8 sau 9 mai ?
adăugat 09 mai 2012, 10:46, la Externe • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
8 sau 9 mai? Capitularea necondiţionată s-a desfăşurat în doi timpi.
Prima la Reims, în Franţa, unde actul a fost semnat de germanii feldmareşal Jodl, amiral Friedenburg şi general Oxenius, respectiv de generalii americani Bedell Smith şi Carl Spaats, cât şi de amiralul Burrough, de generalii britanic F. Morgan, francez Fr. Sevez şi ruşi Kornişeev şi Susloparov.
Această capitulare a intrat în vigoare la 8 mai 1945, ora 0,00. Tot la 8 mai, la Comandamentul general sovietic din Berlin, a fost semnat un al doilea act al capitulării necondiţionate. Semnatarii au fost germanii feldmareşal Keitel, general Stumpf şi amiral Friedenburg, mareşalul rus Jukov, mareşalul britanic Tedder, generalul american Carl Spaats şi generalul francez de Lattre de Tassigny.
Din acest motiv, Occidentul serbează Ziua Victoriei la 8 mai, iar sovieticii şi ţările aflate sub dominaţia lor la 9 mai.
21 aprilie (Truman către Stalin): Pentru a putea da comunicatul [privind capitularea Germaniei] simultan în cele trei capitale, propun ca ora anunţării ce urmează a fi indicată de Eisenhower să fie 12.00 (ora Washingtonului).
23 aprilie (Stalin către Truman): N-am nici o obiecţie la propunerea dumneavoastră.
5 mai (Stalin către Churchill): Preşedintele Truman mi-a comunicat că v-a trimis un mesaj în care îşi exprimă rugămintea să sincronizăm declaraţiile noastre cu privire la Ziua victoriei în Europa. Sunt întru totul de acord cu această propunere. Pentru mine ora cea mai potrivită ar fi pe la 12.00 ziua.
6 mai (Stalin către Churchill): Cu privire la ora anunţării Zilei Victoriei în Europa nu am nici o obiecţie împotriva propunerii dumneavoastră de a alege ora 3.00 după orarul de vară britanic, respectiv ora 4.00 după-amiaza ora Moscovei.
7 mai (Churchill către Stalin): Preşedintele e de acord ca Ziua Victoriei în Europa să fie anunţată la radio la 9.00 dimineaţa, ora Washingtonului, adică la ora 3.00 după-amiaza la Londra şi la ora 4.00 după-amiaza la Moscova. Ziua stabilită este marţi, 8 mai.
7 mai (Churchill către Stalin): Generalul Eisenhower susţine că vestea capitulării Germaniei nu va putea fi ţinută secretă până marţi... De aceea propun ca declaraţia să fie făcută astăzi, luni, la ora 6.00 seara, ceea ce înseamnă că declaraţia simultană va fi făcută la ora 7.00 seara la Moscova şi la ora 12.00 ziua la Washington.
7 mai (Churchill către Stalin): Din cauza dificultăţii de a ne înţelege asupra unei date mai apropiate pentru publicarea declaraţiei, am hotărât, cu mare părere de rău, să-mi amân declaraţia la radio până la data asupra căreia am convenit iniţial.
7 mai (Stalin către Churchill): Comandamentul armatelor sovietice ar dori să aştepte până în momentul în care capitularea armatelor germane va deveni un fapt cert şi să amâne astfel anunţarea de către guverne a capitulării germanilor până la 9 mai, ora 7.00, ora noastră.
8 mai (Churchill către Stalin): Mie îmi va fi cu neputinţă să-mi amân declaraţia cu 24 de ore, aşa cum propuneţi... Cred că preşedintele Truman îşi va face declaraţia astăzi la 9.00 dimineaţa (ora americană) şi sper că şi dumneavoastră vă veţi putea face declaraţia, cu rezervele necesare, aşa cum s-a convenit.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲