Mega-amenda Deutsche Bank, o răzbunare a Americii pentru cazul Apple?
adăugat 19 septembrie 2016, 12:51, la Externe • Articol publicat de Basarabeni.ro Basarabeni.ro
Autoritățile americane au decis să aplice o amendă de 14 miliarde de dolari pentru Deutsche Bank pe cazul vânzărilor de credite ipotecare în perioada de dinaintea crizei financiare. Decizia a survenit la numai câteva zile după ce UE a impus companiei Apple plata unor taxe de 13 miliarde de euro în Irlanda. În cercurile financiare există suspiciuni că Deutsche ar putea fi victima unei răzbunări a SUA pe Europa, scrie Financial Times, citat de zf.ro
Ministerul german de finanţe a refuzat să comenteze în mod direct cu privire la situaţia Deutsche, spunând că negocierile se poartă între cele două părţi. Însă, remarcând faptul că autorităţile americane negociază cu mai multe bănci, oficialii ministerului au declarat: „Guvernul german presupune că se va ajunge la un rezultat corect pe baza unui tratament egal“.
Jorg Eigendorf, director de comunicare la Deutsche, s-a arătat optimist, declarând pentru CNBC că banca dispune de rezerve confortabile şi că este încrezător că „vom putea negocia o cifră mai mică“.
„Există unele voci de pe piaţă care consideră că decizia echivalează cu o răzbunare pentru Apple. Eu nu cred acest lucru“, a declarat Ingo Frommen, analist al Landesbank Baden Wurttemburg, citat de FT.
Insideri ai Deutsche speră că banca germană va fi tratată într-un mod similar cu Goldman Sachs, căreia i s-au cerut iniţial 15 miliarde de dolari pentru a pune capăt unei anchete a Departamentului American de Justiţie, dar a ajuns să plătească doar 5 miliarde de dolari la începutul acestui an.
James Moore, Deputy Business Editor al The Independent, atrage de asemenea atenţia că există unele suspiciuni că suma de 14 miliarde de dolari cerută Deutsche ar avea legătură cu cele 13 miliarde de euro pe care UE vrea ca Apple să le plătească Irlandei.
În opinia lui James Moore, indiferent de problemele despre care se discută în legătură cu amenda propusă, penalităţile de acest gen ridică semne de întrebare.
Este adevărat că astfel de penalităţi au făcut ca băncile să fie mai precaute în managementul riscului. Totuşi, în opinia lui James Moore, acestea rămân o modalitate profund nesatisfăcătoare de a combate neregulile.
Acestea sunt plătite de către grupurile de acţionari instituţionali ai băncilor, iar între timp cei care s-au făcut vinovaţi de vânzarea creditelor cu probleme în întreaga lume stau poate la plajă acum după ce şi-au încasat bonusurile. Asta dacă nu-şi suplimentează aceste bonusuri lucrând în sectorul de private equity sau pentru fonduri de hedging.
În afară de ancheta legată de creditele ipotecare, Deutsche Bank este de asemenea implicată într-o serie de investigaţii privitoare la manipularea pieţelor valutare, tranzacţionarea metalelor preţioase şi transferuri de miliarde de dolari din Rusia, potrivit Bloomberg.
Un acord în privinţa creditelor ipotecare ar ajuta enorm cea mai mare bancă germană, care a plătit amenzi de peste 9 miliarde de dolari de la începutul anului 2008, potrivit datelor Bloomberg.
Totuşi, analiştii JPMorgan susţin că orice acord care ar implica o sumă de peste 4 miliarde de dolari ar ridica semne de întrebare privitoare la situaţia capitalului Deutsche Bank.
Banca germană ar putea fi obligată să vândă părţi importante din divizia de asset management, sau să atragă capital dacă amenda va depăşi 7 miliarde de dolari, potrivit unor bancheri familiari cu situaţia firmei. Deutsche a atras 31,7 miliarde de euro prin trei majorări de capital de la izbucnirea crizei financiare încoace.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲