Viza pentru SUA – campanie de informare MAE-Ambasada SUA despre procedura de solicitare
adăugat 09 aprilie 2010, 11:17, la Social
Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada SUA la Bucureşti au lansat oficial campania de informare „VIZĂ PENTRU SUA" despre procedura de solicitare a unei vize temporare pentru Statele Unite, demers ce sprijină îndeplinirea criteriilor tehnice de către România pentru acceptarea în programul Visa Waiver, transmite Romanian Global News.
„Eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români care vor să viziteze SUA rămâne unul dintre obiectivele prioritare ale Bucureştiului în dialogul cu Washingtonul", a declarat cu această ocazie ministrul Teodor Baconschi.
„Sperăm ca o mai bună informare a cetăţenilor români să contribuie la scăderea ratei de respingeri ale solicitărilor de viză, astfel încât România să îndeplinească şi acest criteriu", a arătat şeful diplomaţiei române.
„Îmi face plăcere şi sunt onorat de parteneriatul cu dl. ministru Baconschi şi MAE în campania comună de informare privind procedura de solicitare a vizelor temporare pentru Statele Unite. Românii sunt bineveniţi în Statele Unite. Anul trecut, peste 26.000 români au primit vize temporare pentru SUA şi vrem să ne asigurăm că procesul de solicitare a vizei este simplu şi clar", a spus ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.
Campania are ca obiectiv explicarea modului în care cetăţenii români pot demonstra în cadrul interviului cu ofiţerul consular al Ambasadei SUA legăturile puternice care îi vor determina să revină în ţară la finalul perioadei oficiale de şedere în Statele Unite.
„Ce facem noi prin această campanie este să-i ajutăm pe românii care vor să meargă în SUA cu viză temporară (pentru turism, studii, afaceri, etc.) să îndeplinească criteriile impuse de legislaţia SUA. Facem acest lucru prin informare", a mai spus ministrul român de externe.
Campania de informare este concepută astfel încât:
•· Să prezinte acele informaţii care îi pot ajuta pe cetăţenii români să înţeleagă procedura de solicitare a vizelor şi principiul care stă la baza evaluării individuale a fiecărei solicitări depuse la Consulatul american;
•· Să îi încurajeze pe candidaţi să-şi facă evaluarea personală în funcţie de criteriile din legislaţia americană, pe care le prezentăm pe site-urile MAE şi ale Ambasadei SUA. Prin această autoevaluare, şansele de a completa un dosar de viză credibil cresc.
•· Să explice conceptul "legăturilor puternice cu ţara" care joacă un rol esenţial în evaluarea unui candidat.
•· Să explice de ce un candidat care a fost respins are nevoie să îşi îmbunătăţească dosarul de viză înainte de a-l depune din nou. O recomandare comună din această campanie este ca persoanele care au primit un răspuns negativ la solicitarea de viză să revină cu o nouă cerere doar când pot îndeplini condiţiile de obţinere a vizei.
Componenta principală a campaniei este secţiunea cu informaţii de pe pagina de internet a MAE dedicată acestei campanii- http://www.mare.ro/, VIZĂ PENTRU SUA. Cetăţenii români vor fi direcţionaţi către această secţiune prin intermediul unui banner online plasat pe paginile de internet ale 22 de instituţii de presă, cu ajutorul unui spot video şi al unui spot radio, pentru care MAE a obţinut de la Consiliul Naţional al Audiovizualului dreptul de a fi difuzate în regim de gratuitate. MAE a beneficiat de sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru realizarea spotului video şi de cel al Radio România Actualităţi pentru realizarea spotului audio.
Discursul Ambasadorului SUA, Mark H. Gitenstein cu http://www.tarom.ro/zboruri-si-rezervari/rezerva-online/ ocazia lansarii campaniei privind vizele SUA
Îmi face plăcere să mă aflu astăzi aici şi sunt onorat să fiu partenerul domnului ministru Baconschi şi al Ministerului Afacerilor Externe în campania comună de informare privind procedura de solicitare a vizelor temporare pentru Statele Unite.
Românii sunt bineveniţi în Statele Unite. Anul trecut, peste 26.000 de români au primit vize temporare pentru SUA şi vrem să ne asigurăm că procesul de solicitare a vizei este simplu şi clar.
Informaţii detaliate sunt disponibile pe pagina Ambasadei SUA - http://romania.usembassy.gov/, care ar trebui să fie prima sursă de informare pentru persoanele care doresc să viziteze SUA. Acolo găsiţi o secţiune de întrebări şi răspunsuri şi prezentări, utile tuturor solicitanţilor de viză.
Astăzi vreau să atrag atenţia şi asupra noii proceduri de solicitare a vizei, prin Consular Electronic Application Center (Centrul Consular Online de Solicitare a Vizei) sau CEAC, introdusă de săptămâna trecută pentru toate tipurile de viză. CEAC poate fi accesat prin intermediul paginii de internet a Ambasadei SUA şi găzduieşte noul formular de solicitare a vizei, pe care îl folosesc deja cu succes turişti din toate judeţele şi categoriile sociale din România.
Noul formular electronic concentrează toate formularele folosite anterior într-unul singur. Odată completat, formularul este trimis direct ambasadei spre procesare. Şi mă bucur să anunţ că noul formular include acum şi liste derulante uşor de folosit şi traduceri în limba română ale acestora. Faptul că limba română este una dintre puţinele limbi disponibile demonstrează angajamentul nostru de a face procesul cât mai transparent posibil pentru publicul român.
Suntem mulţumiţi de noul instrument şi credem că va simplifica procesul de solicitare. Totodată, acesta îi scuteşte pe solicitanţi de sarcina de a imprima mai multe formulare şi reduce cantitatea de hârtie folosită.
Desigur, ca şi până acum, solicitanţii de viză vor plăti taxele necesare la orice sucursală a Băncii Transilvania şi îşi vor face programarea pentru interviu în avans. Toate informaţiile referitoare la aceste aspecte pot fi găsite pe pagina de internet a Ambasadei SUA.
Aş vrea să vorbesc pe scurt şi despre refuzul vizei. Aşa cum am precizat, 26.000 de români au primit vize temporare pentru SUA anul trecut, reprezentând circa 75% dintre solicitanţi. Este un procent bun, dar este adevărat că nu toţi cei care solicită o viză temporară îndeplinesc criteriile necesare acordării vizei.
Acesta este întotdeauna un subiect sensibil şi înţelegem de ce. Una dintre cele mai delicate întrebări pe această temă este următoarea: solicitantul respins ar trebui să solicite din nou viza? Conform legii americane a imigrării, persoanele refuzate pot solicita din nou viza de câte ori doresc, dar noi le sfătuim ferm să nu facă acest lucru. Ştim însă că situaţia unei persoane se poate schimba. Încurajăm persoanele să solicite din nou viza doar dacă şi atunci când situaţia lor a înregistrat schimbări considerabile şi pozitive.
Secţia Consulară a elaborat câteva noi materiale pentru public, inclusiv o broşură cu întrebări şi răspunsuri despre secţiunea 214 (b) din Legea americană a imigrării, pe care o aveţi inclusă în mapele de presă. Secţia Consulară a realizat şi un interviu în limba română pe această temă, pentru a clarifica aspectele practice ale condiţiilor ce trebuie îndeplinite de cei care solicită o viză temporară. Imediat ce interviul şi alte materiale video informative vor fi disponibile online, vă vom anunţa.
Sper că acest material video şi cele ce vor fi realizate ulterior vor lămuri condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un solicitant de viză temporară. Informaţii detaliate şi link-uri către materialele elaborate pentru această campanie pot fi găsite pe pagina de internet a Ambasadei. Astăzi se află alături de mine Laurie Meininger, adjunctul consulului general, pentru a vă răspunde la întrebările referitoare la vizele pentru SUA.
Mă bucur că am fost alături de dumneavoastră astăzi. Vreau să-mi exprim încă odată aprecierea pentru iniţiativa şi cooperarea Ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi şi a Secretarului de Stat, Bogdan Aurescu, în realizarea acestei campanii de informare. Suntem bucuroşi să vă prezentăm noul formular electronic de solicitare a vizei şi să fim parteneri în această campanie inovatoare. Şi, bineînţeles, îi aşteptăm cu bucurie pe români în vizită în SUA" a precizat Ambasadorul in discursul sau.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲