Au investit bani europeni pentru sporirea calității vinului
adăugat 28 mai 2015, 06:40, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Dumitru Pelin
Situate la extremitatea sudică a Republicii Moldova, la doar 10 Km de portul Giurgiuleşti plantaţiile de struguri roşii Cabernet, Saperavi, Merlot, Feteasca Neagră ale Vinăriei din Vale ajung să coacă foarte bine şi să se umple de arome irepetabile. O ştiu consumatorii de vin din Lituania, Cehia şi Polonia.
S.A. Vinăria din Vale gestionează trei unităţi de producţie aflate în diferite regiuni ale Republicii Moldova. Sunt prelucrate 635 de hectare de viţă de vie. Întreprinderea a avut de suferit, ca şi alte fabrici de vin în urma embargoului la exportul vinului impus de Federaţia Rusă. Retehnologizarea întreprinderii şi reorientarea exportului către pieţele din vest era o necesitate vitală. Cu suportul programului „Filiera Vinului” Vinăria din Vale a contractat un credit de la Banca Europeană de Investiţii în valoare de 3,8 milioane lei. Din aceste mijloace au fost procuraţi şi plantaţi butaşi pe o suprafaţă de 62 hectare. S-a construit un frigider cu pre-răcire, 2 prese pneumatice, 3 fermentatoare orizontale. A fost instalată o linie de îmbuteliere cu o capacitate de îmbuteliere a 2500 de sticle pe oră. Pentru maturarea clasică a vinului au fost aduse din Franţa 500 de butoaie din lemn.
Vladimir Davidescu– Director General S.A. “Vinăria din Vale” „Investind în retehnologizare nu am urmărit neapărat sporirea volumului producţiei. Ne-am axat, mai degrabă, pe creşterea calităţii vinurilor noastre şi reorientarea spre ambalarea vinurilor în sticle. Anterior exportam mai multe vinuri în vrac. Am cumpărat cele mai performante utilaje de la cei mai renumiţi producători. Suntem conştienţi de concurenţa pe care ne-o fac celebrii producători europeni şi chiar din America de sud. „Filiera Vinului” a fost o oportunitate pentru noi pentru a împrumuta bani „ieftini” şi de a importa utilajele cu o serie de scutiri de taxe. Am investit în întreprinderile noastre şi din sursele proprii 4 milioane de euro. În domeniul vinificaţiei investiţiile se amortizează în 10 ani, tocmai din acest motiv am avea nevoie de fonduri europene care să presupună şi un element de credit nerambursabil aşa cum se întâmplă în România, de exemplu”.
În urma retehnologizării şi plantării noilor suprafeţe de vie, managementul întreprinderii îşi doreşte să ajungă să producă 7 – 8 milioane de sticle de vin de calitate pe an. Sunt studiate în vederea penetrării pieţele din Statele Unite ale Americii şi China.
Vladimir Davidescu– Director General S.A. “Vinăria din Vale” „Sunt mândru de faptul că avem consumatori fideli în ţară şi în străinătate. Vinurile le producem din struguri copţi în legendara vale a cocostârcilor ce se află în locul unde apele Prutului se întâlnesc cu cele ale Dunării. Spun legendară pentru că acolo se creează un microclimat mai cald ce permite recoltarea strugurilor mai târziu, căldura pământului şi a ultimelor raze de soare umple ciorchinii cu dulceaţă. Vinurile făcute din aceşti struguri sunt pline de o fineţe binecuvântată de cocostârcii ce zboară-n cercuri deasupra Vinăriei din Vale.”
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲