Ziua Basarabiei 2011 in inima Olteniei
adăugat 31 martie 2011, 09:02, la Cultură • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Românii de pretutindeni au sărbătorit pe 27 martie, unirea, care a avut loc între Basarabia şi România în anul 1918. În felul acesta, dintre toate provinciile româneşti aflate sub dominaţie străină, Basarabia a fost prima care s-a unit cu România, deschizînd astfel marele act al reîntregirii şi celorlalte provincii româneşti – Bucovina şi Transilvania – cu ţara mamă. La Craiova s-a petrecut o manifestare deosebită dedicată acestui eveniment unic în istoria noastră care vrem să-l păstrăm viu în mintea românilor, trăind cu speranţa că istoria se repetă, deseori.
Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova şi cu alţi prieteni care împărtăşesc aceleaşi idei spirituale, au conlucrat pentru a ieşi totul “ca la carte”, in aceasca zi deosebita. După ce am început dimineaţa depunând flori la monumentul Domnului Unirii, Alexandru-Ioan Cuza, am păşit alături de cei interesaţi şi curioşi pe culmile vechii provincii basarabene, pe paginile Basarabiei, aşa cum a sunat şi titlul expoziţiei fotografice din faţa Teatrului Naţional “Marin Sorescu” plus o altă serie de activităţi care au mers la sufletul oltenilor. După marşul spre Piaţa Mihai Viteazul am demonstrat celor care vor autonomii şi dezbinări că românii sunt stăpâni la ei acasă, iar cel mai frumos este că această lecţie am oferito noi, tînăra generaţie de români din Basarabia.
Cel mai simpatic şi răsunător a fost concertul oferit de basarabeanca şi actriţa talentată de la teatrul Colibri Ala Bogdan, veselul şi neobositul Renado Chiţan si specialul nostru artist Vadim Potrâmbă care ne-a încântat cu muzică autohtonă. După acest eveniment, la masa rotundă din cadrul Primăriei Craiova după intense discuţii am ajuns la concluzia ca: noi, românii moldoveni din Basarabia trebuie să spunem lumii că am îndurat îndeajuns şi nu mai vrem să credem în poveşti imperiale ruseşti, că vom munci şi vom lupta, dacă va fi nevoie, ca să avem la Chişinău pe viitor încă o zi de serbare a unirii, alături de cele două pe care le avem şi parcă nu le avem la 24 ianuarie şi la 27 martie. Trebuie să convingem lumea că dorim asta. Altfel,Europa, cea care ni se arată acum drept o adevărată forţă protectoare, a noastră, într-o nouă misiune de emancipare, ar putea fi pusă a doua oară în faţa unui alt fapt împlinit de moldoveni.
Mulţumim oltenilor care ne susţin, ne sunt aproape şi ne-au primit la ei ca pe nişte fraţi ai lor, mulţumim Primăriei Craiova că ne este alături şi dumneavoastră celor care aţi fost în piaţă, sper cât de curând posibil ca românii basarabeni nu doar să-şi redobândească cetăţenia ci să ajunga acasă în familia românească, în marea familie europeană şi pământul ce a fost înstrăinat.
La noi la români hora e şi mai frumoasă, atunci când se ţin de mână toţi pământenii, şi ortodocşi, şi catolici, fără să se uite la deosebirea religiilor pe care le poate judeca doar Dumnezeu, toţi legaţi de aceleaşi drepturi şi îndatoriri, prin acelaşi interes, prin aceeaşi dragoste de ţară, aceasta e Hora Românilor Uniţi. La mulţi ani!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲