Alegerile din Republica Moldova: liniştea dinaintea furtunii
adăugat 23 iulie 2009, 06:42, la Opinii / Editoriale
În pragul anticipatelor, Chişinăul recunoaşte că România nu a fost implicată în violenţele din aprilie, iar la sugestia UE, liderii opoziţiei îngroapă securea războiului, semnalând posibilitatea unui compromis în alegerea viitorului preşedinte.Cu o săptămână înaintea alegerilor anticipate de pe 29 iulie, UE le cere autorităţilor şi partidelor din Republica Moldova să asigure corectitudinea scrutinului, accesul egal al candidaţilor la mass-media de stat, să respecte dreptul la întruniri şi să nu intimideze presa. Mesajul, redactat la iniţiativa Suediei, a fost înmânat premierului moldovean Zinaida Greceanîi de o delegaţie formată din reprezentantul special al UE la Chişinău, Kalman Miszei, şi ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Mats Aberg. Acesta s-a pronunţat şi împotriva folosirii unei retorici dure de către candidaţi şi a făcut apel la un dialog postelectoral constructiv între forţele politice, relatează NewsIn.
După scrutinul din aprilie, marcat de acuzaţii de falsificare a listelor electorale şi de acţiunile de intimidare întreprinse de guvernul comunist, politicienii moldoveni fac şi ei apel la calm.
Astfel, Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), a devenit primul lider al opoziţiei care susţine că următorul preşedinte al statului „urmează să fie rezultatul unui compromis larg“, relatează cotidianul „Flux“.
Totodată, procurorul general de la Chişinău, Valeriu Gurbulea, a declarat, în premieră, că „România, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie, ci doar în unele forme. Spre exemplu, a fost un atac cibernetic asupra serverelor instituţiilor de stat din România, inclusiv încercări de trecere a frontierei moldo-române“, punând capăt acuzaţiilor la adresa Bucureştiului.
Liniştea care pare a se instaura în campania electorală din Moldova vine imediat după ce sondajele au indicat creşterea spectaculoasă a Partidului Democrat (PD) condus de Marian Lupu, fostul număr doi al comuniştilor, considerat de opoziţie drept o marionetă a regimului Voronin. PD se clasează pe locul 3 în topul preferinţelor, cu circa 10%, fiind devansat de Partidul Liberal (13%) şi de Partidul Comuniştilor (31%), în timp ce PLDM ar obţine 8%.
Marele perdant al scrutinului pare să fie Alianţa Moldova Noastră, care, cu 2,5%, nu are şanse să intre în Parlament. Deşi împreună cu PD opoziţia ar putea forma guvernul, liderii principalelor trei partide liberale au respins ideea unei asemenea coaliţii şi au pus la îndoială sinceritatea dezicerii lui Marian Lupu de comunişti.
„La sat se spune aşa: cu cât mai departe-i lupu de sat, cu atât mai bine pentru sat“, a declarat miercuri liderul liberal Mihai Ghimpu. „Pornind de la premisa că monştrii nasc monştri, i-aş recomanda celui care are ambiţii prezidenţiale (Marian Lupu) să-şi găsească realizarea lor acolo de unde a venit sau acolo de unde a fost trimis într-o scurtă deplasare“, a făcut aluzie Vlad Filat la provenienţa lui Lupu din mediile comuniste.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲