10 mai este Ziua Regelui României
adăugat 10 mai 2008, 17:31, la Eveniment
10 Mai 1866 a marcat începutul dinastiei române prin proclamarea Principelui Carol I ca domnitor al tuturor românilor.Astăzi se împlinesc 142 de ani, când la 10 Mai 1866, Principele Carol Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domn constituÈ›ional al României, în faÈ›a Parlamentului: "Jur de a fi credincios legilor Èšării, de a păzi religiunea României, precum È™i integritatea teritoriului ei È™i de a domni ca Domn constituÈ›ional".
Provenit dintr-o familie germană cu vechi tradiÈ›ii, el era fiul Iosefinei È™i al lui Carol Anton de Hohenzollern-Sigmaringen.
Pe parcursul unui secol, românii È™i-au sărbătorit la 10 mai regii din familia Hohenzollern-Sigmaringen, reunind în esenÈ›a evenimentului trei momente marcante din istoria sa: în 1866, la BucureÈ™ti, în faÈ›a Parlamentului, Carol I jura ca va fi credincios legilor È›ării, că va păzi religia românilor, integritatea teritoriului È™i că va domni ca domn constiÈ›utional; la 10 mai 1877, pe baza rezoluÈ›iei se marcează Ziua IndependenÈ›ei de Stat a României cucerită, după ce în calitate de conducător suprem al Armatelor Române, Principele Carol I s-a acoperit de glorie la Plevna, GriviÈ›a È™i Smardân.
"Suntem independenÈ›i, suntem o naÈ›iune de sine stătătoare", afirma ministrul de externe de atunci, marele om politic È™i de cultură Mihail Kogălniceanu.
IndependenÈ›a României s-a sărbatorit în 10 mai până în 1947, anul în care Regele Mihai a fost silit de comuniÈ™tii pro-sovietici să abdice. Liderul comunist Petru Groza a mutat sărbătoarea IndependenÈ›ei dobândite la 1877 pe 9 mai.
Tot la 10 Mai 1881 avea loc proclamarea Regatului României - când Principele Carol I a devenit Regele României, cu numele de Carol I. "România, constituită în Regat, completează È™i încorporează opera regenerării sale. Ea îÈ™i dă un nume, care este de acord cu poziÈ›iunea ce a dobândit, ca Stat Independent. Prin noul nume È™i titlu se întăresc mai mult stabilitatea È™i ordinea în România. Regatul Român, Măria Ta, este astfel continuarea domniei române; nu are alt program, nici alte aspiraÈ›ii, nici alte tendinÈ›e. Este o consacrare, o întărire mai mult dată de Români principiului monarhic, pe care Măria Ta ai È™tiut a-l planta adânc pe pământul României. ForÈ›a morală È™i materiala a noului Regat o vom căuta acolo unde ea există: în practicarea cu sfinÈ›enie a regimului constituÈ›ional, în dezvoltarea resurselor noastre, în completarea organizării noastre sociale È™i economice, în fine, în continuarea unei politici leale È™i oneste menÈ›inând cele mai bune relaÈ›ii cu toate Puterile È™i inspirând o egală încredere ca È™i în trecut. Aceasta este semnificaÈ›ia, acesta este scopul Regatului Român. Astfel l-au înÈ›eles Corpurile legislative, astfel l-au votat în unanimitate, de care Românii au dat de multe ori dovadă că o pot avea pentru orice faptă mare È™i naÈ›ională". Semnat Ion Brătianu È™i miniÈ™trii.
10 Mai era ziua Regelui È™i a Familiei sale, dar era considerată È™i Ziua tuturor românilor!
10 Mai nu era însă doar ziua Regelui È™i a Familiei sale: "Sărbătoarea Regelui Carol e È™i sărbatoarea României! Netrebnic românul care nu-È™i uită astăzi de păsurile lui", cum clama Pompiliu Eliade într-o conferinÈ›ă È›inută la o serbare populară în 1903.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲