Alegerea preşedintelui R. Moldova a fost amânată
adăugat 22 octombrie 2009, 22:44, la Opinii / Editoriale
Alegerea preşedintelui R. Moldova, care trebuia să aibă loc astăzi, a fost amânată din cauză că a fost înregistrat doar un singur candidat - liderul PD, Marian Lupu, înaintat din partea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Ieri, legislativul a adoptat o hotărâre prin care anunţă modificarea legii cu privire al alegerea preşedintelui RM. Comuniştii au criticat vehement proiectul şi au ameninţat cu anticipate.Conform hotărârii adoptate, „comisia specială de alegere a preşedintelui RM a constatat o serie de ambiguităţi şi carenţe, care împiedică desfăşurarea normală a alegerii şefului statului într-un cadru clar şi univoc”. De aceea, Parlamentul solicită deputaţilor propuneri în acest sens care vor fi recepţionate timp de zece zile. „Legislaţia actuală la acest capitol are un caracter lacunar şi contradictoriu.
Ea conţine o serie de întrebări fără răspuns: la alegerile pentru funcţia de preşedinte poate să participe şi un singur candidat sau cel puţin doi? (în Constituţie nu este prevăzut acest lucru); dacă preşedintele ar fi ales dintr-o singură candidatură, nu vor fi oare aceste alegeri contestate?; care este termenul exact de organizare a alegerilor?”, a întrebat deputatul PD Aurel Băieşu. Fosta şefă a fracţiunii comuniste Eugenia Ostapciuc a ieşit, în sfârşit, la microfon şi i s-a adresat lui Marian Lupu cu propunerea să-şi retragă candidatura.
Ea a invocat dreptul moral care îi permite să se adreseze lui Lupu. Comuniştii au reproşat Alianţei că nu a înaintat şi cea de-a doua candidatură. „Noi dorim să avem alegeri sincere şi corecte la funcţia de preşedinte al republicii. N-am vrut să propunem oameni pe care să nu-i votăm şi să ne batem joc de ei”, a răspuns Ion Pleşca, preşedintele Comisiei juridice. „Nu există niciun fel de lacune în lege. Nu avem ce întreba Curtea Constituţională. Legislatura aceasta îşi bate joc de întreg parlamentarismul moldovenesc”, a replicat deputatul PCRM Vadim Mişin.
„Aşa-zisa mare reformă constituţională din 2000 este, de fapt, o mare brambureală legislativă. Noi nu vrem să avem alternative trucate, cum le-aţi avut voi”, a adăugat Ion Hadârcă, preşedintele fracţiunii PL.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲