9 mai – Independență, Victorie, Europa și Comunism
adăugat 09 mai 2010, 13:08, la Interviu / Reportaj
9 MAI 1877 – “Ziua Independenței de stat a României” Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României.
În urmă cu 132 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi. Adunarea Deputaţilor a votat în unanimitate următoarea moţiune: “Camera, mulţumită de explicaţia guvernului asupra urmărilor, ce a dat votului din 29 aprilie anul curent, ia act că rezbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi Independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială.” Moţiunea a fost adoptată unanim şi în Senat. Cu aceasta ocazie Mihail Kogalniceanu spunea” voim sa fim independenti, pentru ca voim sa traim cu viata noastra proprie, pentru ca nu voim sa mai patimim pentru greselile altora, pentru ca voim ca la gurile Dunarii de jos sa fie un bulevard in contra rezbelului.”
9 mai 1945 - „Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite” în cel de-al Doilea Război Mondial”.
Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european. România a participat la acest război, atât în Campania din Est (1941-1944), alături de Axa, cât şi in Campania din Vest (1944-1945), alături de Naţiunile Unite, pentru refacerea integrităţii teritoriale grav afectate în vara şi toamna anului 1940. Preţul plătit de ostaşii români pe parcursul acelor ani a fost imens: 624.740 morţi, răniţi şi dispăruţi în Campania de Est, respectiv 169.822 morţi, răniţi şi dispăruţi în cea din Vest.
9 mai „Ziua Europei”
La ora 16.00, a zilei de 9 mai 1950, in Salonul Orologiului din Quai d’Orsay, Robert Schuman citea proclamatia care prin indrazneala ei avea sa schimbe destinul Europei. Franta si Germania decideau sa puna in comun rezervele de carbune si otel si invitau toate tarile europene interesate sa li se alature. Pentru unii planul Schuman era utopia unui „aventurier politic”, pentru altii un vis nebunesc, astazi insa este o realitate pe care o traim cu totii. La 35 de ani de la celebra declaratie, la Summit-ul de la Milano, liderii europeni au hotărât să sărbătorească ziua de 9 Mai drept Ziua Europei. În 1986, a fost ales şi imnul Uniunii Europene “Oda Bucuriei” din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven.
Ziua de 9 Mai este astazi un simbol al Europei, alături de moneda unică, euro, de steagul şi de imnul Uniunii Europene.
Mai pot adăuga ca ziua victoriei aliaților înseamnă și condamnarea la comunism a țărilor din sud-estul Europei. Astfel România a schimbat jugul fascismului cu botnița comunistă, care a distrus aproape din rădăcini orice formă de rezistență democratică. Sutele de mii de crime , distrugerea intelectualității, a oricărei forme de exprimare liberă îsi face acum în anii 2000, încă din plin efectul în România care își caută în continuare demnitatea. O Românie în continuă tranziție, condusă de comuniștii transformați rapid în capitaliști de succes.
E nevoie de aceea lege a lustrației…e nevoie de o delimitare care dacă nu va fi facută nici în al 12-lea ceas își va pierde sensul pentru generațiile care nu au cunoscut și nu vor întelege la adevărata ei valoare nenorocirea pe care comunismul a adus-o acestei țări binecuvântate cu de de toate, mai puțin cu mari caractere în anii de dupa 1989.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲