ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”
adăugat 02 august 2017, 08:38, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Basarabeni.ro Basarabeni.ro
Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate.
Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul programului NATO Parteneriatul pentru Pace. Ambasadorii român şi american, Daniel Ioniță și James D. Pettit, i-au spus atunci într-o scrisoare președintelui Dodon că a dat dovadă de atitudine „neprietenoasă” față de cele două țări, care ajută Republica Moldova să-și consolideze instituțiile. Nu este demult vorba doar despre lipsirea armatei de acces la instruire, vizată este, de fapt, blocarea activităţii armatei, crede Anatol Şalaru, fostul ministru al apărării, demis la sfârşitul lui 2016 de Igor Dodon.
Anatol Șalaru: „În condițiile când noi nu avem bani să cumpărăm tehnică modernă, când noi nu avem alte surse de pregătire și de dotare a armatei decât ajutoarele pe care ni le dau țările-membre NATO, participarea militarilor noștri la asemenea exerciții este foarte importantă. În primul rând, fac cunoștință cu tehnica nouă, cu metodele noi de luptă, ei învață limbi străine când merg la asemenea aplicații și plus primesc un spor la salariu pentru deplasările pe care le fac peste hotare. În momentul în care militarul nu crește profesional, el își pierde interesul față de serviciu.
Militarii noștri astăzi sunt izolați, sunt blocați, ei nu văd perspectiva, fiindcă pentru mulți participarea la asemenea exerciții este un plus în CV-ul lor. Atunci când sunt selectați pentru a participa la diferite misiuni internaționale, contează foarte mult participarea la asemenea aplicații și militarii noștri astăzi pleacă pe capete din Armata Națională, deoarece nu mai văd perspective. Numărul ofițerilor și subofițerilor care au depus raport de plecare este dublu sau triplu față de anul trecut în aceeași perioadă. Este normal să fie un flux – unii vin, alții pleacă, dar acum de două ori mai mulți pleacă decât vin și vinovat de această situație este atât Dodon, cât și actuala conducere a Ministerului Apărării, viceministrul Galbur, care a greșit foarte mult atunci când s-a făcut preș în fața lui Dodon. Noi, anul trecut, când era clar că va câștiga Dodon, am aprobat la președintele Timofti Planul de activități pe anul 2017 și nu era nevoie să ceară aprobarea de la Dodon pentru plecarea peste hotare la aceste aplicații. Însă ei s-au dus din nou cu o scrisoare către Dodon, de parcă ar fi fost rugați de Dodon să facă acest lucru. Și au depus cerere din nou, deși era aprobat acest plan de către Timofti și nu a fost anulat; trebuia anulat tot printr-un decret al președintelui, dar nu a fost anulat. Pur și simplu, Ghimpu cu omul lui de la Ministerul Apărării i-au ridicat mingea la fileu lui Dodon și i-au dat posibilitatea să distrugă Armata Națională.”
Europa Liberă: Dar vă amintiți – cam câte exerciții sau cât de activă trebuia să fie această participare în acest an?
Anatol Șalaru: „Noi am obținut de la mai multe țări participarea în Ucraina, în România, în Germania, cu militari americani în multe țări – în Țările Baltice, în Georgia… Militarii noștri trebuiau să participe nu unii și aceiași, alții trebuiau să vină aici, la noi, să se pregătească, dar cele mai multe se făceau în România, fiindcă noi am pornit ideea cu înfrățirea unităților militare și am obținut anul trecut de la Ministerul Apărării din România o participare masivă a militarilor noștri la diferite exerciții și în România; diferite exerciții, începând cu cei de la trupele speciale și terminând cu artileriștii noștri, cu cei de la antiaeriană, fiindcă vă dați seama: timp de 25 de ani, Armata Națională n-a cumpărat absolut nimic, niciun glonț, noi am obținut de la partea română ca să suporte toate cheltuielile și partea americană a suportat toate cheltuielile pentru deplasările noastre peste hotare. Nu se făceau din banii noștri; partea română întotdeauna ne punea la dispoziție armamentul necesar, munițiile necesare, transportul atunci când plecam în România. Astăzi, aceste lucruri nu se mai fac, iar cei de la NATO, de la Bruxelles se uită cu mare îngrijorare spre Republica Moldova, pentru că, chiar dacă Dodon nu are mari prerogative, dar el este comandant suprem și el a blocat activitatea Armatei Naționale.”
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲