Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:34

 

Ana Blandiana: Unirea înseamnă să ne cunoaştem cu adevărat

adăugat 09 aprilie 2012, 10:20, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

ana-blandiana,memorialul-de-la-sighet,victimele-comunismului,unirea-basarabiei-cu-romania,mirela-madan,

Memorialul de la Sighet (consacrat Memoriei Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei) are drept scop reconstituirea şi păstrarea memoriei poporului român, căruia jumătate de secol i s-a indus în conştiinţă o istorie falsă. Fondatoarea lui este nimeni alta decât poeta şi luptătoarea pentru libertăţile civice din România, Ana Blandiana, care de ziua Unirii Basarabiei cu România a deschis la Chişinău expoziţia ,,Memoria ca formă de justiţie”, dedicată acestui memorial.


- De Ziua Unirii, pe 27 martie, aţi inaugurat la Chişinău expoziţia „Memoria ca formă de justiţie”. Vă rog să-mi spuneţi, doamnă Ana Blandiana, care este mesajul acestei expoziţii?

Mesajul se regăseşte chiar în titlui ei: când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie – memoria singură poate fi o formă de justiţie. Deci ideea este că, atâta timp cât nu ni se face dreptate, nu se recunosc toate suferinţele, toate crimele comunismului, ne facem dreptate amintindu-ne de ele, analizându-le, făcându-le să fie cunoscute.

- O astfel de expoziţie a avut loc şi la Parlamentul European de la Bruxelles, în inima Europei. Cum reacţionează la această expoziţie publicul basarabean, în raport cu cel occidental?

La Bruxelles m-a impresionat faptul că oamenii veneau şi stăteau câte o oră în faţa unui panou şi se vedea că citesc, că descoperă, că habar n-au avut de cele aflate. Poate aceasta se întâmplă din cauza că comunismul era ceva frumos pentru ei, şi, deodată, descopereau că dincolo erau nişte crime. Aş vrea ca şi în Basarabia să se întâmple aşa, nu fiindcă voi nu ştiţi, dar pentru că trebuie să ştiţi şi ce a fost în România. Fiindcă nu depinde de noi să ne unim ca stat. Dar depinde de noi să fim aceeaşi cultură, să avem aceeaşi memorie, să ne cunoaştem cu adevărat, asta înseamnă unirea. Mi se pare mai puţin important dacă o să fim uniţi în sensul că ne vom numi cu un singur nume sau că vom fi alături în Uniunea Europeană. În orice caz, mă gândesc cu mare mândrie la momentul când în Uniunea Europeană vor fi două Românii. Am luptat foarte mult ca în organizaţia mondială a scriitorilor ,,International Pen” să fie primiţi şi scriitorii din R. Moldova. Şi a fost extraordinar felul în care am reuşit. Îmi aduc aminte chiar de un moment, când eram cu Vitalie Ciobanu, şi toţi înţelegeau că noi amândoi avem aceeaşi limbă, că suntem români, că există două Românii.

- De ziua Dvs. de naştere (25 martie) aţi ales să fiţi printre basarabeni. De ce?

A fost oarecum o întâmplare. Am vrut neapărat să deschidem expoziţia la Chişinău în data de 27 martie, care e o zi atât de simbolică şi o aniversare atât de mare: ziua Unirii Basarabiei cu România. Abia după aceea mi-am dat seama că dacă deschidem expoziţia în 27, o să trebuiască să fim aici în 25, de ziua mea. Şi am fost fericită, mi s-a părut că e mai emoţionant în felul acesta, chiar a fost foarte emoţionant pentru mine să-mi petrec ziua de naştere în Basarabia.

- Vârsta se răsfrânge asupra stării de spirit a poetului?

Cel puţin mie, Dumnezeu mi-a dat norocul să nu realizez acest lucru. Dacă mă întreabă cineva câţi ani am, trebuie să-mi scadă din anul în curs, anul naşterii. Am avut întotdeauna cu timpul o relaţie extrem de ambiguă. Pot să vă spun o întâmplare doar: aveam 42 de ani când, pentru prima oară, într-un magazin cineva mi-a spus ,,doamnă”. Până atunci mi se spunea „duduiţă”, „domnişoară”. Şi am făcut o întreagă criză. Faptul că sunt o „doamnă” mi se părea cea mai mare ruşine de pe pământ. După aceea mi-a trecut. Am scris câteva poezii, am plâns,  după care mi-a trecut şi am reintrat într-un tip de nerelaţie cu timpul. În general, cred că vârsta este ceva foarte relativ. Sunt fetiţe care seamănă cu nişte bunicuţe şi sunt bunicuţe care seamănă cu nişte adolescente. Am făcut descoperirea asta când eu eram o puştoaică începătoare. Şi trebuia să iau un interviu doamnei Velisar Teodoreanu, care împlinise 80 de ani. I-am luat un interviu pentru revista „România Literară” şi mi-a făcut o impresie extraordinară. Efectiv, m-a marcat pe restul vieţii, pentru că deşi nu era o cochetă, nici o mare frumuseţe, avea aerul unei adolescente şi eu am întrebat-o: ,,Cum reuşiţi să arătaţi atât de tânără?”. Ea mi-a răspuns: ,,Eu cred că Dumnezeu mi-a dat darul să mi se vadă sufletul pe faţă”. Mi s-a părut ceva atât de frumos, cred că vârsta este felul în care ţi se vede sufletul pe faţă.

- Când aţi avut primul contact cu oameni din Basarabia?

Primul contact a fost esenţial. Învăţătoarea mea de clase primare a fost o basarabeancă, refugiată din Basarabia, care suferise de tifos. La tifos cade părul şi avea părul foarte scurt. Pe vremea aia nu se purta părul scurt. Şi ne întrebam: ,,De ce are părul atât de scurt?”. Era idealul nostru şi modelul nostru şi în fiecare zi ne citea din Eminescu. În ceea ce priveşte primul contact cu scriitorii din Basarabia, pentru prima dată am făcut cunoştinţă, ne-am sărutat, ne-am îmbrăţişat pe scena  Ateneului pe 15 ianuarie 1990, când a fost prima sărbătorire a zilei lui Eminescu în libertate şi când era plin de scriitori şi autori români… şi deodată au apărut 15 scriitori din Basarabia.

- Urmăriţi atent evenimentele politice din România şi R. Moldova?

Bineînţeles. Deşi cred că, indiferent de ce hotărăsc marile puteri sau propriii noştri şefi, suntem aceeaşi ţară, acelaşi popor. Nu există o altă definiţie a unui popor decât limba. Dacă am un optimism în mine, ăsta ţine de faptul că n-am nicio îndoială că R. Moldova va intra în Uniunea Europeană, ceea ce va fi un imens câştig nu numai pentru Moldova, ci şi pentru România, pentru că se va vedea că există două Românii.

- Care este mentorul Anei Blandiana în materie de poezie?

Dintre poeţii români mă simt şi sper că sunt în linia Eminescu-Blaga. Iar dintre poeţii străini, mă simt foarte apropiată de Rainer Maria Rilke şi de Emily Elizabeth Dickinson.

- Care sunt versurile cele mai reprezentative pentru Dvs.?

În ultimii ani de dinainte de ’89, mă obsedau două versuri ale mele, pe care şi acum le consider esenţiale. Şi nu pentru că ar fi cele mai frumoase versuri, dar cred în adevărul pe care îl reprezintă. Cele două versuri erau: ,,Pentru că sunt în stare să înţeleg, De tot ce înţeleg sunt vinovat”. Este, după părerea mea, definiţia faptului că intelectualul este întotdeauna vinovat pentru ce se întâmplă în jurul lui, pentru că el este cel care înţelege mai mult, deci el este cel care trebuie să încerce să schimbe ceva, cel care n-are voie să spună că nu se implică. Eu, de exemplu, niciodată n-am avut curajul să zic că n-am timp, că trebuie să scriu versuri, ceea ce mi-a cam complicat viaţa. Cel puţin în primii zece ani după ’89, am scris mult mai puţin decât înainte, pentru că a fost toată atmosfera aceea de efervescenţă, de luptă. Ca rezultat, am făcut mitinguri în loc de cărţi, am scris proclamaţii şi proteste în loc de poezii.

- Dacă ar fi să o luaţi de la capăt, ce aţi schimba în viaţa Dvs.?

Aş fi dat orice să fi debutat cu al doilea volum de poezie, nu cu primul, pentru că primul conţine versuri scrise în redacţie, versuri tăiate, cuvinte adăugate şi nu-l simt ca al meu. Deşi a fost primit foarte bine. Dar începând de la a doua carte, sunt eu însămi. În rest, nu cred că aş schimba ceva, deşi parcă am pierdut enorm în aceste două decenii în care o mare parte din timp s-a dus cu Memorialul de la Sighet. Am făcut mitinguri, dar cred că nu puteam altfel, pentru că m-am simţit atât de umilită în anii comunismului de faptul că nu putem face nimic, pentru că solidaritatea nu era posibilă. Dacă în condiţiile libertăţii care făcea solidaritatea posibilă, eu n-aş fi făcut nimic, m-aş fi simţit vinovată.

- Ce gânduri aţi dori să le transmiteţi cititorilor JURNALULUI de Chişinău?

Principalul lucru e să reuşeşti să fii tu însuţi, să reuşeşti să gândeşti cu capul tău tot, indiferent ce înveţi la şcoală, ce spun ziarele, principalul e să treci totul prin simţul tău critic. În măsura în care reuşeşti să faci asta, devii tu însuţi şi devii un om.


Autor: Mirela Madan
Sursa: jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.9153 secunde