Ambasadorul rus avertizeaza Chisinaul sa fie atent la concentrarile de trupe de langa hotarele sale
adăugat 16 septembrie 2008, 11:55, la Eveniment
Moscova crede ca fara federalizarea Republicii Moldova nu poate fi reglementat conflictul transnistreanRusia nu isi retrage trupele din Transnistria iar Ilie Ilascu este un "cunoscut terorist", sustine Valeri Kuzmin
Rusia nu-si retrage trupele si munitiile militare de pe teritoriul Republicii Moldova, din cauza negocierilor care au intrat in impas si pentru ca Transnistria se impotriveste, a declarat luni seara, la Pro Tv Chisinau, ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, transmite Agerpres . "Rusia a inceput sa-si indeplineasca angajamentele privind evacuarea munitiilor, dar, la un moment dat, negocierile au intrat in impas, in aceste conditii si administratia Transnistriei se impotriveste retragerii munitiilor", a afirmat Valeri Kuzmin.
In acelasi timp el a spus ca in zona este dislocat un numar nesemnificativ de militari, care pazesc munitii militare vechi si care nu prezinta nici un pericol pentru situatia din zona. "Republica Moldova ar trebui sa fie atenta la alte forte militare, destul de numeroase, dislocate in apropiere de hotarul sau", a mentionat Kuzmin, fara a specifica despre care forte militare este vorba.
Referindu-se la conflictul armat de pe Nistru din 1992, Kuzmin a declarat ca de partea Moldovei au luptat forte militare straine, dar a refuzat sa faca precizari cu privire la apartenenta acestora. Totodata el s-a referit la fostul detinut in inchisorile din Transnistria, Ilie Ilascu, pe care l-a numit "cunoscutul terorist Ilascu".
Federalizarea Republicii Moldova
Moscova crede ca federalizarea Republicii Moldova ar fi o conditie pentru reglementarea conflictului transnistrean si ca acum au fost create conditiile necesare pentru o noua dinamica a procesului de negocieri, considera ambasadorul rus.
Acesta a mentionat ca nu Moscova ar pune respectiva conditie, dar a lasat sa se inteleaga ca aceasta va aparea in timpul negocierilor dintre cele doua parti. "Realitatea este ca pe cele doua maluri ale Nistrului exista doua formatiuni statale. Daca Republica Moldova doreste sa-si recapete integritatea este necesar sa se ajunga la un compromis. Altfel este imposibil", a declarat Kuzmin.
Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau a mai afirmat ca pana in acest moment au fost elaborate o sumedenie de planuri pentru reglementarea conflictului, dar nici unul din ele nu a fost implementat pana in prezent. "Negocierile sunt intr-un stadiu atat de incipient incat este imposibil sa se vorbeasca acum despre un plan", a spus el.
Pe de alta parte, ambasadorul Kuzmin a mentionat ca in negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean, Moscova tine cont de interesele de pe ambele maluri ale Nistrului. "Federatia Rusa respecta integritatea teritoriala a Republicii Moldova, dar trebuie sa se tina cont si de interesele populatiei din Transnistria", a declarat el.
Diplomatul rus a opinat ca in urma evenimentelor din Caucaz au fost create premise pozitive pentru reluarea procesului de negocieri, mentionand totodata ca Rusia nu ar fi impotriva a schimbarii, cel putin pentru moment, a formatului de negocieri. "Daca negocierile nu merg, nu trebuie sa fie purtate discutii asupra formatului, dar trebuie gasite solutii. Discutiile despre formatul de negocieri, fara negocieri ca atare, sunt inutile. Cred ca trebuie folosite toate metodele, inclusiv intrevederi in diferite formate", a mai spus Valeri Kuzmin.
- Rusia
- UE
Alte solutii nu aveti. Visati dragii mosului ca o sa va lase una din cele doua forte de mai sus si la UE includ si NATO sa va desfasurati voi singuri ca un stat independent. RM are sansa in schimb sa aleaga cu cine vrea sa fie.
: Auzi rusia sustine integritatea moldovei, sa nu uitam ca ei au fost cei din spatele conflictului din Moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲