Alianta pentru Romania si Alianta pentru Moldova nascute in acelasi laborator?
adăugat 08 februarie 2011, 12:52, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Imediat dupa alegerile din 28 noiembrie 2010, la Chisinau a sosit seful administratiei prezidentiale a Rusiei, Serghei Nariskin, care si-a propus scopul reformatarii guvernarii din RM, si crearii unei aliante de guvernare intre PD si PCRM. Conform unui comunicat , Comitetul Central al PCRM împuternicea Comitetul Executiv al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova să contunuie negocierile cu Partidul Democrat privind crearea Coaliţiei „Pentru Moldova”.
O coincidenta, sau poate nu, este si declaratia facuta de Crin Antonescu Presedintele PNL, care dupa semnarea impreuna cu Victor Ponta a protocolului de creare a Uniunii Social-Liberale, a declarat că “alianţa încheiată astăzi este una cu România, pentru România”.
Interesul debarcarii proamericanului Basescu, si a PDL de la guvernare este atit de mare, incit strategii aflati in spate, au unit stinga neocomunista din Romania, care inca mai este condusa de Ilici Iliescu, cu PNL, partidul istoric de dreapta, care reprezenta cindva elita europeana a tarii.
Vedem ca in spatele incercarii crearii “Aliantei pentru Moldova”, menita sa opreasca cursul de integrare europeana a RM, dar care a esuat, si crearea Uniunii Social-Liberale “Pentru Romania” stau aceleasi forte.
Daca in cazul RM s-a lucrat la vedere , Nariskin afisindu-se personal la Chisinau si aratind deschis favoritii, la Bucuresti se lucreaza mai discret. Astfel lupta pentru o Romanie pion si spion a Rusiei in UE si NATO, si o Moldova transnistrizata continua.
Destinele Romaniei si a R.Moldova sunt interdependente, iar strategiile care se fac pe spatiul romanesc privesc ambele state si de aceea ele sunt tratate la pachet de catre marile puteri. Si este important ca in acest duet sa fie stabilite reguli clare de joc, sa nu fie folosite R.Moldova sau Romania una impotriva alteia, asa cum s-a mai intimplat in trecut. R.Moldova nu trebuie sa permita sa mai devina platforma de atacuri impotriva Romaniei asa cum a fost pe timpul lui Voronin, cind Chisinaul oficial era folosit drept agent antiromanesc si se organizau atacuri informationale impotriva Romaniei in care era implicat aparatul de stat si presa de stat, aduceti-va aminte cum se scriau scrisori semnate de diversi ministri din Guvern si deputati impotriva Romaniei cu plingeri aberante catre Consiliul Europei si UE.
Dar nici politicienii de stinga din Romania nu mai trebuie sa vinda problema basarabeana si interesele romanilor basarabeni, asa cum a facuto de exemplu regimul lui Iliescu atunci cind a stopat acordarea cetateniei romane basarabenilor ca sa-i faca pe plac Rusiei.
Din pacate neglijarea problemei basarabene si vinderea intereselor romanilor basarabeni este pretul platit de guvernarile neocomuniste din Romania pentru relatii bune cu conducerea Rusiei, de care profita citeva grupari economico-politice corupte de la Bucuresti, care fac afaceri de miliarde cu petrol si alte zacaminte care sunt livrate din Rusia.
Exista pericolul ca cele doua state romanesti, sa devina la un moment dat doua gubernii rusesti, dar intr-o forma modernizata?
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲