Apropiata vizită la Chișinău a lui Joseph Biden - simbolism și pragmatism
adăugat 18 februarie 2011, 16:01, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Iurie Leancă: „Cred că după deschiderea liderilor europeni față de problemele noastre, Washingtonul va proceda similar.”
Iurie Leancă: „Vreau să menţionez în context cu totul aparte, bineîneţeles, vizita vicepreşedintelui Joe Biden la Chişinău, anunţată de Casa Albă. O vizită, care poate fi calificată drept o vizită istorică. Este pentru prima dată, când Chişinăul este vizitat de un vicepreşedinte american, de cel mai înalt nivel. Bineînţeles, că e o vizită simbolică, vine tocmai în anul în care Republica Moldova va consemna cea de-a 20 aniversare din momentul declarării independenţei. E o vizită simbolică, fiindcă acest nivel înalt semnalează un interes al Statelor Unite ale Amercii, care rămâne a fi astăzi unica supraputere din lume şi de care depinde foarte mult felul în care ştim să ne realizăm mai multe obiective.”
Europa Liberă: Domnule Leancă, în aceşti 20 de ani de independenţă, care a fost meritul Washingtonului în democratizarea Republicii Moldova?
Iurie Leancă: „Cred că foarte mult în deschiderea şi în interesul Washingtonului de a se angaja pe plan intern în reformele pe care dorim să le promovăm. Pe plan regional în rezolvarea unor probleme, cum ar fi, de exemplu, conflictul transnistrean, cum ar fi retragerea forţelor militare străine a depins foarte mult de capacitatea Chişinăului de a formula aceste obiective de o manieră foarte precisă, punctuală şi de a comunica obiectivele sale în raport cu partenerii noştri din Washington.”
Europa Liberă: De ce ar fi interesate Statele Unite ale Americii în democratizarea Republicii Moldova?
Iurie Leancă: „Trebuie să ne uităm din punct de vedere istoric, al tradiţiilor. Şi americanii în mod special astăzi s-au referit la administraţiile democratice, au fost foarte interesaţi în promovarea principiilor unui alt preşedinte de la începutul secolului XX, Wilson. Aceste principii wilsoniene de promovare a drepturilor omului, funcţionarea instituţiilor politice ale statului pe principii foarte clare, compatibile cu cele din lumea occidentală, pornind de la această filozofie că cel mai important de fapt este omul. Şi statul există pentru om. Şi demnitatea omenească trebuie să fie respectarea acestei demnităţi cel mai important. Şi iată, dacă noi vom reuşi, şi cred că am reuşit în 2009-2010 în mod speial, să demonstrăm cel puţin o atitudine.
Avem foarte mult până a transpune această deschidere a noastră, această voinţă a noastră în realităţi. Dar am marcat începutul, am demonstrat că suntem serioşi. Şi iată, că la aceată seriozitate acum vedem deja reacţii. De altfel, vizita vicepreşedintelui american la Chişinău e o primă vizită la acest nivel. Cred că în acest an vom vedea şi alte vizite ca importanţă pe potriva vizitei vicepreşedintelui american.”
Europa Liberă: Aţi putea cumva să aveţi o întâlnire bilaterală cu doamna Clinton?
Iurie Leancă: „Mi-am planificat această vizită la Washington. Cred că în primăvara acestui an voi efectua această vizită. Să facem ca dialogul politic să fie mult mai plin, să facem ca relaţiile comerciale să demareze. Ele din păcate practic sunt nonexistente între noi şi americani şi e o mare, mare scăpare a noastră, fiindcă produsele americane, sau investitorii americani sunt printre cei mai activi în lume. Produsele americane sunt ca şi cost mult mai ieftine decât mai multe produse europene. Piaţa de desfacere americană este una enormă. Sunt premize de a veni cu mai multe elemente şi iarăşi cred că vom reuşi.”
Europa Liberă: Pe parcursul acestor două decenii asistenţa financiară, asistenţa tehnică oferită de Statele Unite ale Americii a fost foarte consistentă pentru Republica Moldova, începând de la proiecte atât de mici, cum ar fi în agricultură, în sfera socială, până la acest program Provocările Mileniului.
Iurie Leancă: „Asistenţa a fost mare. Şi cea tehnică, şi cea financiară. Valorificarea a fost uneori pe potriva cerinţelor noastre, altă dată mai puţin în acest sens.”
Europa Liberă: Domnule Leancă, care e miza pe care o pune Chişinăul atunci când e vorba de soluţionarea conflictului transnistrean? Şi ce rol poate juca Washingtonul în soluţionarea definitivă a acestei probleme dureroase pentru Moldova?
Iurie Leancă: „Washingtonul din ʼ92 încoace, de când am reuşit să internaţionalizăm conflictul, a depus eforturi în a ne sprijini în identificarea unei soluţii viabile şi durabile. De poziţia Washingtonului depinde foarte mult – putem să apropiem, sau putem să nu avem prea mari progrese. E acum un context foarte favorabil. Între Washington şi între Moscova există ceea ce se numeşte politica de resetare, de îmbunătăţire a relaţiilor. Şi cei de la Washington, şi cei de la Moscova vorbesc de o îmbunătăţire a relaţiilor.
Iată că în acest context de încălzire, bineînţeles, că e mult mai simplu să abordăm cu colegii noştri şi de la Washington, dar şi de la Moscova, să ne axăm pe anumite probleme care ne vor permite să deblocăm situaţia. E foarte important să reuşim să creăm acest mediu, această atmosferă de încredere. E foarte important să avem sprijinul partenerilor noştri în mobilizarea celor de la Tiraspol, în deschiderea mentală a lor, în o altă atitudine, o altă abordare. Este foarte important ca să reuşim să beneficiem iată de această încălzire.”
Europa Liberă: Domnul Biden va merge la Moscova pentru a pregăti vizita preşedintelui american, domnul Obama. Chiar credeţi că la nivelul înalt ruso-american va figura şi problematica Republicii Moldova?
Iurie Leancă: „Valentina, dacă e să ne gândim logic, faptul că domnul Biden vine la Chişinău, după ce vizitează Helsinki şi Moscova înseamnă că volens-nolens dânsul va discuta la Moscova despre următoarea escală a sa la Chişinău. Uitaţi-vă, că în 2010 problema noastră nu mai e una periferică în relaţia Occidentului cu Rusia, şi cu Ucraina. Vedem că această politică de resetare se întâmplă nu doar în relaţia Washington-Moscova, dar şi în relaţia Washington-Kiev, ceea ce iarăşi crează condiţii favorabile pentru noi, dar ca să revin la întrebarea Dumneavoastră – cred că după această deschidere puternică la nivel de lideri europeni de angajare, de abordare a problemelor cu care ne confruntăm va veni şi aceeaşi abordare din partea celor de la Washington.”
Europa Liberă: Aşteptările pe care le leagă Chişinăul de această vizită a vicepreşedintelui american, domnul Biden, sunt mari. Cel mai mult contaţi pe sprijinul pe care-l poate oferi Washingtonul şi în continuare Republicii Moldova pentru a depăşi crizele cu care se confruntă.
Iurie Leancă: „Dacă vă uitaţi la anunţul, făcut de Casa Albă despre vizita vicepreşedintelui în Republica Moldova, sunt menţionate două obiective importante. Unul: sprijinul american pentru democratizarea Republicii Moldova în continuare. Şi al doilea, care sună poate mai puţin firesc, dar pentru sprijinirea obiectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova.
Integrare europeană înseamnă nimic altceva decât modernizarea Republicii Moldova. Modernizarea şi democratizarea înseamnă politici compatibile, politici care se susţin reciproc. Iar problema transnistreană – am ajuns cu toţii la un numitor comun, că reglementarea acestui nod gordian se va întâmpla mult mai simplu atunci când partea dreaptă a Nistrului va deveni mult mai atractivă pentru cei care locuiesc pe partea stângă a Nistrului. Vedem acum un interes sporit la Washington pentru Republica Moldova, iniţiativa legislativă a senatorului Lugar. Sper că vom fi vizitaţi într-o perspectivă nu prea îndepărtată şi de un grup de congressmeni americani. Am fost ocoliţi o perioadă mult prea îndelungată de atenţia Congresului american.”
Europa Liberă: De la aceşti demnitari americani aflăm că ei pledează pentru integrare euro-atlantică a Republicii Moldova. Cum înţelegem euro-atlantismul?
Iurie Leancă: „Integrare euro-atlantică înseamnă o relaţie foarte bună cu ei din Europa şi cu cei de partea cealaltă a Oceanului Atlantic. Înseamnă că şi ei sunt deschişi pentru o relaţie mult mai activă şi mult mai plină de substanţă cu Republica Moldova. Înseamnă că Republica Moldova aparţine valorilor care sunt împărtăşite în acest areal euro atlantic – iarăşi respectul pentru drepturile omului, interesul pentru instituţii funcţionale, care există pentru cetăţeanul din Republica Moldova şi interesul de a avea aici o zonă stabilă.”
Europa Liberă: Tiraspolul nu ar putea să interpreteze că uite Chişinăul s-a vândut americanilor?
Iurie Leancă: „Din păcate la Tiraspol mai există încă aceste abordări, care nu au nimic comun cu secolul XXI, dar din păcate mai mult ne aduc aminte de nişte reflexe din timpul războiului rece.”
Europa Liberă: Deci, nu credeţi că reacţia Tiraspolului va fi una bolnăvicioasă, constatând aceste relaţii bune dintre Chişinău şi Washington? Şi ei să insiste tot mai mult să se apropie de Moscova.
Iurie Leancă: „Voi vizita Moscova la finele lunii martie. Înaintea următoarei runde neformale, din păcate deocamdată, 5+2. Nu exclud că vor fi şi alte contacte la nivel înalt dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Asta ne va permite, bineînţeles, să discutăm cu partenerii de la Moscova mult mai substanţial de data aceasta. Acum putem să ne apropiem în analiza cel puţin a acestor fenomene, cum să găsim soluţii comune şi în aceeaşi optică privită pentru problemele cu care ne confruntă.
Tot ce-mi doresc eu ca Tiraspolul să înţeleagă, că e timpul demult să ieşim din tranşee. Uitaţi-vă la comerţul exterior al unităţilor de pe malul stâng al Nistrului. Mai bine de 60 la sută îl exportă pe piaţa Uniunii Europene. Deci, Tiraspolul este interesat într-o apropiere între noi şi Uniunea Europeană sau nu? Eu cred că da. La un moment dat exporturile pe piaţa americană a produselor de la Uzina Metalurgică erau destul de substanţiale. Înseamnă asta că Tiraspolul este interesat într-o apropiere a Republicii Moldova şi o deschidere nouă, inclusiv pe plan comercial cu SUA sau nu? Pe anihilarea acestui amendament Jackson-Vanik, care urmează să fie realizat prin iniţiativa senatorului Lugar şi deschiderea mai multor posibilităţi comerciale. Cred că da. Deci, dacă ne uităm treaz la situaţie, la interesele oamenilor, în primul rând, a companiilor economice, eu cred, că răspunsul trebuie să fie doar unul pozitiv.”
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲