(VIDEO & FOTO) 20 de ani de la Podul de Flori din 6 mai 1990. “De la Nistru pan’ la Tisa”
adăugat 06 mai 2010, 10:22, la Românii de Pretutindeni
PRUT – TRUP FRANT
La 6 mai 1990, s-a scris probabil cea mai frumoasa si emotionanta poveste din istoria recenta a neamului romanesc, stropita cu lacrimi si flori de peste 1,2 milioane de romani, care au organizat pe meleagurile Prutului o impresionanta Mare Adunare Nationala, intrata in istorie sub numele “Podul de Flori”. Va reamintim ca, la acea data, Moldova de peste Prut era inca in componenta URSS, la conducerea careia se afla reformistul Mihail Gorbaciov. Cel care, de altfel, a si aprobat, tacit, deschiderea granitei dintre RSS Moldoveneasca si Romania, pentru ziua de 6 mai, intre orele 13-19, fara a fi nevoie de pasapoarte sau vize.
Evenimentul “Podul de Flori” a fost initiat de Asociatia Bucuresti-Chisinau, impreuna cu Frontul Popular din Moldova Sovietica. In manifestul lansat de lideri politici si asociatii civice din cele doua tari se spunea: “Prutul a fost si va ramane o apa care uneste doua maluri ale Moldovei (…) Noi, romanii, suntem la noi acasa “de la Nistru pan’ la Tisa”, din varful Carpatilor pana la Mare. Si aceasta casa o avem, de-acum inainte, cu toate usile deschise, pentru a ne vedea la fata cu fratii de acelasi sange si pentru a ne intregi sufletele”.
In acea memorabila zi de 6 mai, sute de autobuze, automobile si tractoare, pline cu romani, au pornit spre Prut, la mult-dorita intalnire cu romanii-basarabeni. La ora 12, in bisericile de pe ambele maluri ale Prutului, s-a oficiat un Te-Deum de pace si liniste sufleteasca. Apoi, la ora 13, prin cele opt puncte de trecere a frontierei, intinsa pe o lungime de 700 km, fluviul de romani a erupt peste poduri, spre uimirea granicerilor sovietici, care nu intelegeau nimic din aceasta “invazie”. Acolo, printre miile de ploiesteni, i-am intalnit pe ing. Mircea Cosma, actualul presedinte al Consiliului Judetean, insotit de fiica sa si de studentul Radu Oprea – viitorul prefect al Prahovei (in foto). Toti trei cu tricolorul in mana si cu bratele incarcate cu flori. Plin de emotie, Mircea Cosma mi-a spus: “Ziua asta ar putea fi o razbunare frumoasa pentru fatidica zi de 16 mai 1812, cand trupul Moldovei a fost sfartecat de Rusia sub tarul Alexandru I, ca si pentru 28 iunie 1940, cand Stalin a facut praf harta Romaniei Mari. Intalnirea noastra cu fratii basarabeni dovedeste, inca o data, ca suntem un singur popor, vorbitor al limbii lui Eminescu, in spatiul dintre Prut si Nistru si ca Unirea de astazi, care a durat doar sase ore, va fi doar un prolog al reUnirii definitive”. Un alt martor la eveniment a fost regretatul poet Grigore Vieru. El a fost primul care, in dreptul satului sau, Pererata, a traversat raul pe o barca de cauciuc. Dupa el au venit, buluc, consatenii lui: “Era o tensiune emotionala de nedescris. Cand romanii si basarabenii s-au intalnit in mijlocul raului, au incins o hora a bucuriei – lucru unic in lume”.
Mai tarziu, intr-un interviu, domnia sa mi-a spus: “Un popor care se prinde in hora, la mijlocul unui rau ingradit cu sarma ghimpata, nu poate sa moara”.
Astazi, din pacate, Podul de Flori a devenit doar o legenda, cantata in versuri: “Podul de Flori s-a daramat, / A venit apa si l-a luat!” Si odata cu el s-a cam stins si iubirea romanilor pentru fratii de peste Prut…
Ioan POPESCU/ Ziarul de Prahova
PS VR: Un sondaj electronic creat recent de cersipamantromanesc.wordpress.com si plasat pe Roncea.ro arata faptul ca 78% din circa 600 de votanti isi doresc Unirea Basarabiei cu Tara, un procent ceva mai scazut decat cel constatat la inceputul sondajului. Va invit sa votati pe coloana din dreapta blogului.
Urmariti mai jos o serie de fotografii istorice realizate de domnul Valeriu Oprea, participant la eveniment. Daca le reproduceti va rog sa pastrati drepturile de autor si sa mentionati autorul si sursa. Clipul video preluat de pe YouTube este postat de Indubitabil02
CariereMedia.ro informeaza ca TVR Iasi si TV Moldova 1 Chisinau rememoreaza impreuna «Podul de Flori»
Echipa TVR Iasi va invita joi, 6 mai, la o rememorare a evenimentelor petrecute pe malurile râului Prut în urma cu 20 de ani. În transmisiuni directe pe TVR3 si TVR Iasi, în duplex cu TV Moldova 1, jurnalistii vor încerca sa refaca un nou pod de flori între România si Republica Moldova, prin intermediul televiziunii.
Emisiunile speciale vor începe de la primele ore ale diminetii. In matinalul «Buna dimineata, Moldova!», de la ora 07.00, Horia Gumeni va vorbi împreuna cu invitatii sai despre însemnatatea momentului de acum 20 de ani. Emisiunea va avea si transmisiuni speciale în direct de la Ungheni – Prut.
De la ora 19.45, într-un dialog TVR Iasi – TV Moldova 1 Chisinau, sub genericul « Întâlniri de suflet », telespectatorii vor cunoaste familii de pe ambele maluri ale Prutului care au participat la Podul de Flori din urma cu 20 de ani.
Continuarea la CariereMedia.ro
Poate mai corect ar fi: PRUT - TRUP FRACTURAT? Suna foarte stiintific si corect din punctul de vedere al stilisticii dambovitene.
Faptul ca nu scrieti varianta corecta a acestui vers arata distanta, mai bine zis departarea/instrainarea, voastra fata acele evenimente.
Mai, microbilor de la Bucale, versul original este: PRUT - TRUP RUPT.
"din actele depuse de reclamanti ca probatoriu rezultă numai faptul că sunt descendenti ai unor posibili fosti cetateni români, respectiv părintii acestora, care, născându-se pe un teritoriu ce s-a aflat sub jurisdictia statului român, este posibil să fi avut si cetătenie română". "având în vedere că ascendentii reclamantilor au avut domiciliul permanent pe teritoriul URSS, au pierdut cetătenia română prin efectul Conventiilor mentionate (nota mea - Conventiile dintre RO si URSS din 1958 si 1978), astfel încât la data nasterii reclamantilor - 1951 si 1981, părintii acestora nu aveau cetătenie română si, implicit reclamantii nu au dobândit prin nastere această cetătenie".
Acestea sunt citate din întâmpinarea MJ RO din 2010 la o cerere in judecata de constatare a cetăteniei române, unul din reclamanti fiind veteran de război al Armatei Române născut în 1920, si respectiv - fiul si nepotul acestuia fiind coreclamanti.
pe acest link http://www.csm1909.ro/csm/index.php?cmd=caut&doc=108&lk=9 -
Minuta întâlnirii Comisiei Juridice din data de 24 iunie 2009(pozitia 15) gasiti raspuns la aceea de ce sunt respinse aceste cereri.
Concluziile vă apartin.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲