Vlad Filat: "AIE şi-a asumat reforma administraţiei publice centrale"
adăugat 17 septembrie 2009, 19:26, la Alegeri 2009
Prim ministrul desemnat anunţă că viitorul guvern va avea 4 vice-premieri din care unul va administra reglementarea transnistreanăValentina URSU: Domnule premier ce puteti spune despre eficienta structurii noului cabinet de ministri?
Vlad FILAT: Este o structură a Guvernului pe care ne-o asumăm, este una discutată, inclusiv cu experţi în domeniu. Sigur ca nu este formula cea mai fericită.
Valentina URSU: De ce nu ar fi cea mai buna varianta?
Vlad FILAT: Deoarece ar fi fost bunăoară necesar să mai apară un minister cum ar fi cel al industriei şi energeticii, o administraţie publică centrală care să administeze domeniul turismului şi dacă e să sa ma pronunt ferm, toate domeniile ar trebui să fie administrate într-o manieră mai autonomă, să-i spunem aşa.
Europa Liberă: Criza se face simţită, ati tinut cont ca trebuie stransa cureaua?
Vlad FILAT: Noi reieşim şi din posibilităţile pe care le avem, însă aici aş vrea să fac o mică precizare. Noi, cei care am constituit AIE, ne asumam un angajament politic ferm ce ţine de reforma administraţiei publice centrale (APC). Este un început, cu această structură demaram activitatea şi maxim în doi ani noi urmează să venim cu reformă administrativă centrală profundă care ar trebui să ajusteze şi să creeze condiţii pentru activitatea eficienta a APC. Şi aici nu trebuie să uităm şi de capacitatea financiară a ţării care ar trebui să existe pentru acoperirea acestei reforme.
Valentina URSU: Dar aceste replici dure facute azi in parlament de catre deputatii comunisti precum că au fost lichidate nemotivat Ministerul Administraţiei Publice Locale şi Ministerul Reintegrării cum ati putea sa le comentati?
Vlad FILAT: Bine, este un punct de vedere al dînşilor. În primul rînd nu a fost nimic lichidat, atribuţiile funcţionale în anumite domenii de la ministerul administreţiei Publice Locale le preia Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, aşa cum este firesc să fie. Iar in ceea ce priveste desfiinţarea Ministerul Reintegrării noi am făcut un pas înainte şi nu înapoi. Şi anume, vom institui o funcţie de Viceprim-ministru cu atribuţiile funcţionale necesare pentru a administra eficient acest process de solutionare a crizei transnistrene şi nu doar declarativ.
Valentina URSU: Am înţeles că în noul guvern vor fi trei vicepremieri.
Vlad FILAT: În funcţie de necesitate. În formula actuală o să avem patru vicepremieri: vom avea viceprim-ministru pe ministrul de externe şi integrării europene, un viceprim-ministru pe ministrul economiei şi un vicepremier care va reglementa procesul în problema transnistreană dar şi un viceprim-ministru care va coordona activităţile din domeniul social, aşa cum se vorbeşte, inclusiv cel al învăţămîntului.
Valentina URSU: În cadrul AIE aţi definitivat şi nominalizările pentru funcţiile de ministru?
Vlad FILAT: Nu am ajuns încă la etapa cand am putea face declaraţii în acest sens. Mai avem puţin timp şi vom face publica şi această decizie.
Valentina URSU: Cînd am putea cunoaşte componenţa noului Guvern?
Vlad FILAT: Cu certitudine componenţa finală va fi în ziua cînd va fi aprobat Guvernul şi lista nominala in parlament.
Valentina URSU: Săptămîna asta sau săptămîna viitoare?
Vlad FILAT: Nu, săptămîna asta cu certitudine nu. Avem de definitivat programul, urmează să-l repartizăm tuturor deputatilor, să mai consultăm anumite domenii. Este important in calitatea mea de premier să am şi statutul necesar pentru a începe consultările cu părţile interesate. Spre exemplu, am de gînd să vorbesc şi cu cei din fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor, să vedem care sunt si propunerile lor. Dacă vor avea si ei propuneri corecte şi benefice pentru activitatea ulterioară a executivului, vor fi incluse în programul de guvernare, dar mai important este consultarea tuturor celor implicaţi în procesul de guvernare.
Valentina URSU: Aţi putea coopta la guvernare şi comunişti?
Vlad FILAT: Nu. Eu am vorbit despre punctul de vedere pe care ar putea sa-l aiba şi care ar putea să se conţină în programul de guvernare, nu în actul de guvernare.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲