Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:15

 

10 argumente pentru şi 10 argumente contra; politica şi dreptul

adăugat 19 martie 2010, 11:05, la Opinii / Editoriale

10 argumente pentru şi 10 argumente contra; politica şi dreptul, Nicolae Negru

Dan Dungaciu publică 10 argumente pentru ca referendumul de înlocuire a Constituţiei să aibă loc. Petru Bogatu vine cu 10 argumente împotriva acestui referendum.

Noi am putea găsi câte zece argumente pentru şi împotriva ambelor seturi de argumente. Însă problema e de fapt alta: liderii alianţei nu au un punct de vedere comun: Vlad Filat este împotriva referendumului, Ghimpu şi Urechean este pentru, crezând că astfel evită alegerile anticipate, iar Lupu stă la mijloc: el acceptă referendumul, dar nu pe cel propus de Ghimpu şi Urechean, ci un referendum care să legifereze alegerea preşedintelui prin vot direct. Cum să-i determinăm să ajungă la un punct de vedere comun, dacă şi opinia publică este derutată şi împărţită pe aceleaşi linii de orientare?

(O altă problemă ce derivă de aici e că analiştii, comentatorii şi experţii independenţi, nu sunt, cu mici excepţii, independenţi, ci s-au transformat în nişte portavoce ale partidelor sau ale unor interese obscure. După tăcerea şi oscilaţiile lor, sincronizate cu acţiunile şi declaraţiile unor politicieni, se poate deduce pe cine slujesc ei, „formând” şi deformând opinia publică. Unii analişti şi experţi, care după alegerile din 5 aprilie îi îndemnau pe liderii opoziţiei să voteze „stabilitatea”, adică pe candidatul PCRM la preşedinţie, astăzi merg din nou cu cel care li se pare mai puternic. Dar asta e o temă aparte.)

Seducţie, avantaje şi dezavantaje

Din punctul nostru de vedere, pe care l-am expus de la bun început, ideea lui Ghimpu este seducătoare, dar şi cea cea mai complicată, cea mai dificilă şi mai îndelungată cale de a „reseta RM”. În procesul realizării, toate avantajele ei se transformă imediat în dezavantaje. Nu atât din cauza Comisiei de la Veneţia, care este, totuşi, un organ consultativ. Până la urmă, politica şi dreptul sunt lucruri uneori contrarii. Şi dacă reuşeşte referendumul, Europa va fi nevoită să-l accepte. Căci va fi un referendum democratic, care nu se compară cu al lui Lukaşenko sau Nazarbayev. Oricât am perora despre avantajele democraţiei reprezentative faţă de cea directă, să ne amintim că Bruxellesul şi Strasbourgul au trecut cu uşurinţă peste faptul că PCRM a ignorat recomandările Comisiei de la Veneţia privind codul electoral şi cetăţenia dublă, iar observatorii internaţionali erau cât pe ce să declare alegerile din 5 aprilie drept model de libertate şi corectitudine pentru toţi europenii. Marianne Mikko, pe care nu o putem bănui de simpatie faţă de comunişti, chiar felicitase poporul Republicii Moldova cu acest prilej.

Republica parlamentară şi votul direct

Nici alegerea preşedintelui prin vot direct, fără de care referendumul ar putea să eşueze, nu este o barieră de netrecut, dacă Lupu ar accepta nişte amendamente majore la atribuţiile prezidenţiale. Există în Europa republici parlamentare în care preşedintele este ales prin vot direct. Condiţia e ca un asemenea preşedinte să fie o figură simbolică, nu un „jucător” alde Băsescu sau Iuşcenko sau chiar Petru Lucinschi. Sunt republici parlamentare cu preşedinţi aleşi prin vot direct Austria, Bulgaria, Croaţia, Finlanda, Islanda, Irlanda, Lituania, Portugalia, Serbia, Slovacia, Macedonia, Turcia.

Chestiunile sensibile

După aceasta trebuie găsit consens în privinţa aşa-ziselor chestiuni sensibile: denumirea limbii oficiale şi neutralitatea. Înainte de a le negocia, ar fi bine să avem datele unor sondaje credibile, pentru a nu ne arunca în apa referendumului cu ochii închişi. Este ciudat faptul că partidele Alianţei nu au făcut până acum lucrul acesta. Lupu, dependent de o parte din electoratul comunist, are şi în aceste puncte o poziţie diferită de a celorlalţi lideri AIE.

Şi chiar dacă se trece peste toate aceste piedici, chiar dacă se ajunge la un numitor comun, tot mai rămâne percepţia că AIE a folosit o „şmecherie”, că PCRM nu a fost învins în „luptă dreaptă”, lăsându-le comuniştilor un avantaj moral şi o portiţă de revenire. Cu cele circa 40 de mandate în Parlament, şansele PCRM de a se menţine pe scena politică rămân destul de mari, mult mai mari, dacă ar pierde alegerile anticipate. Europa poate să înţeleagă că un consens cu comuniştii este imposibil şi acest fapt nu trebuie să împiedice perfecţionarea Constituţiei, dar este grav dacă alegătorii din RM se vor alege cu impresia că AIE a trişat şi că „oiştea” legii o poţi întoarce cum îţi convine.

Alte avantaje şi dezavantaje


Din acest punct de vedere, poziţia lui Filat este de preferat. Există şi alte avantaje în cazul alegerilor anticipate: AIE s-ar putea concentra asupra actului guvernării şi ar produce o impresie mai bună asupra cetăţenilor RM prin coeziunea şi coerenţa sa. În aceste condiţii, impactul desecretizării documentelor, al dezvăluirii abuzurilor şi fărădelegilor lui Voronin şi ale tovarăşilor săi, al eventualei interziceri a simbolicii comuniste s-ar accentua şi ar exista posibilitatea diminuării numărului de deputaţi comunişti în parlament. Ulterior, s-ar putea reveni la modificarea serioasă a Constituţiei.

Dezavantajele sunt legate de instabilitatea pe care o provoacă orice anunţ de campanie electorală. Chiar dacă oficial ar dura doar 45 de zile, în realitate alegerile anticipate au şi început cu declaraţia de miercuri a lui Vlad Filat. Pe fundalul divergenţelor dintre liderii AIE, posibilitatea revenirii comuniştilor la putere nu va putea fi exclusă şi efectul incertitudinii nu va fi mai mic decât până şi după alegerile din 5 aprilie, oricâte asigurări ne-ar da premierul Filat. Asigurările pe care le dădea Greceanâi în condiţii similare au avut aceeaşi valoare. Pe de altă parte, consecinţele negative ale incertitudinii legate de reuşita referendumului nu sunt mai mici. Calea lui Ghimpu pare mult mai lungă şi mai grea decât cea propusă de Filat. Şi finalul e la fel, dacă nu mai ceţos.
Cel puţin, alegerile anticipate vor avea efectul unei lupte decisive. Şi orice luptă e preferabilă, din punct de vedere psihologic, oricăror „trucuri” sau „şmecherii”, mai cu seamă dacă acestea nu sunt convingătoare. Soluţia susţinută de Filat este şi mai „simplă”, dacă se obţine participarea comuniştilor la modificarea modului de alegere a preşedintelui RM. „Agonia” şi resetarea procesului politic ar dura mult mai puţin.

Rolul partidelor extraparlamentare

Fiindcă nici una din soluţii nu este perfectă, prioritate trebuie să aibă, repetăm, cea care întruneşte consensul în cadrul AIE şi în afara Alianţei. Ne referim la partidele extraparlamentare. Chiar dacă ponderea lor electorală este mai mică, rolul lor în formarea opiniei publice poate fi mai mare şi nu trebuie neglijat. Consensul trebuia găsit ieri. Responsabilitatea apasă tot mai greu pe umerii lui Filat, Ghimpu, Lupu şi Urechean, riscând să-i strivească.


Autor: Nicolae Negru
Sursa: www.jurnal.md
Da mai termintati odata cu atita " impotirva"! NU credeti ca ar fi timpul sa facem ceva?! pai de sigur, Comunistilor le place sa profite de pe spinarea poporului, sunt parazitii societatii, domnule cu 10 argumente impotriva, nu stiu in ce sunteti bogat, dar in minte sigur nu prea! Deschideti ochii si o sa vedeti ca lumea evolueaza si are acces totm mai mult la informatii asa ca nu o sa va mearga! Indemn pe toti cei ce vor sa faca ceva spre binele comunitatii in care traiesc, sa se informeze bine, da discute cu cit mai mult elume, caci asa se nasc idei, chiar daca sunt puncte diferite se vedere, e si normal sa fie asa, astfel incit societatea sa prospere, fiecare sa avem ceva de cistigat, sa nu mai fim manipulati, exploatati, caci de multe ori e vina noastra! TREZIREA!
A comentat iceman 27 martie 2010, 09:31


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1362 secunde