Voronin pierde Basarabia
adăugat 03 iunie 2009, 21:23, la Alegeri 2009
Comunistii au esuat din nou in numirea presedintelui Republicii Moldova. Urmeaza anticipateleParlamentul Republicii Moldova nu a reusit ieri sa aleaga un nou presedinte, opozitia liberala renuntand sa participe la vot. Astfel, urmeaza sa fie organizate alegeri anticipate cel mai probabil in cursul lunii august. Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra de la Chisinau au acuzat ca alegerile din 5 aprilie au fost fraudate, iar violentele din 7 aprilie au fost regizate de serviciile secrete subordonate lui Voronin pentru a putea justifica represiunea impotriva protestatarilor.
Statele Unite au cerut investigarea abuzurilor de dupa 7 aprilie, iar Parlamentul European a adoptat o rezolutie care cere pedepsirea vinovatilor. Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti a organizat ieri, in Piata Universitatii, o manifestatie impotriva regimului comunist de la Chisinau, chiar in momentele in care se desfasura votul din stanga Prutului.
Santajul lui Voronin
Potrivit presei de la Chisinau, niciun deputat al opozitiei nu s-a apropiat ieri de urne, ultimul care a votat fiind fostul presedinte al Parlamentului, Marian Lupu. Inainte de trecerea la procedura de vot, presedintele in exercitiu al Moldovei, Vladimir Voronin, a incercat un ultim artificiu politic de aducerea la masa negocierilor a celor trei lideri ai opozitiei: Vlad Filat (PLDM), Mihai Ghimpu (PL) si Serafim Urechean (AMN). Liderii opozitiei au refuzat sa negocieze votarea unui candidat comunist.
"Nici un candidat nu a acumulat numarul necesar de voturi. In aceste conditii, exista circumstante care justifica dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova", a declarat Voronin, adaugand ca aceste prevederi sunt stipulate expres in Constitutia tarii. Totodata, Vladimir Voronin, al carui mandat in fruntea tarii expira duminica, 7 iunie, si nu poate fi reinnoit, a spus ca nu va semna decretul de convocare a alegerilor anticipate decat intr-o anumita situatie. Conditia pusa insa de presedintele in exercitiu, intr-o ultima zvacnire politica, este ca actualul Parlament, al carui sef este, sa voteze premierul si noul guvern pe care il vor propune comunistii.
Deputatul comunist Vladimir Turcan a declarat ca el ar fi negociat cu protestatarii din 7 aprilie arborarea drapelului UE pe sediul presedintiei R.Moldova", relateaza Unimedia. Liderii opozitiei au reactionat afirmand ca declaratia lui Turcan demonstreaza faptul ca violentele din 7 aprilie au fost instrumentate de comunisti. "Daca le-au permis (protestatarilor) sa arboreze drapelul, atunci de unde considera ei si totodata ne invinuiesc pe noi de lovitura de stat?", a declarat Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal.
Chirtoaca e optimist
Primarul Chisinaului si vicepresedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, a declarat pentru ZIUA ca rezultatul sedintei de ieri a fost o reconfirmare a pozitiei formatiunilor de opozitie din Republica Moldova. "Ce s-a intamplat azi nu a fost decat o reconfirmare a pozitiei partidelor de opozitie din Republica Moldova. Acest vot a fost anuntat inca de pe 5 aprilie din seara alegerilor parlamentare, atunci cand au fost prezentate rezultatele preliminare si s-au confirmat fraudele comise de comunisti", ne-a spus primarul Chisinaului. Eurodeputatul PPE Marian Jean Marinescu - unul dintre promotorii rezolutiei din Parlamentul European de condamnare a represiunii de la Chisinau - a afirmat ca votul de ieri este "un succes al opozitiei care a reusit sa ramana unita". Alexandru Nazare, eurodeputat PPE, a spus ca "faptul ca vor fi alegeri anticipate demonstreaza ca rezolutia Parlamentului European a avut efect. Probabil ca aceasta rezolutie ar fi putut condamna regimul represiv de la Chisinau daca am fi avut si sprijinul europarlamentarilor socialisti".
Zinaida reinstaurata
Dupa vot, Voronin a convocat o intalnire de urgenta pentru consultari in vederea numirii unui nou premier, acest post fiind vacant de la demisia Zinaidei Greceanii. Opozitia a refuzat sa propuna un candidat propriu, iar Vladimir Voronin a semnat decretul de desemnare a Zinaidei Greceanii din nou in functia de prim-ministru al Republicii Moldova. Potrivit acestui decret, Greceanii va fi autorizata sa intocmesca programul de activitate al noului Executiv, precum si lista membrilor Guvernului care urmeaza a fi decisa dupa sedinta parlamentara din 10 iunie. "Anunt oficial si o rog pe Zinaida Greceanii si pe echipa care lucreaza cu ea, ca la 10 iunie, va avea loc sedinta Parlamentului, in cadrul careia se va discuta programul de activitate al Guvernului si componenta nominala a noului Cabinet de Ministri", a declarat Voronin.
Rusii se tem de o revolutie portocalie
In randul deputatilor din Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului federal rus, exista temeri in legatura cu o posibila repetare la Chisinau a scenariului portocaliu din Ucraina, in contextul viitoarelor alegeri parlamentare anticipate din Republica Moldova, transmite ITAR-TASS. Vicepresedintele Comitetului pe probleme internationale din cadrul Dumei, Leonid Slutki, a apreciat ieri ca noul esec de miercuri al parlamentului moldovean in alegerea unui nou presedinte si convocarea de alegeri anticipate pot duce la o criza politica si la o "revolutie portocalie" in Moldova. "Convocarea de noi alegeri parlamentare reprezinta cea mai proasta varianta pentru Republica Moldova pe fondul agravarii situatiei economice, iar esuarea pentru a doua oara a alegerii presedintelui inseamna ca sunt anumite forte care incearca destabilizarea" Republicii Moldova, a declarat Leonid Slutki. Mai multi experti rusi care au participat marti la o dezbatere dedicata situatiei postelectorale din Republica Moldova, ce a fost organizata la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova (MGU), nu au exclus la randul lor repetarea la Chisinau a "scenariului portocaliu din toamna anului 2004 din Ucraina", in cazul unor alegeri anticipate in Republica Moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲