Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

5 ianuarie 2025, ora locală: 00:45

 

2009, anul în care regimul comunist de la Chişinău a ieşit din scenă

adăugat 31 decembrie 2009, 12:48, la Eveniment

regimul comunist de la Chişinău a ieşit din scenă

Anul 2009 a marcat înlăturarea de la putere a unuia dintre ultimele regimuri comuniste, cel din Republica Moldova, la douăzeci de ani de la căderea Zidului Berlinului şi de la revoluţiile anticomuniste din fostul bloc sovietic.

 

Regimul de la Chişinău, condus de aparent eternul Vladimir Voronin, a ieşit din scenă urât, agăţându-se de putere şi recurgând la aproape toată "recuzita" consacrată de comuniştii din întreaga lume - încălcarea drepturilor şi libertăţilor, propagandă, represiune, maltratări, încercări de discreditare sau de divizare a adversarilor politici, fraudare a alegerilor, dezinformare, un discurs demn de perioada de glorie a Războiului Rece, închiderea graniţelor şi conflicte diplomatice.

Republica Moldova a rămas una dintre cele mai sărace ţări din Europa, blocată în conflictul transnistrean şi lipsită de resurse, o ţară ai cărei locuitori preferă să plece şi să muncească în străinătate pentru a-şi întreţine familiile. Alegerile din aprilie, desfăşurate la încheierea celui de-al doilea şi ultimul mandat al lui Voronin la conducerea ţării, au marcat punctul de cotitură - încă înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, mii de tineri au ieşit în stradă, denunţând fraudarea scrutinului şi ocupând pentru scurt timp sediile Preşedinţiei şi Parlamentului din Chişinău.

Arborarea unui steag românesc în timpul protestelor a devenit leitmotiv, fiind folosită de Partidul Comuniştilor pentru a acuza România pentru organizarea, susţinerea sau instigarea protestelor. Protestul, la care au participat în principal tineri, s-a încheiat prin intervenţia brutală a poliţiei, care a reţinut sute de persoane, multe dintre acestea fiind maltratate ulterior în închisoare. Acuzaţiile privind relele tratamente şi brutalitatea poliţiei au fost confirmate de numeroase rapoarte internaţionale, iar ministrul de Interne din acea perioadă este acum urmărit penal.

Susţinând teza implicării României în protestele violente, regimul comunist a decis, într-o primă fază, convocarea pentru consultări a ambasadorului moldovean la Bucureşti, pentru ca la scurt timp să îl declare persona non grata pe ambasadorul român la Chişinău, să impună un regim de vize pentru cetăţenii români şi să blocheze practic trecerea graniţei cu România.

Rezultatele oficiale ale alegerilor din 5 aprilie le ofereau comuniştilor 49,48 la sută din voturi şi 60 dintre cele 101 de mandate din Parlament - suficient pentru a susţine un guvern, dar cu un vot mai puţin decât ar fi avut nevoie pentru a impune alegerea preşedintelui. Atât OSCE, cât şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au anunţat, în primă instanţă, că alegerile au respectat, în ansamblu, normele internaţionale, chiar dacă au recunoscut că sunt necesare unele îmbunătăţiri în procesul electoral.

Manifestaţiile care au urmat au fost întâmpinate de promisiunea televizată a lui Voronin că "va apăra ferm integritatea statului", deoarece "o mână de fascişti beţi de furie încearcă să comită o lovitură de stat" şi "să profaneze simbolurile de stat". Vorbind mai mult în rusă decât în română, el i-a acuzat pe liderii opoziţiei că participă la "o lovitură de stat anticonstituţională" care are ca scop "desfiinţarea statului moldovenesc" şi "lichidarea democraţiei", dar a asigurat populaţia că autorităţile "vor sta de strajă în faţa puciştilor" şi nu vor permite nimănui să satisfacă "poftele nesăbuite ale forţelor oculte, extremiste".

Voronin s-a bucurat mult timp de susţinerea Moscovei, liderul de la Kremlin numărându-se printre primii care l-au felicitat pentru câştigarea alegerilor, dar şi pentru reacţia avută în timpul protestelor, iar presa rusă prezentând evenimentele de la Chişinău drept violenţe instigate de "huligani" naţionalişti, "oameni îmbătaţi de o obsesie de reunificare cu România". "Dacă aceasta revoluţie anonimă câştigă, va fi o adevarată lovitură de stat, o uzurpare a puterii de către naţionalişti şi nu este sigur că Moldova va rămâne în frontierele sale oficiale actuale", comenta Izvestia, în timp ce şeful diplomaţiei ruse se declara îngrijorat de folosirea drapelelor şi sloganurilor româneşti în timpul protestelor, aceasta arătând că "demonstranţii voiau de fapt să submineze suveranitatea Republicii Moldova".

La aproape două săptămâni de la alegeri, Dimitri Medvedev a apreciat că imaginile cu arborarea steagului românesc la Chişinău sunt "monstruoase". "Acest tip de acţiuni civile trebuie să aibă o formă legală, şi nu ca aşa-zisele «revoluţii colorate», care nu au adus decât sărăcie şi probleme legate de drepturile omului în fostul spaţiu sovietic", a spus el. După numai câteva zile, purtătorul de cuvânt al MAE rus a afirmat că protestele din R.Moldova au reprezentat "o tentativă de lovitură de stat", prin "atacarea clădirilor administrative şi incendierea lor, distrugerea bunurilor şi arhivelor, vandalizarea simbolurilor naţionale şi înlocuirea lor cu simbolurile oficiale ale altor state".

La sfârşitul lunii mai, Medvedev a denunţat încă o dată "tentativele de încălcare" a suveranităţii Republicii Moldova, exprimându-şi sprijinul pentru "eforturile liderilor moldoveni pentru normalizarea situaţiei". În octombrie însă, presa liberală de la Moscova a apreciat că, la summitul CSI de la Chişinău, "Medvedev l-a ales pe Marian Lupu", ale cărui şanse de a deveni preşedinte au crescut simţitor. Cotidianul Kommersant a citat surse de la Kremlin, conform cărora Medvedev ar fi refuzat chiar să aibă şi o întâlnire cu Voronin.

Procuratura de la Chişinău, Vladimir Voronin, dar şi ambasadorul moldovean la Moscova au declarat în mai multe rânduri că autorităţile dispun de probe privind implicarea României şi a unor cetăţeni români în protestele violente, printre persoanele arestate aflându-se şi un preot cu cetăţenie română şi americană, reţinut şi eliberat de mai multe ori. Principala probă împotriva sa - o înregistrare video în care ar fi aruncat cu o piatră în Piaţa Marii Adunări naţionale.

Voronin a afirmat şi că agenţi ai serviciilor de securitate din România prezenţi la Chişinău urmăreau declanşarea unei "revoluţii colorate", după scenariile de la Belgrad, Tbilisi, Bişkek şi Kiev. Supărat din cauza numărului mare de moldoveni care redobândesc cetăţenie română, Voronin a acuzat în repetate rânduri România că are "dorinţe expansioniste", afirmând că "În Europa vrem să mergem prin Bruxelles, nu prin Bucureşti".

Voronin l-a atacat dur şi pe preşedintele român, care "a îndrăznit să declare că întreaga populaţie a Republicii Moldova e constituită din români" şi "a promis să-i ducă pe toţi românii de peste Prut în Europa", dar şi conducerea de la Bucureşti în general, care recurge la acţiuni "extrem de tendenţioase şi inoportune". Mai mult, "românismul fundamentalist şi agresiv" alimentează separatismul transnistrean, iar "acţiunile provocatoare sub acoperirea patriotismului aduc un prejudiciu indiscutabil şi intereselor naţionale ale Ucrainei".

La 25 aprilie, cu aproape trei săptămâni după desfăşurarea alegerilor şi imediat după validarea acestora, Voronin a declarat criza încheiată, după ce la Chişinău ajunseseră premierul ceh, Mirek Topolanek - a cărui ţară asigura preşedinţia UE - şi Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Javier Solana.

Presa moldoveană care a susţinut opoziţia democratică, supusă unor restricţii, a publicat mărturii şi liste ale persoanelor reţinute sau date dispărute, ale abuzurilor reclamate de acestea sau informaţii despre victime, însă s-a confruntat în repetate rânduri cu presiuni din partea autorităţilor, mergând până la blocarea accesului la site-urile Internet ale publicaţiilor. De altfel, Internetul a fost folosit intens şi de participanţii la proteste, care au recurs, în premieră, la Twitter sau Facebook pentru a-şi coordona acţiunile sau a transmite informaţii, în absenţa unor mijloace media care să poată face acest lucru.

La zece zile după alegeri, Vladimir Voronin a cerut amnistierea participanţilor la proteste, cu excepţia "reprezentanţilor crimei organizate şi a recidiviştilor care s-au folosit de situaţia politică".

Vizat de acuzaţiile liderului comunist de la Chişinău, omul de afaceri Gabriel Stati, cu cetăţenie română şi moldoveană, a fost arestat în Ucraina şi extrădat în Republica Moldova. Protestele din Republica Moldova au reprezentat o bună ocazie pentru administraţia de la Tiraspol să solicite suplimentarea efectivelor ruse, afirmând că se teme de o degenerare a evenimentelor.

Parlamentul rezultat în urma alegerilor contestate din 5 aprilie s-a reunit în prima şedinţă la 5 mai, alegându-l pe Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte al Legislativului, cu voturile celor 60 de deputaţi comunişti validaţi. Recurgând la rotaţia cadrelor, Partidul Comuniştilor a desemnat-o pe Zinaida Greceanîi, până atunci prim-ministru, pentru funcţia de preşedinte, iar pe Marian Lupu - considerat favorit pentru funcţia de şef al statului -, pentru conducerea guvernului.

Opoziţia parlamentară moldoveană a dat dovadă de unitate şi a blocat, la 20 mai, alegerea unui preşedinte al ţării, refuzând să acorde PCRM singurul vot de care avea nevoie acesta, iar situaţia s-a repetat şi la scrutinul din data de 3 iunie. Conform legislaţiei moldovene, dacă Parlamentul nu reuşeste să aleagă preşedintele în două tururi de scrutin, Legislativul se dizolvă, iar preşedintele convoacă alegeri anticipate.

Sperând încă în menţinerea partidului său la putere, Voronin a decis ca alegerile să fie convocate la 29 iulie, într-o zi lucrătoare, reducând posibilitatea moldovenilor din străinătate să se prezinte la vot. În iunie, PCRM a primit o lovitură serioasă, prin demisia din partid a lui Marian Lupu, care a decis să preia conducerea Partidului Democrat şi să se angajeze altături de acesta în alegeri.

Înaintea alegerilor, Voronin a mai făcut o vizită la Moscova şi a anunţat un credit de 500 de milioane de dolari din partea Rusiei, dar şi un împrumut din partea Chinei, criticând în termeni duri şi condiţiile impuse de FMI pentru un eventual credit. De altfel, delegaţia FMI a părăsit Chişinăul, după o rundă de discuţii cu guvernul condus de Greceanîi.

Pe parcursul campaniei electorale, liderul comunist moldovean a mai lansat acuzaţii la adresa României, însă discursul său a devenit mai puţin virulent. Tot înaintea alegerilor anticipate, consulul român la Chişinău a fost rechemat în ţară şi a demisionat din funcţie, după ce presa a publicat o înregistrare video în care acesta era prezentat în ipostaze intime cu o femeie care părea a fi o angajată a consulatului.

Cu o săptămână înaintea alegerilor, Procuratura moldoveană a anunţat că statul român nu a fost implicat în protestele din aprilie. "România, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie, ci doar unele forţe. Spre exemplu, a fost un atac cibernetic asupra serverelor instituţiilor de stat, inclusiv încercări de trecere a frontierei", declarat procurorul general Valeriu Gurbulea. O concluzie similară anunţase şi comisia specială înfiinţată de Voronin pentru cercetarea evenimentelor.

Alegerile anticipate nu au reuşit să deblocheze situaţia politică de la Chişinău, deşi comuniştii au pierdut 12 mandate, obţinând numai 48 de locuri în Parlament. Cu toate acestea, cele patru partide ale opoziţiei - Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră - dispun de 53 de mandate şi ar mai fi avut nevoie de încă opt voturi pentru a putea asigura alegerea preşedintelui statului. Liderii acestora au reuşit, după negocieri laborioase, să ajungă la un acord de exercitare a puterii, în Alianţa pentru Integrare Europeană. Astfel, Mihai Ghimpu (Partidul Liberal) a devenit preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar al ţării, Vlad Filat (Partidul Liberal Democrat) a fost învestit, la 25 septembrie, în funcţia de prim-ministru, iar Marian Lupu a fost susţinut pentru funcţia de preşedinte.

Noul guvern încearcă să reia relaţiile cu FMI şi să se concentreze asupra situaţiei dificile create de criza economică globală, luând însă şi măsuri de refacere a relaţiilor cu Europa, menţinând echilibrul în relaţiile cu Moscova. Printre măsurile simbolice, dar cu implicaţii majore, s-a numărat şi cea privind înlăturarea gardului de sârmă ghimpată de pe Prut, de la graniţa dintre Republica Moldova şi România.

Alianţa nu a reuşit însă să îşi impună candidatul şi, după două noi tentative eşuate de alegere a şefului statului, în noiembrie şi decembrie, R.Moldova urmează să convoace noi alegeri anticipate. Conform legislaţiei moldovene, acestea nu pot fi organizate de două ori într-un an, astfel încât actuala situaţia se va menţine cel puţin până în luna iunie a anului viitor.


Autor: Mediafax.ro
Sursa: www.unimedia.md
Sa incepem ,cu inceputul ,despre comunism ,Romania ,pacat, pentru mortii ucisi, in Italia ,aflati s-au neaflati ,pacat,Rusia ,pentru mortii ,din Rusia, adica rusii,deci nu vrem comunism.Nu vrem comunismul ,vechiului sistem si pace.Vrem Pace.
A comentat Simplu 31 decembrie 2009, 15:16
Vrei ,sa ies si sa stii cine sant ,nu ve-ti afla in veci.Nici o legatura.Nu exist.
A comentat Star 31 decembrie 2009, 15:17
Televiziunile,nu au valoare si nici nu vor avea.Poporul are valoare, fara nimeni.
A comentat Sfant 31 decembrie 2009, 15:18
Poporul va fii Romania.Un singur popor ,o singura tara.
A comentat Salut 31 decembrie 2009, 15:19
Nici o informatie.
A comentat Salut 31 decembrie 2009, 15:19
Sa ne scuze ,servicile secrete si tarile, ca prezentam poporului, informatiile si faptele ,pe care, le-ati comis.
A comentat Ytalia 31 decembrie 2009, 15:21
Sa ne scuze, servicile secrete ,pentru pierderile de informatii si ca ne aparam poporul ,santeti romani si nu va pasa de romani.
A comentat Ytalia 31 decembrie 2009, 15:22
Presupunem ,fara deranj ,ca va intereseaza atentatele teroristice, cu avioanele ,in America,poate nu ne-am ales ,bine momentul ,sa fiim impreuna .
A comentat Simplu 31 decembrie 2009, 15:26
Propunem alianta ,cu servicile secrete si legionari ,inclusiv antiteroristica ,pentru a ne apara poporul,referitor la informatii.
A comentat Y 31 decembrie 2009, 15:28
Ziarele ,nu au valoare si nici nu vor avea.Poporul are valoare.
A comentat Sfant 31 decembrie 2009, 15:29 | mergi sus ▲
Sa ne scuze ,servicile secrete ,ca prezentam scurgerea de informatii ,a tarilor ,poporului.Sa stie poporul ce rau ati creeat si ce bine.Sa stie poporul adevarul.Rusia vrea alaturi si stim asta .
A comentat Ytalia 31 decembrie 2009, 15:31 | mergi sus ▲
Stim, ca nu suportati legionarii si vreti ca legionarii ,sa fie urati si exclusi de popor,pentru a stapanii .
A comentat Y 31 decembrie 2009, 15:33 | mergi sus ▲
Felicitam ,Politia romana ,pentru palmares ,la sfarsit de an.
A comentat Pseudonim 31 decembrie 2009, 15:41 | mergi sus ▲
Un fir de par nu cade fara stirea Domnului. Aparitia URSS si a societatii bazate pe alte principii a aprut si a disparut fara nici o impuscatura (nu ca in revolutia din Romania). Oare asta n-a fost o minune?! Oricum nimic in istorie nu are loc si nu trece fara urme. Socialismul si cel din Suedia, si cel din URSS de rand cu foarte-foarte mari carentze, numaidecat a avut si mai are plusuri, care se cer preluate cu descermant si dezvoltate ca elemente aparte, daca nu se vrea ca acel socialism sa reinvie integral. A nega valorile, experienta adusa de socialism - e imposibil, cu atat mai mult a nu se tine cont de ea. Capitalismul pe timpuri era mai receptiv si anticipa revoltele, acum neavand concurenta - poate sa scuipe pe multe elemente din socialism, inclusiv pe asigurarea, securitatea, protejarea minima a categoriilor sociale vulnerabile. Oamenii compara si isi fac pentru sine concluzii. PCRM in R.Moldova a reusit (in conditiile economiei de piata si conform regulilor democratiei) sa promoveze unele valori netrecatoare ale socialismului. Daca AIE nu va intelege ca deja exista un precedent, ca aceste cuceriri sociale nu pot fi ignorate, 1000% ca la alegerile viitoare AIE nu va avea sprijin social decat la o mica categorie de imbogatiti (mai putin de 5%). Solutia ar fi sa prea masurile de asigurare sociala a diverselor categorii sociale (fie si de nartura socialiasta) si sa le promoveze, dar sa nu le nege, fara sa tina cont specificul (socialist) al sistemului din ultimii 8 ani din R.Moldova. Expeienta de acomodare la democratie si capitalism a PCRM evident ca poate trezi la viata partidele socialiste si comuniste din ex-URSS si tot fostul lagar socialist. Deaceea pe plan international s-a facut totul pentru a scoate, de a da la o parte, a indeparta de la putere PCRM in anul 2009 si la fel va fi in 2010. Nu voi regreta acest lucru, daca comunistii se vor "dinozauri" si nu vor sa-si schimbe titulatura, dar in acelasi timp democarti-liberalii n-au dreptul de a nega, a ignora si a nu le prelua unele intiativele din conceptul de "stat social".
A comentat ionel 01 ianuarie 2010, 10:10 | mergi sus ▲
ÎMI VINE SĂ VOMIT NUMAI CÎND MĂ GÎNDESC CĂ EXISTĂ CĂ EXISTĂ P.C.R.M. ÎN MOLDOVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat LITIA 01 ianuarie 2010, 10:21 | mergi sus ▲
SĂ SPERĂM CĂ ACEST LUCRU ADICĂ TRECEREA ÎN OPOZIŢE A COMUNIŞTILOR ESTE IREVERSIBILĂ...................DE ASEMENEA GHIMPU ŞI CONDUCEREA AIE AR TREBUI SĂ GRĂBEASCĂ IEŞIREA BASARABIEI DIN C.S.I. NOI (TINERII BASARABENI )VEDEM O SINGURĂ DIRECŢIE ADICĂ SPRE VEST ÎN U.E. ŞI N.A.T.O.!!!!!!!!!!!!!!
A comentat OLGA 01 ianuarie 2010, 18:23 | mergi sus ▲
DE ACORD CU OLGA ŞI LITIA MAI CĂ NU AM, CE SĂ ADAUG.............DEŞTEAPTĂTE ROMĂME!!!!!!!!!!!!!!!JOS COMUNIŞTII
A comentat RON 01 ianuarie 2010, 18:25 | mergi sus ▲
UN PARTID CU ASEMENEA IDEOLOGIE NICI NU AR AVEA CE CĂUTA ÎN PARLAMENT , DAR ŞI SĂ MAI FIE LA PUTERE...............DOAMNE FEREŞTE ...............ÎMI VINE SĂ VOMIT..............JOS COMUNIŞTIII.......DEŞTEAPTĂTE ROMĂNE
A comentat X 01 ianuarie 2010, 18:29 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1723 secunde