Al treilea război mondial ar putea porni din Coreea, avertizează Rusia
adăugat 20 decembrie 2010, 12:12, la Externe • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Experţii ruşi avertizează că în Coreea de Sud există "20 de Cernobîluri" şi riscul este imens în cazul escaladării conflictelor, scrie Nezavisimaia Gazeta. Luni, sud-coreenii au început alte manevre militare la graniţă. Discuţiile Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Peninsula Coreeană au eşuat duminică.
Coreea de Sud a început, luni dimineaţa, exerciţiile militare în apropierea imediată a graniţei cu Republica Populară Democrată Coreeană.
Iniţial, manevrele erau programate pentru sfârşitul săptămânii trecute, însă au fost anulate - oficial, din cauza vremii proaste. Specialiştii atenţionează în legătură cu serioasele riscuri politico-militare, sociale şi ecologice ale unui potenţial conflict de anvergură dintre cele două Corei, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Agerpres.
Moscova consideră, la rândul său, că manevrele cu tiruri de artilerie ale sud-coreenilor, desfăşurate pe insula Yeonpyeong, ar putea deteriora şi mai mult situaţia deja tensionată din regiune. Rusia, care are graniţă comună cu RPDC, are de ce să se teamă, subliniază cotidianul.
Potrivit analistului rus Aleksandr Voronţov, în cazul în care conflictul va escalada, este posibil un aflux de refugiaţi şi o catastrofă ecologică în zonă. "În Coreea de Sud există 20 de centrale nucleare, care ar putea fi distruse cu arme obişnuite. Aceasta înseamnă 20 de noi Cernobîluri. De altfel, şi în Coreea de Nord există obiective nucleare", declară Voronţov, expert în cadrul Institutului de Orientalistică al Academiei de Ştiinţe din Rusia.
În afară de aceasta, acţiunile militare din Peninsula Coreeană vor obliga ţările vecine, inclusiv Rusia, China şi SUA, să-şi plaseze în stare de pregătire totală de luptă propriile forţe armate. "Din experienţa campaniei irakiene ştim că, în pofida utilizării de arme cu precizie înaltă, uneori erau afectate şi ţările vecine", atenţionează analistul rus. În opinia lui Voronţov, conflictul dintre cele două Corei ar putea fi unul îndelungat şi incontrolabil, putând escalada într-un al treilea război mondial, în care SUA să se confrunte cu China.
Între timp, poziţia Washingtonului stârneşte întrebări, subliniază Nezavisimaia Gazeta. Astfel, SUA nu au acceptat convocarea, sâmbătă trecută, a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), după cum solicita Moscova. Se aşteaptă ca circa 20 de militari americani să ia parte la actualele manevre sud-coreene. Phenianul afirmă că sud-coreenii se folosesc de americani ca de un scut, dar nu au ezitat să ameninţe cu "atacuri imprevizibile în scopul autoapărării". La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a declarat că exerciţiile militare ale Seulului sunt unele întemeiate în ceea ce priveşte asigurarea securităţii şi că partea sud-coreeană are dreptul la ele.
În opinia lui Voronţov, manevrele sud-coreenilor relevă iluziile Seulului, conform cărora schimbarea regimului din RPDC ar fi posibilă prin amplificarea presiunilor şi izolării. "Coreea de Sud şi SUA şi-au pus de acord poziţiile. În afară de aceasta, Washingtonul primeşte o pârghie pentru a-şi înteţi presiunile asupra Chinei, deoarece situaţia îi oferă posibilitatea de a-şi desfăşura forţele militare pe perimetrul graniţelor RPC, de a organiza exerciţii în Marea Galbenă, în apropierea imediată de malurile şi principalele centre ale Chinei", explică expertul.
Totuşi, un conflict de anvergură nu este în avantajul nimănui. După ce desfăşurase o vizită la Phenian, guvernatorul statului New Mexico, Bill Richardson, le-a propus militarilor din RPDC să stabilească o linie directă cu cei din sud şi, de asemenea, să înfiinţeze o comisie militară pentru monitorizarea crizelor de la Marea Galbenă, comisie din care să facă parte SUA şi cele două Corei.
Eşec al negocierilor de pace de la ONU
Aproximativ opt ore de discuţii formale între cele 15 ţări membre ale Consilului de Securitate şi discuţii private cu ambasadorii nord-coreean şi sud-coreean s-au încheiat fără un acord pentru o declaraţie finală. "Nu am reuşit să facem o legătură între toate punţile", a subliniat ambasadorul rus, Vitali Ciurkin.
El a adăugat, în faţa jurnaliştilor, că eforturile continuă, în mod neoficial, între marile puteri, în încercarea de a pune toată lumea de acord asupa unei declaraţii.
Dar ambasadoarea americană la ONU, Susan Rice, preşedinta în exerciţiu a Consiliului de Securitate, a declarat, în faţa presei, că era "improbabil ca distanţa" dintre poziţiile membrilor Consiliului să poată fi acoperită.
China a respins o versiune rusă a proiectului de declaraţie, care nu menţiona Coreea de Nord nominal într-o frază privind atacul şi nici măcar numele Yeonpyeong, au adăugat diplomaţii.
Ţările occidentale se limitau, în proiectul lor de declaraţie, să spună că "Membrii Consiliului de Securitate condamnă bombardamentul de la 23 noiembrie 2010, care a dus la pierderi de vieţi umane, inclusiv civili, şi deplânge cu fermitate agravarea tensiunii în Peninsula Coreeană, la care a condus".
"Statele Unite au condamnat ferm, aşa cum am făcut şi atunci, atacul de la 23 noiembrie al Coreei de Nord", a subliniat Rice. "Noi credem că este foarte important pentru Consiliul de Securitate să vorbească cu claritate şi unitate pentru a condamna" Coreea de Nord, a adăugat ea.
"Majoritatea membrilor Consiliului şi-au exprimat clar punctele de vedere, potrivit cărora este importantă" o condamnare a Coreei de Nord, a mai spus Rice.
Ambasadorul rus a argumentat că ţara sa a cerut, sâmbătă, reuniunea Consiliului de Securitate, din cauza "profundei îngrijorări" faţă de tensiunile între Coreea de Nord şi Coreea de Sud.
El a adăugat că ţara sa a prezentat două idei de declaraţie finală, care erau de a cere celor două Corei "o reţinere maximă" şi să ceară secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, să trimită un emisar pentru a discuta cu Phenianul şi Seulul.
Cea de a doua idee a "primit o susţinere considerabilă" din partea membrilor Consiliului de Securitate, a spus el.
"Sper că această idee să poată continua, încă, pentru că suntem într-o situaţie cu tensiuni politice puternice şi fără un plan de acţiune diplomatic", a adăugat Ciurkin.
Oficialii locali de pe Insula Yeonpyeong au anunţat luni dimineaţă, la portavoce, desfăşurarea manevrelor, fără să comunice ora prevăzută pentru începerea exerciţiului de artilerie cu muniţie reală.
Phenianul a promis un "dezastru", dacă Seulul nu renunţă la aceste manevre militare cu muniţie reală.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲