Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:44

 

Alianţa mai are o şansă

adăugat 26 aprilie 2010, 09:58, la Opinii / Editoriale

Alianţa mai are o şansă, Constantin Tănase

Filat, Ghimpu şi Urecheanu pot încă preveni decesul moral al AIE.

Două evenimente s-au aşezat simbolic unul lângă altul, evenimente care reflectă perfect drama unei populaţii care de 20 de ani trăieşte într-un stat cu o identitate şi o independenţă disputate. Primul: vineri, 23 aprilie 2010, Alianţa de guvernământ a decis să trimită un detaşament de ostaşi moldoveni la parada din 9 mai de la Moscova, unde ruşii vor marca 65 de ani de la ceea ce ei numesc „marele război pentru apărarea patriei”. Al doilea: azi, luni, 26 aprilie, deputaţii primului parlament care au votat independenţa R. Moldova se convoacă pentru a „restabili” actul Declaraţiei de Independenţă care „a ars” în timpul evenimentelor din 7-8 aprilie anul trecut. Întrebarea care se impune aici e următoarea: despre ce fel de independenţă e vorba, independenţa faţă de cine a fost votată pe 27 august 1991, dacă astăzi R. Moldova - cu trupe ruseşti de ocupaţie pe teritoriul ei - îşi trimite ostaşii să mărşăluiască pe Piaţa Roşie?

Pentru a înţelege ce se întâmplă în „sânul Alianţei” să rebobinăm filmul despre modul în care a fost adoptată decizia respectivă.

Acum o săptămână şi ceva presa de la Chişinău (în primul rând, TIMPUL) a pus în dezbatere problema participării sau neparticipării detaşamentului de soldaţi moldoveni la parada militară de la Moscova de pe 9 mai. Evident, liderii Alianţei nu puteau să nu cunoască aceste dezbateri. Joia trecută, liderii AIE, în urma unor discuţii aprinse (fără presă) îl forţează pe preşedintele interimar M. Ghimpu să renunţe la decizia sa de a nu trimite ostaşi la parada de la Moscova. Astfel, vineri Ghimpu (fără a coordona cu ceilalţi lideri ai AIE) organizează o conferinţă de presă unde declară că este nevoit, pentru a păstra Alianţa, să se supună deciziei majorităţii (PLDM, PD, AMN) şi că el va participa, împreună cu detaşamentul de soldaţi, la parada din Piaţa Roşie de la Moscova. Peste noapte însă Ghimpu se… răzgândeşte şi sâmbătă, la postul de radio „Vocea Basarabiei”, schimbă placa şi declară că el, ca preşedinte, nu va participa la parada militară din Moscova, dar că va trimite contingentul de ostaşi solicitat de partea rusă. Aşadar, preşedintele Ghimpu - în calitatea sa (ŞI) de comandant suprem al armatei - nu va participa, armata însă va participa…

Dacă această bâlbâială a lui Ghimpu se numeşte politică de stat responsabilă, apoi eu mă numesc nu Tânase, ci Eyjafjallajokull, cum se numeşte vulcanul din Islanda. Ai senzaţia penibilă că noi, cetăţenii (şi votanţii Alianţei), suntem consideraţi nişte handicapaţi care nu înţeleg ce se întâmplă. Da, motivele invocate sâmbătă de Ghimpu de a nu merge la Moscova sunt întemeiate, dar oare anume ele l-au determinat să-şi schimbe decizia din ajun? Adevăratele motive sunt altele, cu mult mai pământeşti şi care nu au nimic în comun cu principiile, convingerile şi verticalitatea politică a dlui Ghimpu. Acestea-s de ordin electoral - Ghimpu a înţeles că participarea sa la Moscova îi va subţia considerabil armata de votanţi. Asta e, sunt mai aproape dinţii decât părinţii şi nu interesul naţional, nu convingerile politice, ci interesul îngust de partid i-a determinat decizia. Dacă Ghimpu nu şi-ar fi schimbat în două zile de trei ori poziţia, ar fi fost crezut şi demn de tot respectul, bâlbâiala (inconsecvenţa) lui însă l-a pus într-o lumină şi mai proastă. Comportamentul lui deloc cavaleresc faţă de ceilalţi colegi din Alianţă ne-a amintit de „figurile” de tristă faimă pe care le făcea Roşca cu partenerii săi de coaliţie. Şi conferinţa sa de presă de vineri, şi declaraţiile sale de la „Vocea Basarabiei” au creat un precedent urât, mortal pentru buna funcţionare a Alianţei: de ce să nu ne aşteptăm ca şi ceilalţi lideri să procedeze la fel?

Rămâne de văzut dacă tumbele iresponsabile ale lui Ghimpu îl vor ajuta să „dreagă busuiocul”. Deocamdată, el arată destul de prost. Nu arată mai frumos nici imaginea lui V. Filat, deoarece este evident că şi votul lui în favoarea participării R. Moldova la parada de la Moscova nu e dictat de largi interese naţionale, ci de înguste interese de partid, electorale. Nu poţi să-i acuzi pe liderii Alianţei pentru faptul că îşi fac calcule electorale. Problema e ce fel de calcule fac. Spre deosebire de Ghimpu, Filat consideră probabil că prin „apropierea” lui de Rusia va împuşca mai mulţi iepuri: 1. va demonstra că este un politician pragmatic (te faci frate cu dracul până treci puntea), 2. că ar putea obţine chiar nişte beneficii de la ruşi, care îi vor fi de folos în campania electorală, 3. că îi va lipsi pe comunişti de un atu propagandistic în campania electorală, 4. îi va lua lui Lupu o parte din voturi. Rămâne de văzut dacă acest calcul este corect. Personal cred că Filat greşeşte. Nu e exclus ca chiar şi UE să salute acest pragmatism, numai că în viitoarele alegeri anticipate vor vota nu cetăţenii din ţările UE, ci moldovenii din R. Moldova. Părerea mea este că Filat nu-şi cunoaşte, totuşi, propriul electorat. S-ar putea întâmpla ca electoratul care nu agreează o asemenea apropiere de Rusia să fie cu mult mai numeros şi el dă vrabia din mână pe cioara de pe gard. Să nu uităm, tonul pentru a fi votată echipa lui Filat a fost dat de elitele intelectuale, de intelectualii de la ţară care, tradiţional, au viziuni proeuropene, proromâneşti şi antiruseşti. Să câştigi două voturi, dar să pierzi zece nu e o „afacere bună”. Pierzând sprijinul electoral al acestora, PLDM poate avea probleme serioase în anticipate. Am spus „echipa lui Filat” nu întâmplător. „Partidul lui Filat” s-a bucurat de un considerabil sprijin popular graţie echipei sale. Nu insinuez şi nu sugerez nimic, dar se poate întâmpla ca în cazul în care această echipă va fi solidară cu decizia lui Filat să aibă unele probleme de imagine. Unele probleme va avea şi S. Urecheanu, fiindcă „aripa liberală” a AMN, care a mai rămas, nu este nici ea încântată de decizia de a trimite ostaşi moldoveni la parada de la Moscova. La acest capitol cele mai puţine probleme le va avea M. Lupu, PD fiind un partid de stânga cu simpatii faţă de Moscova declarate public nu azi sau ieri.

Nu putem să nu luăm în calcul încă un aspect al problemei: inconsecvenţa lui Ghimpu, ca şi „pragmatismul” lui Filat (şi Urecheanu), nu se leagă deloc cu retorica lor vizavi de evenimentele din 7 aprilie 2009 - pe de o parte, glorificarea tinerilor care s-au ridicat la revoluţie împotriva regimului comunist, antieuropean, antiromânesc şi filorus adus în Moldova de tancurile ruseşti, iar pe de alta - participarea la Moscova la un eveniment care glorifică aceste tancuri… Aceste lucruri nu numai că nu se leagă, dar arată urât, sunt descalificante pentru liderii anticomunişti ai Alianţei. Şi-au pus ei oare întrebarea de ce are nevoie Moscova de această paradă şi de participarea la ea a fostelor republici sovietice? Oare nu este clar că Rusia nu a renunţat la „ticurile” ei imperiale, la statutul ei de mare putere, iar adevărata menire a paradei militare din 9 mai este de a-şi convoca foştii vasali la Moscova demonstrând astfel Europei şi Occidentului cine este adevăratul stăpân în această parte a lumii? Într-un limbaj mai colocvial, R. Moldova este pur şi simplu… folosită. În ce măsură se sincronizează această strategie a Moscovei cu noţiunile de independenţă statală şi demnitate naţională ale R. Moldova?

După cele întâmplate am putea vorbi despre „moartea Alianţei”, precum se aud deja unele voci? Politic, deşi scârţâind, deocamdată Alianţa încă se va menţine. Şi ea trebuie menţinută, chiar şi cu acest preţ, „storcându-se” din ea totul ce încă se mai poate „stoarce” din punct de vedere politic pentru a nu netezi drumul de întoarcere al comuniştilor. Bineînţeles, unii jubilează pe tema disensiunilor din Alianţă. Mi se pare însă că pe alocuri se exagerează cu rea-credinţă, aruncându-se, odată cu apa, şi pruncul. A-l declara pe Filat „comunist îmbrăcat în verde” este, pur şi simplu, nedrept. Înţeleg marea satisfacţie pe care o trăiesc acei care se întreabă „Oare nu TIMPUL l-a lăudat pe Filat?”. TIMPUL nu a lăudat pe nimeni, dar i-a susţinut, în egală măsură, şi pe Filat, şi pe Ghimpu, şi pe Urecheanu. Şi nu regretăm. Pentru că, dacă astăzi Voronin nu mai e în fruntea R. Moldova şi în această ţară se respiră mai liber, e meritul acestor politicieni. Cu toate defectele şi limitele lor istorice.

Da, participarea R. Moldova la parada militară de la Moscova ar însemna decesul moral al AIE. Acest deces ar putea avea, după anticipate, repercusiuni serioase asupra viitoarei configuraţii politice a parlamentului. Partida însă nu e făcută. Creditul moral al Alianţei obţinut în timpul războiului pentru „votul de aur” mai poate fi păstrat, încă nu e târziu ca cei patru lideri ai Alianţei să-şi revadă decizia de a participa la parada militară de la Moscova. Mai există o şansă. Iar noi, alegătorii, trebuie să le-o acordăm.


Autor: Constantin Tănase
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1000 secunde