„A dispărut frica”
adăugat 23 noiembrie 2009, 19:13, la Opinii / Editoriale
Duminică, cetăţenii români din RM au participat masiv la alegerile prezidenţiale din România. În total, la cele 13 secţii de votare deschise pe teritoriul RM au venit 8757 de persoane. Este un număr-record de votanţi, în comparaţie cu cel atestat la alegerile precedente. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe al României, pentru Traian Băsescu au votat 90,7% dintre basarabeni (7963 voturi), pentru Crin Antonescu - 3,7% (323), iar pentru Mircea Geoană - 3,5% (308). Pentru a explica fenomenul electoral ce s-a produs duminică la Chişinău, am solicitat opiniile unor comentatori politici, rugându-i să răspundă la următoarele întrebări:1. Prin ce se motivează prezenţa înaltă la vot a cetăţenilor români din RM?
2. Credeţi că se va înregistra aceeaşi rată de participare şi în turul doi de scrutin?
3. Cine va fi ales preşedinte al României?
Igor Boţan,
director executiv, ADEPT
1. Există două explicaţii. Prima e că au fost deschise mai multe secţii de votare, iar cea de-a doua - că a dispărut frica pentru cei care deţin cetăţenia României de a se expune, printr-o manifestaţie publică de fapt, adică de a veni la urna de vot.
2. Probabil, va fi aceeaşi participare şi la turul doi de scrutin, fiindcă există interesul şi am văzut că în RM preferinţele sunt foarte clar profilate. Ba s-ar putea ca la turul doi de scrutin să vină chiar mai mulţi cetăţeni. Avem astfel de cazuri. E vorba de anul 1996, când la turul doi al alegerilor prezidenţiale au venit mai mulţi cetăţeni decât la turul întâi. Acelaşi lucru s-a întâmplat la alegerile primarului de Chişinău în 2007.
3. Cred că alegerile din România le va câştiga Mircea Geoană. E punctul meu de vedere. Dar acesta e bazat pe discuţiile pe care le-am avut cu sociologii români. Eu nu ghicesc, dar împărtăşesc punctul de vedere al sociologilor români.
Dan Dungaciu,
doctor în sociologie,
profesor la Universitatea din Bucureşti
1. Prezenţa la vot a cetăţenilor români din RM poate fi citită prin două grile. Pe de-o parte, un spor evident faţă de ce s-a întâmplat până acum, o cifră de 8757 fiind un veritabil record. Este foarte posibil că, dacă la Chişinău condiţiile de vot ar fi fost mai bune, scorul final să fi fost şi mai consistent. În acelaşi context, să remarcăm faptul că votul s-a dus masiv spre Traian Băsescu, candidatul care nu a avut intervenţii directe la publicul basarabean sau o prezenţă foarte insistentă în campania electorală de la Chişinău. Există, din acest punct de vedere, un potenţial nefructificat. Pe de altă parte, dacă invocăm cifra de circa 120.000 de cetăţeni români în RM, rezultatul poate părea modest. Dar nu trebuie să ignorăm faptul că mulţi dintre posesorii de paşapoarte româneşti sunt în România sau au plecat deja în Occident. Mai mult decât atât, nu au existat, în opinia mea, nici campanii mediatice sistematice care să aducă electoratul la vot, mai cu seamă cetăţenii români din afara Chişinăului, mai puţin informaţi şi expuşi mediatic.
2. Dacă estimăm astăzi prezenţa în stânga Prutului a circa jumătate dintre cetăţenii români din RM, pentru a se apropia de procentul de vot din România, basarabenii ar trebui să fie prezenţi la urne într-un număr de 20-30.000 de oameni.
3. Mă aştept ca pentru turul al doilea electoratul din RM să devină şi mai important pentru candidaţi, pentru că de data asta fiecare vot contează şi poate face diferenţa.
Igor Munteantu,
director executiv, IDIS „Viitorul”
1. Prezenţa masivă la alegerile de duminică a cetăţenilor români din RM se explică prin două lucruri importante. Cred că foarte mulţi cetăţeni români din RM au simţit şi trăiesc probabil un anumit sentiment de culpabilitate pentru deteriorarea relaţiilor cu România, chiar dacă n-a fost din vina lor. Prezenţa la urne duminică, în rânduri imense, mărturiseşte de fapt încercarea lor de a reînnoda legătura şi de a confirma emoţional, prin participare nemijlocită, că această relaţie contează enorm pentru dânşii, pentru copiii lor, pentru ceea ce consideră ei pozitiv pentru RM. A doua chestiune este că, într-adevăr, există nişte marchere, nişte indicatori simbolici în această alegere din România. Preşedintele Băsescu a întrunit peste 90% din voturile date din RM. De ce? Pentru că a vorbit în permanenţă despre importanţa relaţiilor cu RM şi românii de aici. Acest lucru a fost oarecum apreciat şi gratificat prin votul acordat.
2. În turul doi de scrutin, pentru că multă lume este dezamăgită de felul în care s-au construit opţiunile electoratului în general, prezenţa va fi cu siguranţă mai mică, inclusiv în RM. Dar lupta va fi şi mai acidă şi, în al doilea tur, vom observa o coalizare dintre platforme relativ incompatibile între liberali şi social-democraţi, probabil.
3. Nu mă lansez cu presupuneri. Pentru moment, putem analiza doar aceste trenduri şi, în funcţie de felul în care incompatibilităţile personale între Băsescu şi liberali vor fi mai mari decât legăturile ideologice, s-ar putea ca preşedintele Băsescu să aibă probleme în al doilea tur.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲