Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:37

 

Alianța este tare

adăugat 26 februarie 2010, 19:35, la Interviu / Reportaj

Urecheanu, aie,

Serafim Urechean: „Să fim consecvenţi şi să insuflăm încredere europenilor, să vină oamenii cu investiţii, să putem crea locuri de muncă, să revină oamenii noştri în ţară.”


O delegaţie a Comisiei de la Veneţia, condusă de preşedintele acesteia, Gianni Buquicchio, şi noul Secretar al acestei instituţii Thomas Markert se află în Republica Moldova. Într-un final, după consultări cu liderii politici din Chişinău, functionarii occidentali vor îndruma autorităţile pe calea considerată de ei cea mai bună pentru depăşirea obstacolelor ridicate de o constituţie despre care se spune ca ar avea mai multe defecte.
Invitatul emisiunii din această dimineaţă este prim-vicepreşedintele Parlamentului şi liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean
.

Europa Liberă: Domnule Urechean, sunt liderii Alinaţei pentru Integrare Europeană pregătiţi să-şi calce pe inimă, pe orgoliu, să renunţe la divergenţele privind viitorul constituţional imediat şi să adopte un punct de vedere comun, bazat pe recomandările acestei comii europene, Comisia de la Veneţia?


Serafim Urechean
: „Da, exact acest lucru îl vom face astăzi, la orele nouă dimineaţa, având o întâlnire toţi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană cu Comisia de la Veneţia. Eu sunt ferm convins că noi vom găsi cea mai optimă soluţie pentru a depăşi această criză, de unii numită criză politică, de alţii – constituţională. Dar vom proceda aşa cum este doar în interesele Redepublicii, în interesele viitorului acestui popor, care opt ani a fost exploatat.”

Europa Liberă: Dar ce ar însemna în interesul poporului şi în interesul Alianţei?


Serafim Urechean
: „Este în interesul poporului şi este în interesul Alianţei, care nu va permite schimbarea cursului proeuropean, nu la nivel de retorică, dar la nivel de acţiuni concrete.”

Europa Liberă: Domnule Urechean, iertaţi-mă că vă întrerup. Suporterii coaliţiei, şi sunt mulţi cetăţeni care-şi leagă speranţele de această coaliţie, nu pot să nu vadă că în retorică, cum spuneţi Dvs, liderii celor patru partide de la putere se jură că Alianţa rămâne în continuare foarte sănătoasă şi solidă. Pe de altă parte, sunt vizibile şi cu ochiul liber mai multe dueluri între colegii de coaliţie, dar şi poate unele semne că racul, broasca şi o ştiucă nu sunt numai personaje de fabulă. Dumneavoastră ce spuneţi, e cumva vorba de avitaminoză?

Serafim Urechean: „Nu. Întotdeauna primăvara ştiţi că se mai simte avitaminoză, dar cred că poate este o lipsă de comunicare, comunicare permanentă. Dar vreau să vă zic că Alianţa este tare. Sunt unele ambiţii, dar ele au un caracter local şi nu vor aduce la confruntare. Chiar dacă noi, să zicem în unele chestiuni avem păreri poate puţin, niţel diferite, totuşi ajungem la consens şi vom proceda aşa cum am spus eu anterior.”

Europa Liberă: Domnul Urechean, nu ne-aţi răspuns şi nu ne-aţi clarificat până la urmă – vom avea alegeri anticipate parlamentare sau nu?

Serafim Urechean
: „Mai mult nu, decât da. Dar astăzi după masă vom spune concret.”

Europa Liberă: Unii politicieni, totuşi, se pregătesc de aceste alegeri parlamentare anticipate, alţii de prezidenţiale. Dumneavoastră de ce vă pregătiţi?

Serafim Urechean: „Eu mă pregătesc de o activitate în favoarea, repet, a poporului pe următorii trei ani şi ceva de zile, ce ne-au rămas până în 2013, până la alegerile ordinare în Parlamentul Republicii Moldova, neuitând de faptul că în 2011 avem şi alegerile locale.”

Europa Liberă: Sondajele, cel puţin domnule Urechean, vă prezintă cel mai nefericit printre ctitorii Alianţei. Unii spun că Moldova Noastră nici nu va trece, nici nu va putea trece de pragul electoral. Înţeleg că Dumneavoastră trebuie să aveţi un mesaj robust, încurajator pentru colegii de partid, dar, totuşi, dacă vor fi alegeri, nu vă temeţi că tinerii Dvs de coaliţie ar putea să vă lase mult în umră în cursa electorală?


Serafim Urechean
: „Deloc. Deloc nu mă tem, fiindcă, vedeţi, acest viciu, care l-au absorbit chiar şi toate sursele de informare în mase, de fapt dezinformează, să-mi fie iertată îndrăzneala, radio şi telespectatorii. Deoarece ştiţi ce stă la baza acestor „nu va trece Alianţa Moldova Noastră în noul parlament.” Sunt acele minciuni, care au fost tirajate, când ne-au apreciat cu minus 200 de procente în sondaje, la 5 aprilie, şi la 29 iulie cu minus 300 de procente, ştiind că marja de eroare în toată lumea este de plus-minus două-trei procente. Dar noi ştim care este preţul nostru, nu ne temem deloc că vom rămâne în urmă.

Dar chiar şi dacă vom rămâne, să trăiască democraţia în Republica Moldova şi să realizăm ceea ce am conceput noi, programul nostru care l-am adoptat, aceste patru partide politice, constituind Alianţa pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Domnul Urechean, se vorbea în primăvara anului trecut că aţi fi fost curtaţi de deputaţii comunişti să faceţi o alianţă. Vă mai ispiteşte cumva acum acest lucru? Ca să creaţi o alianţă de centru-stânga, care să înlocuiască într-o anume perspectivă actuala coaliţie liberal-democrată?

Serafim Urechean: „Deci, pe mine nu mă ispiteşte nimic, la concret. Dar ei continuă să lucreze cu mine. Eu le-am spus că pierdeţi, fraţilor, timpul fără nici un sens. Urechean şi Alianţa Moldova Noastră n-a trădat niciodată, nici în 2003, nici în 2005, nefăcând astăzi adrese, cine a trădat atunci şi cine a mai menţinut comuniştii la guvernare încă patru ani de zile, nici în 2009, la 5 aprilie, şi după 29 iulie, şi Urechean şi Alianţa Moldova Noastră nu va trăda niciodată.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră aţi spus că ei continuă să lucreze cu Dvs. Cum lucrează?


Serafim Urechean: „Da mai vine câte unul şi spune: da poate facem aşa, da poate facem altfel. Iată care este mesajul de la proslăvitul Voronin... Zic – vă mulţumesc frumos, la revedere, nu mai discutăm la acest capitol. N-am oscilat niciodată, nici cu linia partidului, nici eu personal.”

Europa Liberă: Domnule Urechean, premierul Filat a spus odată că atunci, când va fi greu, Guvernul nu va mai fi Guvernul Alianţei, ci va fi Guvernul Filat. A venit cumva vremea greutăţilor mai mari?


Serafim Urechean: „Eu aş spune că avem programul nostru, care am format Alianţa pentru Integrarea Europeană, dar este şi răspunderea personală şi n-aş vrea ca cineva din cei patru să-şi asume prea multe. Fără unul din cei patru nu era nici premier, nu era nici preşedinte de Parlament, nu era nici preşedinte de ţară şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: ...şi nici prim-vicepreşedinte de Parlament...


Serafim Urechean: „Şi nici prim-vicepreşedinte de Parlament. Eu nu mă ţin de acest titlu, de prim-vicepreşedinte de Parlamentului. Pe mine mă interesează consecutivitatea activităţii noastre şi să ajungem odată şi odată să eliminăm cu aceste oscilaţii aici, în Republica Moldova şi să revenim la cursul nostru european. Să fim consecvenţi şi să insuflăm încredere europenilor şi nu numai, să vină oamenii cu investiţii, să putem crea locuri de muncă, să revină oamenii noştri în ţară.”

Europa Liberă: Dar personal, Dvs sunteţi mulţumit de miniştrii pe care-i aveţi în Guvern, pare-se patru, care, iată, în curând vor fi chemaţi de premier pentru nişte dări de seamă, de principiu.


Serafim Urechean: „Eu cred că nu-i va chema nimeni cu dări de seamă. Miniştrii pot să dea darea de seamă în faţa Alianţei, dar nu în faţa cuiva. Iată, atunci când se vor convoca cei 53 de deputaţi în Parlament, miniştrii îşi pot da darea de seamă în faţa Alianţei pentru Integrare Europeană şu eu cred că, când mai facem unele declaraţii trebuie să mai cântărim pro şi contra. Să nu ne grăbim.”

Europa Liberă: Domnule Urechean, dar totuşi, a existat această confruntare între Ministerul Economiei şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Mă refer la demonopolizarea acestui segment, care se numeşte monopolul asupra cărni.

Serafim Urechean
: „Da, aici eu nu o dată mi-am exprimat nedumerirea ce se întâmplă imediat după venirea la guvernare a noastră, să zicem. Şi atunci, când cineva şi-a asumat responsabilitatea şi n-a fost consecvent în acţiuni şi care a menţinut situaţia precedentă, bineînţeles că noi, eu personal şi domnul Cosarciuc, am fost nemulţumiţi de acest lucru şi de aceea domnul Cosarciu a expus părerea, nu a lui personală, dar a partidului Alianţa Moldova Noastră. Şi de aceea înţelegem foarte bine că au fost şi unele nemulţumiri din partea Ministerului Economiei, dar noi n-o să permitem nimănui de a depăşi unele limite de comportament.”

Europa Liberă: Dar domnul Lazăr a spus că în Parlament nu va permite ca această decizie să fie adoptată.


Serafim Urechean
: „Domnul Lazăr trebuie să se mai gândească, atunci când spune ceva. Că nu depinde de Lazăr ce şi cum se va vota în Parlament. În orice caz, eu cred că domnul Lazăr nu are dreptate. În unele lucruri.”

Europa Liberă: Domnule Urechean, în ce măsură credeţi că, asemenea premierului Filat bineînţeles, că unii miniştri deja au luat sub aripă pe unii monopolişti, sau afacerişti, care şi-au pierdut ocrotirea fostei guvernări?

Serafim Urechean
: „Dacă domnul Lazăr..., domnul Filat are în vedere careva miniştri, pe care-i cunoaşte dumnealui. Poate-i vorba de unii miniştri nu de la Alianţa Moldova Noastră, este real posibil. Dar miniştrii delegaţi de Alianţa Moldova Noastră n-au luat pe nimeni nici sub aripă şi nu avem de gând să susţinem pe cineva. Noi am luptat, am fost consecvenţi, am luptat împotriva unui clan şi noi nu vom permite crearea altor clanuri aici, în Republica Moldova.”

Europa Liberă: În concluzie: în pofida unor divergenţe, care se mai iscă şi mai sunt în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, Dvs sunteţi ferm pe poziţia că această coaliţie liberal-democrată rămâne una monolit, una de nezdruncinat.

Serafim Urechean: „Eu nu vreau să sustrag atenţia Dvs la acele chestiuni „de bucătărie”, deoarece şi în familie nu întotdeauna se zâmbeşte de dimineaţa până seara. Dar familia rămâne tare, rămâne puternică şi aşa şi Alinaţa pentru Integrare Europeană. Noi înţelegem foarte bine responsabilităţile asumate şi vom fi consecvenţi, şi vom pune umăr la umăr la realizarea programului nostru de guvernare.”

Autor: Alexandru Canțîr, Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1177 secunde