vă fac un cadou. Cineva mi-a sugerat să merg la Primărie să întreb cum se dau casele noi în exploatare", povesteşte Lilia. 

Ca să se asigure că totul este conform legii, femeia a început să bată pe la uşile instituţiilor de stat. A fost la Primărie, la Guvern, la Ministerul Construcţiilor. La MC i-au arătat ordinul emis încă în 2010 care stabileşte clar în ce condiţii poate fi dat în exploatare un bloc. Cu referire la finisarea interioară, potrivit documentului, "tavanele şi pereţii trebuie să fie pregătiţi pentru lipirea tapetelor ori vopsire". 

Doar că apartamentul Liliei Rudi nu corespundea celor scrise în document. Supărată, femeia s-a dus iar la Ministerul Construcţiilor. Oficialii au ascultat-o. "S-a ridicat de pe scaun, a sunat undeva. Eu nici nu am auzit că aveam atâtea emoţii. Când s-a întors mi-a spus: Chiar acum v-aţi îmbrăcat şi vă duceţi, domnul Caba vă aşteaptă", îşi aminteşte femeia. 

Pavel Caba este directorul firmei cu pricina. Tot el este şi preşedintele Patronatelor în Construcţii. 

"Am mers la domnul Caba. El a început să ţipe. Eu i-am spus că dacă mai strigă la mine ies din cabinet. El spune, bine, vă duceţi alături la domnul Cheianu. A două zi m-am prezentat, aşa amabil m-a primit, m-a aşezat pe scaun, cu totul altfel vorbea cu mine. El spune, noi am făcut consiliu ieri şi am hotărât să vă vindem apartamentul nu la 785 de euro metru pătrat, dar la 768. Fără alte explicaţii. Şi mai mult să nu aud nicio întrebare. Acesta-i ultimul cuvânt", mai po0vesteşte Lilia Rudi. 

În faţa camerei, Pavel Caba neagă acuzaţiile. Mai mult, spune că habar nu are despre existenţa unei astfel de probleme. 

"Nu am avut astfel de cazuri. Eu de la dumneavoastră aud acest lucru. Dacă sunt nereguli, se adresează şi neregulile pot fi evitate imediat. Apartamentul nu poate fi netencuit, fiindcă noi am pus în funcţiune casa în conformitate cu prescripţiile ordinului respectiv", a declarat directorul firmei de construcţii, preşedintele Patronatelor în Construcţii, Pavel Caba. 

Cât despre reducerea de preţ pe care ar fi obţinut-o femeia, Pavel Caba spune că aşa ceva nu a fost. 

După ce am anunţat că am terminat filmarea, lucrurile au luat însă o altă întorsătură. În spatele camerei, Caba recunoaşte că o ştie pe această femeie. "Doamna este bolnavă, cu părere de rău. Închipuiţi-vă de la ce s-au întâmplat toate lucrurile. În podele se instalează reţelele pe unde trec cablurile de televiziune şi de telefon. Cablul de televiziune care este a trecut, dar cel de telefon, nu", a punctat Caba. 

Ce ar putea fi la mijloc? Între timp, Lilia Rudi a fost nevoită să scoată din buzunar un pumn de bani pentru tencuială. "În total am plătit aproximativ 42.000 de lei pentru toate lucrările de tencuială", a adăugat femeia. 

Dacă facem un calcul simplu şi înmulţim banii cheltuiţi pentru tencuirea unui apartament la numărul total de locuinţe dintr-un bloc, vedem că suma pe care firma ar fi scos-o de pe spatele clienţilor, este una impunătoare. 

Conform ordinului în cauză şi conform legii calităţii în construcţieblocul trebuie să fie în varianta definitivată absolut tot. Dacă nu este, înseamnă că e o încălcare. Până la intrarea ordinului în vigoare ne bazăm pe legea 721, Legea calităţii în construcţii. După intrarea ordinului în vigoare, toate contractele trebuie să fie conform ordinului", a subliniat şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Vasile Radu.

"Tencuiala trebuie să fie făcută, dar nu până la ultimul strat. Să nu fie vopsit sau tapetul încleiat. Dar, să fie pregătit pentru aceasta. Aceaste lucrări, însă, trebuie să recunoaştem că lasă de dorit", a menţionat viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu. 

Lilia Rudi nu este singura care ne spune că locuinţa din acest bloc i-a fost vândută în aşa stare. Unii oameni abia acum au început lucrările de reparaţie. Am mers cu o cameră ascunsă la mai multe blocuri, date în exploatare după ce a fost emis ordinul cu pricina. Şi iată ce ne-au spus oamenii.

"A fost sur, ciment. În contract era variantă albă. Dar, aici tencuiala nu era făcută". 

"Aici era numai perete. Aşa cum îi fac ei când îi construiesc şi gata". 

Oficialii de la Inspecţia în construcţii susţin că este vorba desprenerespectarea prevederilor legale. 

"În primul rând s-a încălcat legea calităţii în construcţii, în al doilea rând s-a încălcat regulamentul cu privire la recepţia finală. În al treilea rând, trebuie văzut contractul de investiţie care a fost de bază", a declarat şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Vasile Radu. 

Cert este că legea este lege pentru toţi şi trebuie respectată. Deşi oficialii spun că apartamentele nu mai pot fi vândute în varianta sură, se pare că regula nu este respectată. Pe site-urile oficiale, unele companii de construcţii anunţă că vând locuinţe anume în variantă sură. 

"Dacă sunt astfel de cazuri, noi întocmim o prescripţie directorului general al obiectivului şi vedem cui i-a fost transmis obiectivul, perioada, proces verbal la terminarea lucrărilor", a menţionat Vasile Radu.  

Şi acestea nu sunt singurele nereguli. "În primul rând, foarte multe blocuri sunt recepţionate la sfârşit de an sau pe timp de iarnă şi rămâne nefăcută până la capăt amenajarea exterioară. De asemenea,terenurile de joacă nu sunt întotdeauna montate. Uneori parcările nu sunt făcute întocmai", a declarat viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu. 

"E clar că nereguli avem şi până la ziua de azi că au făcut contracte în varianta sură, în varianta albă, în varianta nu ştiu care. Cu părere de rău, avem încă aşa executori care s-au abătut de la ordinul în cauză. La moment ei nu pot fi sancţionaţi de nicio instituţie", a adăugat şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Vasile Radu.

"Este foarte greu să verifici calitatea. Pentru că vizual poate să-ţi pară că este o calitate bună, însă când începi să faci ultimul start de finisare, să vopseşti sau să înclei tapetul, vezi toate neregulile care sunt. Apoi la faza când se dă în exploatare lucrările sunt proaspete şinu pot fi văzute fisurile care pot apărea ulterior", a mai adăugat Nistor Grozavu. 

Atunci când se dă în exploatare un bloc, este formată o comisie specială din care fac parte reprezentanţi ai autorităţilor locale, inspecţiei în Construcţii şi antreprenorului. Iată ce ne-a răspuns viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu, la întrebarea: Care ar fi şansele ca un bloc să fie dat în exploatare cu apartamente fără tencuială? 

"Nu, noi asemenea blocuri locative nu am recepţionat. Teoretic desigur este posibil, putem să spunem că poate fi un antreprenor care nedisciplinat", a răspuns oficialul. 

Mai ales că această comisie face verificări selectiv. "În fiecare apartament este imposibil. De exemplu anul trecut au fost recepţionate 33 de blocuri cu aproximativ 2.383 de apartamente. Vă închipuiţi să mergi în atâtea apartamente. Aceasta este în primul rând funcţia beneficiarului. Fiecare proprietar este interesat să primească o lucrare de calitate corespunzătoare", a mai adăugat Grozavu. 

În aceste condiţii, când legea este încălcată chiar de către cei care o fac, putem fi siguri că lucrurile vor merge în direcţia corectă, pe viitor? 

"Asta a fost propunerea Patronatelor în Construcţii, ceea ce ţine de punere în funcţiune a blocurilor locative. S-a examinat foarte mult şi s-a ajuns la concluzia că trebuia anume acel ordin", a conchis preşedintele Patronatelor în Construcţii, Pavel Caba. 

"Eu am primit apartament prima dată prin anii '88. Atunci, când am primit apartamentul eu am putut imediat să trec să locuiesc. Apartamentul era şi cu tencuială, dar aici e ceva de neînchipuit. Nu ştiu unde o să ajungem. În loc să ne dezvoltăm, noi degradăm", a conchis Lilia Rudi.


Autor: Publika.md
Sursa: www.publika.md
Buna ziua,

Puteti sa publicati anunturi in ziare din judetul Galati accesand http://www.anunturi-angajari-ziare.ro/anunturi-angajari-ziare-locale-dambovita-dolj-galati.php#galati
A comentat Anunturi angajari ziare Galati 02 iunie 2014, 13:02


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.6438 secunde