Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:09

 

Alegeri cât un război Est-Vest

adăugat 13 octombrie 2010, 07:07, la Opinii / Editoriale

Petru BOGATU, Alegeri, război, Est, Vest

Motto:

„Pe termen lung câştigă cel mai bun; imediat, cei fără scrupule.”
Francisc Bacon

 

„Trebuie să încerci să urci foarte sus, dacă vrei să poţi să vezi foarte departe”, zicea Constantin Brâncuşi. Americanii de la Agenţia „Stratfor”, neîndoios, sunt la înălţimea situaţiei şi văd foarte departe, de vreme ce ne monitorizează tocmai de peste ocean, urmărind cu atenţie evoluţiile politice din Republica Moldova. Două lucruri scot ei în evidenţă în ultima lor analiză, difuzată la finele săptămânii trecute.

 

Primo. Ruşii vor încerca să sugrume partidele din AIE nu prin asasinare, ci prin îmbrăţişare. Secundo. Viitoarele alegeri sunt, de fapt, un episod dintr-un război geopolitic Est-Vest, în care Occidentul i-a rezervat României rolul vârfului de lance. Dar să le luăm pe rând.

 

Cătuşe pentru PLDM şi PD


Acum o săptămână, arătam şi noi în acest colţ de pagină că ruşii refuză să mai aibă un favorit unic şi infailibil în fostele republici sovietice. Anterior, aplicând tactică „totul sau nimic”, ei pariau pe un singur armăsar bine vitaminizat, devotat şi temeinic verificat. Însă în cazul în care cabalina lor capota, pariorii de pe „Staraia ploşciad” rămâneau cu buzele umflate.

 

Moscova a tras învăţăminte din propriile greşeli şi a schimbat placa. În consecinţă, ea se bazează astăzi, atât la noi, cât şi în alte teritorii ex-sovietice, pe câţiva concurenţi concomitent sau pe combinaţii de forţe politice. Se încearcă astfel înjghebarea unei alianţe electorale sau postelectorale cât mai pestriţe cu putinţă în cadrul căreia jucători cu viziuni şi interese diametral opuse s-ar împiedica unul de altul.

 

Miza ruşilor nu este deloc fortuită, ci riguros chibzuită. Ei nu acţionează la întâmplare, ci caută să ataşeze la partidele filoruse, preponderent etnice, pe care le controlează de la cap la coadă, nişte formaţiuni moderate de orientare occidentală.

 

Aşa s-a întâmplat în Kârgâzstan şi în Ucraina după victoria lui Ianukovici. Dar şi în ultimele alegeri din Letonia, Moscova a mers pe mâna nu a unui, ci a două partide diferite. Aceste construcţii contra naturii urmează să se constituie, de fapt, într-un fel de verigi grele, menite să imobilizeze sau măcar să incomodeze actorii independenţi care nu pot fi convertiţi la cauza rusească, îngustându-le spaţiul de manevră, tăindu-le elanul şi sleindu-i de puteri.

 

Concluziile noastre sunt confirmate de Stratfor care afirmă că Rusia i-ar fi cerut „fostului preşedinte şi liderului comunist Vladimir Voronin fie să îl susţină pe Marian Lupu, fie să construiască o coaliţie cu Vlad Filat după scrutin, situaţii care ar constitui lovituri fatale la adresa coaliţiei proeuropene”. Calculul Moscovei e simplu. Ea nu are încredere în Lupu, iar în Filat nici atât. Tocmai de aceea şi-ar dori să-i atragă într-o coaliţie cu PCRM pentru a-i lega astfel de mâini şi de picioare.

 

Două ţinte dintr-un foc


Deloc întâmplător, Kremlinul la ora actuală dă dovadă de o anumită deschidere şi faţă de Lupu, şi faţă de Filat. „Edinaia Rossia”, bunăoară, partidul de guvernământ din Rusia, a semnat recent un parteneriat cu Partidul Democrat din Moldova. În acelaşi timp, Moscova a devenit mai tolerantă cu Vlad Filat. Ea nu torpilează planurile prim-ministrului de a detensiona atmosfera din jurul chestiunii transnistrene pentru a reface nişte punţi politice dintre cele două maluri. Dimpotrivă. Moscova îi deschide premierului porţile Tiraspolului. Toate aceste mici concesii Rusia le face pentru a-i prinde pe Lupu şi Filat în capcana pe care se pregăteşte să le-o întindă după scrutin.

 

Kremlinul va lovi astfel două ţinte dintr-un foc. Pe de o parte, în cazul în care democraţii sau liberal-democraţii vor accepta după alegeri să guverneze împreună cu PCRM, Moscova va paraliza programul lor proeuropean. Pe de altă parte, o eventuală coaliţie cu Voronin îl va compromite pe Lupu, dar mai cu seamă pe Filat, îngropându-le cariera politică.

 

Este limpede că ambii îşi dau seama de pericolul care-i paşte şi vor căuta să nu muşte momeala pe care ruşii le-o strecoară sub nas cu destulă brutalitate, de altfel. Dar şi strategii Kremlinului nu-s fraieri. Ei înţeleg foarte bine că nu-i deloc uşor să le tragi clapa celor doi lideri. Tocmai de aceea vor încerca să pună presiune pe ei cu ajutorul falsei societăţi civile pe care au încropit-o de la un timp încoace la Chişinău.

 

După cum scriam în editorialul de vineri, Moscova împânzeşte Republica Moldova cu nişte făcături care îmbracă forma unor ONG-uri. Finanţate generos din afară, acestea urmează să mimeze, prin acţiuni zgomotoase şi destabilizatoare, „vocea poporului” sau „voinţa societăţii moldoveneşti”, dacă vreţi. Una dintre ultimele lor acţiuni s-a consumat, în treacăt fie spus, săptămâna trecută la Universitatea Tehnică, unde un grup de inşi turbulenţi a insinuat, în cadrul unui miting de protest, că actuala guvernare şi-ar propune să elimine limba rusă din învăţământul superior.

 

Răspunsul simetric al Occidentului

Occidentul caută, se pare, să răspundă simetric uneltirilor ruseşti. Tot „Stratfor”, în aceeaşi analiză de săptămâna trecută, face o dezvăluire curioasă. Potrivit agenţiei americane, SUA au cerut României să înfiinţeze organizaţii non-guvernamentale, instituţii de presă şi fonduri de investiţii în Republica Moldova.

 

Însă criza economică şi instabilitatea politică au împiedicat Bucureştiul să-şi atingă toate obiectivele. Guvernul român are proiecte economice pentru Basarabia şi a îndemnat investitorii să treacă Prutul, dar carul deocamdată nu s-a urnit din loc. Singurul lucru real pe care l-au făcut Traian Băsescu şi Guvernul Boc este asistenţa financiară de 100 milioane de euro, oferită Republicii Moldova. În consecinţă, în competiţia electorală care a început deja dincoace de Prut, partida rusofilă are din start un avantaj în faţa celei proeuropene.

 

Oricum, România este băgată la înaintare pe prima linie a tranşeelor politice de la Chişinău pentru a îndrepta linia frontului Est-Vest, dominată încă de Rusia. Nu încape îndoială că bătălia pentru Basarabia va continua şi după alegeri, indiferent de rezultatul lor.

 

Republica Moldova va rămâne, aşa cum pe bună dreptate constată „Stratfor”, un câmp de luptă între elementele proruse şi cele prooccidentale. Cele dintâi reprezintă trecutul, cele din urmă – viitorul. Asta pentru că noua generaţie, în cea mai mare parte a ei, se identifică mai mult cu Occidentul. De aceea, pe termen lung, sugerează agenţia americană, Rusia nu are nicio şansă.

Dar pe termen scurt? Ruşii, precum se ştie, intră provizoriu în teritorii străine, dar caută să rămână în ele pentru totdeauna. Şi nu pleacă atâta timp cât nu sunt forţaţi să-şi ia tălpăşiţa. Astfel că termenul lor limitat uneori durează mult. Generaţiilor tinere nu le ajunge o viaţă să le dea ruşilor papucii. Şi nici nu-i de mirare. Viaţa este scurtă, arta este lungă.


Autor: Petru BOGATU
Sursa: bogatu.voceabasarabiei.net


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1818 secunde