Ziua Mondială a Libertății Presei: Moldova evoluează
adăugat 03 mai 2011, 09:03, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
3 mai, este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei. Potrivit clasamentelor, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în ultimii doi ani. În comparație cu 2009, țara noastră a înaintat cu 24 poziții în topul Freedom House, situându-se în categoria țărilor cu presă parțial liberă. De asemenea, Moldova se află pe locul 75 în clasamentul libertăţii presei la nivel mondial, ceea ce reprezintă un progres considerabil de 39 de poziții , comparativ cu locul 114, ocupat în 2009, se spune în ultimul raport anual al Organizației ”Reporters sans Frontieres”.
Potrivit scării utilizate de Freedom House, cel mai bine la capitolul libertății presei din fostele republici sovietice stau ţările baltice: Estonia (locul 22), Lituania (locul 36) şi Letonia (locul 54). Ucraina a coborât de pe poziția a 108-a pe a 121-a. Rusia a ridicat două poziții și se află pe locul 173, iar România pe locul 87, anul trecut fiind pe locul 88.
Pe primele poziții în ceea ce priveşte libertatea presei se află: Finlanda (10 puncte), Norvegia şi Suedia (ambele cu 11 puncte). Pe ultimele locuri se află Coreea de Nord (97 de puncte), Turkmenistan (96 de puncte), Birmania, Eritreea, Libia şi Uzbekistan (cu 94 de puncte).
Potrivit autorilor raportului, în 2010 cea mai impresionantă evoluție au avut Republica Moldova, Guineea şi Niger. Aceasta se datorează atât reformelor majore în legislație cât şi în dorinţa oficialilor de a permite presei să activeze mai liber. Anume noului guvern de coaliţie ales în Moldova, în 2009 se datorează îmbunătățirea climatului favorabil jurnalismului independent.
Mai mult, managementul radiodifuzorului de stat a devenit mai profesionist, au apărut noi posturi de televiziune private, iar hărţuirea juridică a jurnaliştilor a scăzut substanţial, se mai spune în raport.
Amintim că la 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declară ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a venit la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲