Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:53

 

19 ani de Germanie mare

adăugat 01 octombrie 2009, 23:36, la Interviu / Reportaj

„Nu va trebui să fac nimic pentru ca să o opresc; sovieticii o vor face pentru mine. Ei nu vor admite niciodată o Germanie mare, chiar în faţa lor”

(Francois Mitterand, 28 noiembrie 1989)

La 3 octombrie 1990, Germania s-a reunificat. La 27 septembrie 2009, au avut loc alegeri parlamentare pentru cel de-al 17-lea Bundestag postbelic. A câştigat, cu majoritate covârşitoare, coaliţia de dreapta (creştin-democraţii şi liberalii), scoţând socialiştii de la guvernare. Comentariile au fost numeroase şi surprinzătoare. O analiză a prestigioasei agenţii Stratfor, de pildă, se încheia cu următoarea predicţie post-electorală: „Aceasta nu e Germania tatălui tău; nici chiar a bunicului tău. Este Germania străbunicului tău”.

Unificare prin absorbţie

Arhivele tac, deocamdată, astfel că ce s-a petrecut atunci, în anul de graţie 1989, nu ştim cu exactitate. Câteva elemente sunt însă limpezi. „Ora astrală” a nemţilor, adică unificarea Germaniei, era aşteptată, chiar dacă nu atât de repede. Cancelarul vest-german Helmut Kohl prezenta, pe 28 noiembrie 1989, în faţa Bundestag-ului, un program pe cinci ani pentru unificarea Germaniei. Dar evenimentele au luat-o înainte, căci nemţii nu au mai avut răbdare. Câte 2000 pe zi, germanii din RDG s-au năpustit în RFG. Singura soluţie pentru a opri valul de germani răsăriteni era... aducerea Estului în Vest. Adică unificarea. Pentru a-i opri pe est-germani să îşi părăsească ţara, vest-germanii le-au absorbit-o. Evenimentele s-au derulat cu o precizie nemţească. Alegerile din martie 1990 au fost câştigate de partida unionistă („Alianţa pentru Germania”), la 18 mai a fost semnată o „uniune monetară, economică şi socială” între cele două Germanii, iar în iulie marca RFG-ului intra triumfătoare în RDG, unde schimbă marca est-germană la o paritate incredibilă 1:1! În septembrie este semnat Tratatul de Unire prin care RDG era absorbit de RFG (aşa cum acceptaseră alegătorii în alegerile din martie). Pe 3 octombrie, Tratatul intră în vigoare, RDG intră în componenţa RFG şi încetează să mai existe. Visul postbelic al germanilor s-a împlinit!

Prima extindere a UE şi NATO

Germania şi-a luat astfel o superbă revanşă, în ciuda temerilor pe care „Germania mare” le-a stârnit. Şi nu puţine. Margaret Thatcher, primul-ministru al Marii Britanii la acea vreme, şi-a exprimat îngrijorarea în mod făţiş. Însă cel mai vocal a fost, de departe, preşedintele francez Mitterrand, extrem de iritat nu doar faţă de evoluţiile germane, dar şi faţă de prăbuşirea blocului comunist (pe care a încercat să-l susţină chiar cu preţul cauţionării puciştilor de la Moscova). Într-un gest disperat, Mitterrand vizitează RDG în decembrie 1989, manifestând astfel un sprijin explicit pentru suveranitatea statului comunist. În plus, refuză invitaţia lui Helmut Kohl de a participa la ceremonia redeschiderii Porţii Brandenburg, iar consilierilor săi le explica, relaxat, la 28 noiembrie 1989, că „sovieticii... nu vor permite niciodată o Germanie mare”. Numai că în istorie niciodată nu trebuie să spui „niciodată”.

Germania s-a reunificat, iar Moscova a primit în schimb cantităţi uriaşe de bani - 71 mlrd. USD au fost trimişi în 1990-1994 spre URSS, apoi spre Rusia, alături de alte 36 mlrd. USD care au mers spre alte ţări ale lagărului comunist, plus garanţii solide pentru permanentizarea frontierei estice a Germaniei. Franţa s-a resemnat şi a cerut ca preţul reunificării să fie „proiectul european” pe condominiul franco-german, dublat de renunţarea de către nemţi, în numele „monedei unice”, la singurul simbol naţional care le-a mai fost permis după cel de-al Doilea Război Mondial - marca germană. Iar America a aplaudat rămânerea Germaniei (mari) în NATO. Chestiune esenţială: unificarea germană din 1990 a fost concepută şi percepută ca prima extindere a NATO şi UE în lagărul comunist. Sau invers!

Precedentul german

Politica externă europeană a fost marcată decisiv de 3 octombrie 1990, iar efectele la nivelul hărţii continentale au fost evidente. În anii ’90, patru state au dispărut de pe harta continentului european şi alte 16 au apărut sau au fost resuscitate. Punctul de plecare a fost, de fapt, unificarea Germaniei, care s-a legitimat pe baza unui principiu unanim acceptat al dreptului internaţional - dreptul la autodeterminare. Prin recul, acesta devine legitimant şi în celelalte cazuri. Aici trebuie căutată una dintre explicaţiile pentru care Germania a recunoscut rapid independenţa Croaţiei sau a Sloveniei. Dincolo de hărţi geopolitice sau sfere de influenţă, dincolo de interesele catolice şi dorinţa de expansiune a Vaticanului, Berlinul nu putea refuza altora ceea ce a constituit principiul legitimator al Germaniei după 3 octombrie 1990. La fel se poate spune despre toate statele care s-au desprins de URSS sau cele care şi-au redesenat profilul frontalier ulterior. De facto, toate modificările teritoriale ce au urmat după unificarea Germaniei s-au revendicat, tacit, de la precedentul german bazat pe principiul autodeterminării.

Germania, încotro?

Politica externă a Berlinului după unificare a evoluat lent, dar semnificativ. Treptat, se produce un fenomen pe care îl putem numi „autonomizarea Germaniei”. În perioada cancelarului creştin-democrat Helmuth Kohl (până în 1998), Berlinul păstrează în politica sa externă acelaşi reper major din timpul Războiului Rece, respectiv parteneriatul cu SUA. Era şi un „tribut” firesc pentru actorul care contribuise decisiv la unificarea nemţilor. De precizat că Germania nu a avut, după cel de-al Doilea Război Mondial, o politică externă autonomă. În fond, chiar cutuma germană de a conferi partenerului de coaliţie mai mic funcţia de ministru de Externe (cum se întâmplă acum, după alegerile din 27 septembrie) provine din perioada când RFG nu avea politică externă, fiind de fapt protectorat american.

În 1998, odată cu venirea la putere a socialiştilor conduşi de cancelarul Gerhard Schröder, se produce o primă fază a autonomizării politicii externe: orientarea Berlinului spre Est devine evidentă (relaţia cu Moscova se va numi „Sonderverhältnis”, adică specială) şi se reflecta şi la nivelul relaţiilor personale (Putin şi Schröder îşi spuneau pe nume). Concomitent, însă, se autonomizează şi politica energetică a Germaniei (iar Schröder sfârşeşte pe statele de plată ale „Gazprom”). În 2005, când cancelar devine pro-atlantista Angela Merkel, intervine o perioadă tranzitorie, marcată de o ambiguitate generată şi de coaliţia neomogenă de la putere (creştin-democraţi şi social-democraţi), în care ministrul de Externe, social-democrat, era fostul arhitect al politicilor pro-ruse ale lui Schröder. Autonomizarea politică şi energetică a Germaniei continuă însă şi în această perioadă. Anul 2009 aduce la putere (numai) dreapta, ceea ce va influenţa, incontestabil, şi alura politicii externe germane. Problema este: cum? În ce direcţie va continua autonomizarea germană în raport cu reperele Washington şi Moscova? Dacă până în prezent am asistat la autonomizarea în materie de politică externă şi politici energetice, nu puţine voci se întreabă ce se va petrece atunci când (şi dacă) Germania se va autonomiza în problemele de securitate. Grea întrebare - de fapt, întrebare crucială, inclusiv pentru spaţiul vecinătăţii estice europene. Pentru că tot ce se va petrece aici va depinde în mod decisiv de Berlin.

Autor: Dan Dungaciu
Sursa: www.timpul.md
In Casa Europeana comuna neamul va fi reprezentat nu de un stat cu 3 judete in plus - ci de 2 state romanesti, menite a se sustine reciproc, dar nu sa se dusmaneasca si sa se inghita de pe acum unul pe altul. Bucurati-va unii de altii, exista loc sub soare si pentru 3 state romanesti etc. Mai mult, mai mare, si doar intr-o singura varianta, fara alternativa - nu e varianta cea mai sigura de dezvoltare. O familie cu un singur copil risca mai mult decat cea cu 2 sau 3 urmasi. Cu cat se va constientiza mai repede o asemena strategie - cu atat lucrurile se vor limpezi si vor intra in albia fireasca cu adevarat frateasca. Nu visati degeaba colonii, dle conferentiar. E anacronic, contraproductiv si urat de tot pentru frati.
A comentat ionel 02 octombrie 2009, 05:35
Ce tampiti nemtii astia, nu au fost in stare sa inteleaga "o asemenea strategie" si s-au unit. Ce mai idioti anacronici si contraproductivi!!!!!!
A comentat Neamtu 02 octombrie 2009, 11:13


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1515 secunde