31 august- Inaugurarea sediului Consulatului Onorific al Republicii Moldova din Timișoara. Interviu cu D-nul Consul Onorific Silviu Sofronie
adăugat 28 august 2011, 09:35, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc
Interviu cu D-nul Consul Onorific Silviu Sofronie, în exclusivitate pentru portalul de știri www.basarabeni.ro.
Barasabeni.ro: D-le dr. univ. Silviu Sofronie, în data de 19 noiembrie 2010 ați fost numit Consul Onorific al Republicii Moldova la Timișoara. Care este semnificația deschiderii Consulatului Onorific în regiunea de Vest a României?
D-nul Consul Onorific Silviu Sofronie: Nu am avut până acum nici o reprezentanța oficială, care să aibă funcția de a uni într-o comunitate diaspora din vestul țării: cei de baștină din Basarabia, cei veniți din cele 2 exoduri din perioada interbelică, respectiv din perioada ’45- ’46 și tinerii stabiliți în regiunea de Vest.
Semnificația acestei reprezentanțe a Republicii Moldova în Timișoara este redată nu doar prin activitatea de asigurare a drepturilor, ci și prin cea de oferire a serviciilor de consultanță, sprijin și familiarizare a basarabenilor.
În opinia mea conceptul – basarabeni, implică nu doar o regiune geografică, ci și o entitate românească deosebită, care a acumulat mai multe influențe, mai ales, estice. Așa a fost situația, destinul și perioada în care ne-am dezvoltat ca națiune românească. Pe parcursul mai multor decenii ne-am format ca un popor românesc deosebit de celelalte, de cel mai mare. Deaceea semnificația unei reprezentanțe în Banat, acolo unde s-au refugiat mulți basarabeni în perioada postbelică este una apreciabilă. Banatul ca și regiune a României Mari i-a primit destul de bine pe cei veniți din Basarabia, care erau, de fapt, intelectualii, “spuma societății”.
Sediul Consulatului Onorific din Timișoara noi îl considerăm ca fiind o reprezentanță, un centru de cultură, afaceri și convergență, este simbolul unei relații de inimă, de suflet și de toate, între Republica Moldova și România.
Barasabeni.ro: Cum reușiți dvs. să combinați atât de armonios activitatea de Consul Onorific, cu cea pedagogică de la Univestitatea „Vasile Goldiș” din Timișoara, cu cea jurnalistică, fiind de specialitate – medic chirurg?
D-nul Consul Onorific Silviu Sofronie: Când îti pui mai multe în plan, atunci și reusesti să le faci. Dacă îți stabilești 10 obiective, atunci reusești sigur 9 , dacă îți pui unul singur, atunci nici pe acela nu-l atingi.
Am o activitate plină, sunt profesor universitar, sunt chirurg, mai fac și diplomație care, de fapt, o facem toată viața, toți cei care suntem cu inimă română și cu sufletul puternic. Activitatea de profesor, medic, promotor al culturii se completează reciproc și nu încurcă una alteia. Tot timpul intelectualitatea și-a îndeplinit misiunea bine, ea a fost o avangardă în istoria dezvoltării societății. Mulți dintre noi, intelectualii suntem acuzați de pasivitate, adică multe zicem și puține facem, dar atunci când se îmbină năzuințele cu cerințele și cu ceea ce facem, atunci este cel mai bine!
Barasabeni.ro: D-le Consul, care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă basarabenii în partea de Vest a României și cum Consulatul Onorific participă la rezolvarea lor?
D-nul Consul Onorific Silviu Sofronie: Probleme de ordin general ar fi cele de acomodare în alt spațiu românesc decât cel din Basarabia. Regiunile românești din patria-mama se deosebesc între ele prin tradițiile lor, prin regulele de comportament, dar nu atât de mult încât să nu ne putem acomoda. Funcția unui Consulat Onorific este de ai deprinde atât pe basarabeni cu noile reguli de comportament, de supraviețuire și de convențuire, cât și de a familiariza localnicii cu tot ce avem noi bun și frumos și poate mai puțin bun. Consulatul este un garant al asigurării drepturilor cetățenilor R.M. în regiune, un suport în rezolvarea diferitor probleme legate de obținerea vizelor, actelor etc. Dorim ca Consulatul sa fie nu doar o instituție oficială, ci și o casă unde să te simți bine, să cunosți ce se mai întâmplă acasă, să spui “Bună ziua” și “La Revedere” în speranța de a reveni încă o dată.
Un alt obiectiv al Consulatului este de a dezvolta relațiile economice și programele culturale, socio-economice între regiunile de Vest ale României și Basarabia. Sunt multe întreprinderi care ar putea fi cointeresate în dezvoltarea relațiilor economice, atât în procesul de producție cât și de desfacere a mărfurilor. Activități de interes comun pot fi: cultivarea plantelor ecologice, căci precum bine știm, atât Banatul, cât și Basarabia se bucură de un sol fertil și de tradiții de agricultură bine dezvoltate. A doua resursă similară, pe lângă cea de ciornoziom, este cea umană. Fiind situați la periferie, noi avem aceleași influențe slave, în Banat sunt cele sîrbești, în Basarabia- cele rusești, poate din aceasta cauză unele tradiții, portul național, “fala” basarabenilor și bănățenilor se aseamănă.
Barasabeni.ro: D-le Sofronie, vă mărturisesc din experiența proprie, că unele dintre cele mai dificile probleme ale basarabenilor sunt legate de redobândirea cetățeniei române și de obținerea permisului de muncă. Ce măsuri concrete s-au luat la nivel bilateral în scopul facilitării acestor demersuri?
D-nul Consul Onorific Silviu Sofronie: În Timișoara avem un Birou al Ministerului de Justiție al României care se ocupă de primirea cererilor de redobândire a cetățeniei române. Noi am stabilit legăturile necesare cu instituțiile statului român care se ocupă cu asemenea probleme, dar mai avem multe de făcut. Ne deranjează faptul că după obținerea cetățeniei, doar la București se poate face transcrierea certificatul de naștere, ceea ce implică cheltuieli suplimentare de timp și bani.
Basarabeni.ro: Anul acesta, la fel ca anul trecut, a fost suplimentat numărul de burse pentru studenții basarabeni. Mulți dintre ei au optat pentru studii în vestul României. Spuneți-le ce oportunități îi așteaptă și cum Consulatul va conlucra cu viitorii studenți pentru ai integra în comunitatea de acolo?
D-nul Consul Onorific Silviu Sofronie: Sperăm ca împreună cu Organizațiile Studenților Basarabeni, ce activează în vest, să-i putem încadra de la început și bine în mediul socio-cultural din Timișoara. Studenții nu trebuie să se aștepte la o dădăcire permanentă și să aibă multe prețenții.
O problemă cu care se confruntă studenții basarabeni este legată de lipsa mobilității universitare. Necătând la faptul ca România a semnat Declarația de la Bolognia, unde este specificată foarte clar modalitatea de trecere dintr-o universitate în alta, România nu urmează multe din punctele respective, conducând, astfel, la probleme artificiale. Cu mult mai ușor este să pleci cu creditele acumulate și să studiezi în Cehia, Slovacia, decât în România.
Basarabeni.ro: Recent la Sulina, D-nul Traian Băsescu a spus că “ Fereastra spre UE ar putea fi închisă pentru Republica Moldova, dacă autoritățile de la Chișinău nu vor depăși criza politică”. În acest context, cum vedeți dvs. soluționarea acestei probleme? Cum poate fi ales președintele RM într-o manieră democratică?
D-nul Consul Onorific Silviu Sofronie: În discuțiile din coaliția de guvernare, cât și în opinia publică putem identifica 2 variante de soluționare, care ar fi binevenite pentru R. Moldova. Ele sunt expuse și în nota trimisă către Comisia consultativă de la Veneția în scopul aprecierii legalității acestora. Alegerea definitivă aparține politiceniilor. Tratativele dintre coaliția actuală și opoziție trebuie continuate pentru a se ajunge la un compromis. Cele 2 soluții sunt: micșorarea numărului de voturi a parlamentarilor, necesare pentru alegerea președintelui sau revenirea la o republică prezidențială. Cred ca a doua este cea mai probabilă.
Basarabeni.ro: Credeți că criza politică trebuie rezolvată cu orice preț, chiar și cu asumarea pericolului revenirii conducerii comuniste? Amintesc că la 19 august, ziarul “Timpul” a lansat o știre, conform căreia se pregătește o coaliție PLDM-PCRM.
D-nul Consul Onorific Silviu Sofronie: Discuțiile privind derularea acestor tratative le-aș considera zvonuri. Eu cred în coaliția de astăzi și precizez că AIE și a demonstrat duritatea atunci când nu i-a ajuns un vot. Nu cred că în situația de astăzi, care este una mult mai benefică, se va ajunge la un asemenea compromis.
Basarabeni.ro: Cum vedeți în perspectivă relațiile româno-române prin prisma schimburilor economice, sociale și culturale?
D-nul Consul Onorific Silviu Sofronie: Convergența acestor două state românești este o necesitate vitală și poate fi îndeplinită nu numai prin relații culturale, dar si economice, mai ales. Economicul dictează politicul, nu invers. O integrare economică mai bine pusă la punct în toate domeniile, începînd cu energetica și continuând cu întreprinderi comune, colaborarea pe diferite segmente și crearea relațiilor economice interdependente ar conduce la fortificarea legăturilor dintre cele 2 state.
Basarabeni.ro: Ce se face la nivel bilateral pentru accelerarea integrării europene a RM?
D-nul Consul Onorific Silviu Sofronie: Tendințele și năzuințele sunt bune din ambele părți. Acțiunile poate lasă de dorit, chiar dacă pe unele din ele le avem stipulate la nivel declarativ. O bună parte din aceste activități depind de noi cu dvs., fiindcă o mai bună mediatizare a cestor probleme, atragerea decidenților și atenționarea cetățenilor de rând în a înțelege importanța integrării europene este misiunea nostră comună. Este necesar de a educa în noi convețuirea, în noi cei , încă, desparțiți de Prut. Trebuie să învățăm a ne înțelege reciproc și a ne accepta unii pe alții, nu numai prin declarații , ci și prin relații interpersonale strânse.
Basarabeni.ro: Ce mesaj doriți să transmiteți cetățenilor Republicii Moldova înaintea împlinirii celor 20 de ani de independență?
D-nul Consul Onorific Silviu Sofronie: În 27 august avem sărbătoare națională, trebuie de însemnat această zi, deoarece acum 20 de ani ne-am desprins „de jure” de fostul Imperiu Sovietic. Cu această ocazie felicit acești basarabenii și le doresc să se identifice nu doar ca pământ românesc, dar și ca popor românesc!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲