Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:47

 

(VIDEO) Arh. Dr. Alexandru Budişteanu: BASARABENII NU AU TRECUT PRIN ISTORIE, CI ISTORIA A TRECUT PRIN EI...

adăugat 29 noiembrie 2011, 11:07, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

alexandru-budisteanu,arhitect-sef-bucuresti,basarabia,in-20-de-ani,ana-cristiuc,alexandru-risneac,

În cea de-a III Ediţie a proiectului „În 20 ani”, Basarabeni.ro l-a avut ca invitat special pe D-nul Doctor- Arhitect Alexandru Budişteanu. În prima parte a dialogului D-nul Budiştenu ne povesteşte despre amintirile d-lui din copilăria petrecută în orasul Bălţi, începutul celui de-al Doilea Război Mondial, 28 iunie şi venirea soviecilor, eliberarea Basarabiei de către români, refugierea în Transilvania.... Amintiri cutremurătoare şi experienţe inedite, toate în prima parte a dialogului!

Ana Cristiuc: Bine v-am găsit, D-le Budişteanu, în cea de-a treia ediţie a media-proiectului „În 20 ani” !

Alexandru Budişteanu:  Îmi pare bine, mă simt onorat, particip la această discuţie cu mare plăcere!

Ana Cristiuc: D-le Budişteanu, dvs. v-aţi născut în România, în judeţul Bălţi, povestiţi-ne, ce amintiri aveţi despre oraş din timpurile copilăriei dvs.?

Alexandru Budişteanu: Trebuie să vă corectez că nu m-am născut în judeţul Bălţi, m-am născut în Judeţul Iaşi. De ce? Pentru că după Primul Război Mondial  a fost  o hotărâre foarte înteleaptă: ca o parte din judeţele de lângă  Prut, conform tradiţiei şi  împărţirilor administrative vechi, să ţină parţial de judeţele de partea cealalta a Prutului. De exemplu:  judeţul Botoşani şi judeţul Iaşi aveau o porţiune pe partea stângă a Prutului.  Acea porţiune, care era la Pîrliţa, în Basarabia , făcea parte din  judeţul Iaşi, deci în actele mele scria judeţul Iaşi. Totul a fost bine până prin anii  ‘50 când, fiind student, am mers să-mi schimb buletinul de identitate. Întrebat de ofiţerul de poliţie: ”Ia ascultă, tovarăşe, ca să mergi la Pîrliţa îţi trebuie paşaport sau nu? Eu am răspuns: “-Da, îmi trebuie! Iar el: Eram sigur! Pa! “Născut în URSS.”

Aşa, brusc, am devenit născut în URSS. La părinţii mei în acte permanent era scris: “Născut în URSS”. Tatăl meu era din judeţul Bălţi, iar mama mea era din Judeţul Tighina.  Eu am devenit născut în URSS cu întârziere. Deci, m-am născut în comuna Pîrliţa, judeţul Iaşi, apoi judeţul Bălţi. Acolo s-au cunoscut părinţii mei, care erau profesori la gimnaziu din oraş.  Eu am petrecut, în Bălţi, copilăria şi o parte din adolescenţă. Am amintiri foarte frumoase din perioada aceea, era perioada României Mari. La Bălţi am avut o viaţă fumoasă, acolo am început studiile primare şi liceale. Am avut norocul să fiu elev  la un liceu de elită – Liceul “Ion Creangă”, liceu foarte bun din acea perioadă.  Pe lângă români în oraş traia şi o populaţie evreiască destul de importantă, erau şi alţi străini, dar foarte puţini. Nici pe departe nu se compară situaţia de atunci cu cea de astăzi.

În acele vremuri tatăl meu lucra la Administraţia Financiară, el terminase Facultatea de Ştiinţe Fizico-Chimice de la Universitatea din Iaşi. Mama mea a terminat studiul Limbii Franceze tot la Universitatea din Iaşi. Aşa s-au cunoscut şi  aşa au ajuns profesori la Pîrliţa, unde m-am născut eu.

În această existenţă frumoasă şi liniştită a venit ca un trăsnet ştirea  din 27 iunie, când am aflat de la radio  că URSS a prezentat un ultiumatum României să-i retrocedeze Basarabia şi o parte din Bucovina de Nord ca un fel de compensaţie că a fost sub stăpânire românească. A fost un întreg dezastru pentru noi. Sigur că aveam intenţia să ne refugiem, dar a existat o problemă: sovieticii deja  ajunseseră  cu trupele   la Prut şi, fără a respecta condiţiile aşa-zisei  retrageri, controlau trecerea peste Prut. În asemenea situaţie tatăl meu nu a vrut  să rişte pentru că el fusese ofiţer în armata ţaristă - lucru care din fericire nu s-a ştiut, nici eu nu ştiam. Atunci, tata a zis să rămânem pe loc. Nu aveam bogăţii, nu eram exploatatori şi am rămas pe loc. Am avut multe probleme, stând un an de zile sub ocupaţia sovietică. Am văzut primele deportări. Ştiu cum este să te trezeşti dimineaţa şi să constaţi că vecinii de pe partea dreaptă şi stângă au dispărut, au fost deportaţi în Siberia şi după aceea  nu-i va mai vedea nimeni niciodată.

Vreau să mă refer  la un lucru foarte supărător şi dureros - anume faptul cum s-au retras armatele române în anul 1940. De fapt, am scris aceste lucruri în cartea mea  “Între istorie şi judecata posterităţii” pe care am şi puplicat-o. A fost un şoc mare pentru noi: brusc totul s-a schimbat, s-a trecut la alfabetul chirilic, am devenit parte a RSSM.

Mi-aduc aminte: când s-a trecut de la alfabetul românesc la cel chirilic şi la limba rusă, nimeni nu a ţinut să ne întrebe ce credem noi, în 24 ore s-a făcut trecerea. Iar acum când s-a pus problema revenirii la alfabetul latin, tot basarabenii, săracii, se văicăreau cum o să înveţe să scrie.

 

După  un an, în 1941 a început războiul şi vreau să fie foarte clar înţeles că noi am fost eliberaţi! Când aud acum spunându-se că  faşciştii români au ocupat, au năvălit în pâmântul sfânt  al Uniunii Sovietice, mă minunez! Ce minciuni? Ce poveşti sunt astea? Adică era o ocupaţie legitimă, şi ilegitim au intrat românii să ocupe Basarabia şi sovieticii au trebuit să se apere?! Când am auzit că preşedintele  Voronin a depus flori la punctul de graniţă, unde 2 grănicieri  sovietici  au murit, apărându-se de ocupanţii români...am rămas fără cuvinte.

Am fost confruntat de la o vârstă foarte fragedă cu istoria. Eu am o vorbă: basarabenii nu au trecut prin istorie, ci istoria  a trecut prin ei!  A fost destul de dur să fac cunoştinţă cu asemenea răsturnări de situaţie şi să fiu învăţat de mic că trebuie să-ţi ţii gura şi să fii foarte atent ce faci! Deja, când am ajuns în ’44-’45, noi ştiam ce o să fie şi mă uitam cu compasiune la ceilalţi.

Alexandru Rîşneac: D-le Budişteanu, povestiţi-ne, vă rog, mai în detaliu despre perioada  din 28 iunie 1940 când au venit sovieticii şi, foarte important, reacţia populaţiei din 1941 cand au venit românii să-i elibereze de sub  Imperiul sovietic. Să fie foarte clar, precum spuneţi dvs.!

Alexandru Budişteanu: La vârsta mea  de  83 de ani sunt într-o situaţie când nu am de ce să nu spun adevărul! Să mă judece istoria şi contemporanii!

Adevărul este urmărul: În 40 când a venit ca un trăsnet această noutate că vin ruşii, lumea a ieşit pe stradă să se întrebe ce se întâmplă. Am avut surpriza neplăcută ca o parte din populaţia din Bălţi să-i întâmpine cu flori şi bucurie pe ruşi. Trebuie să o spun că aceştia erau evreii din oraş.  Trăisem foarte bine cu ei, nu aveam probleme şi deodată brusc s-au declarat comunişti din ilegalitate.

Alexandru Rîşneac: Credeţi că au făcut-o din frică?

Alexandru Budişteanu: Nu! Care frică? Din nici un fel de frică, ci doar din dorinţa de ajunge la putere! În toate instituţiile, în toate locurile erau la conducere noii veniţi sovietici şi alături de ei erau 2-3 evrei, care explicau cine-i om rău şi cine-i om bun! Tata a avut norcul că lucra la administraţia financiară şi unul dintre evrei  l-a caracterizat că fiind ” хороший человек”  şi a rămas pe loc.

 Nu am să uit perioada aia penibilă când evreii se repezeau la soldaţii români şi strigau: “Țiganilor, hoţilor!”. Au fost scene oribile. Evreii erau dornici să înveţe limba rusă pentru a accede la putere. Cel mai interesant este că după 2-3 luni umblau pe străzi şi ziceau: “Cum ne-am păcălit noi? Când scăpăm de ăştia?”.  Ei deja se dumiriseră înaintea noastră. Noi ne puteam problema cum să ne acomodam....? Ei deja se lămuriseră! Evreii sunt cu un pas înaintea noastra - asta-i adevărul! Evreii se descurcă politic de minune! Moldoveanul e mai încet, până se gândeşte.....până nu stiu ce! Ăsta a fost adevărul, noi eram îngroziţi, evreii erau fericiţi! După aia lucrurile s-au asezat, dar am avut multe necazuri.  Mama a devenit profesoara de limba rusă, iar tata a fost dat afară de la administratia financiară din motivul că nu ştia să producă cremă de ghete, fiindcă nu mai venea nimic de la centru. Noi am avut foarte multe lipsuri atunci. Tata zicea că o să încerce să facă, dar nu are din ce! O să o facem din funingine, ca să fie neagră, am găsit seu, dar daţi-ne o subsţanţă dezinfectantă ca să reducă râncezirea pielii! Sovieticii au zis: Ce? La români făceai, dar acum nu  te pricepi să faci?! Şi aşa l-au dat afară!

După aia a venit 1941. Noi am fost eliberaţi! Au fost bombardamente, noi ne-am refugiat la sat, in Moara de Piatră şi nu am să uit niciodată bucuria pe care am avut-o când au venit primii soldaţi români. Tot satul îi aştepta. Sovieticii s-au retras că nu puteau face faţă. Mi-aduc aminte că într-o după amiază au apărut 2 soldaţi români şi toată lumea s-a dus la ei, îi priveau şi zâmbeau.  A fost o treabă atât de sinceră şi atât de fumoasă. “Domnilor, să vă dăm ceva de mâncare?”  Iar ei: “Nu vedeţi că aici e război!” şi s-au dus mai departe! A doua zi au trecut nemţii în camioane. Mergeau ca la plimbare! Ei erau după marile  victorii din occident şi ziceau că războiul asta nu-i mare scofală! Treaba-i scurtă! Dacă ar fi drumurile mai bune, îi ocupam mai repede! Dar asa drumurile sunt proaste, de asta mergem încet! Asta a fost istoria.

Ana Cristiuc: D-le Budişteanu, în 1944 când armata sovietică a reintrat în Basarabia, cum aţi reuşit să vă refugiaţi în partea de Vest a României?

Alexandru Budişteanu: Diferenţa a fost că în 1940 nu ne-am putut refugia, fiindcă sovieticii erau deja pe Prut, frontul se apropia. În 1944 sovieticii nu au apărut peste noapte, noi  am ştiut că se apropie şi atunci am putut să ne refugiem în mod organizat, fiindcă părinţii mei lucrau în instituţiile publice şi au fost repartizaţi la locuri de muncă în partea dreaptă a Prutului. Administraţia financiară din Bălţi a fost repartizată la Târgul-Jiu,  mama mea deja obţinuse postul de profesoară la Alba-Iulia, apoi tatăl meu a fost transferat  şi el la Alba-Iulia, ca să fim împreună! Noi  ştiam unde ne ducem, totul s-a făcut în mod organizat.

 Adevărul este că noi am fost  păcăliţi de propaganda germană, care zicea că  ne retragem temporar şi că armata sovietică nu-i pot învinge şi noi credeam! Am fost păcăliţi până în momentul în care ne-am trezit cu armata sovietică, care a trecut Nistrul. Dacă noi am fi fost pregătiţi cu ideea că ruşii se întorc, puteam să ne refugiem în linişte cu tot ce aveam. În consecinţă, am plecat, pur şi simplu, cu nişte geamantane, lăsând casa aşa cum era! Nu am să uit când am ieşit pe uşă şi am zis cine ştie ce o să se mai întâmple! Am lăsat tot ce era în casă, fiindcă nu am vrut să repetăm situaţia din 1940. Din orasul Bălţi toţi intelectualii au plecat. Imaginaţi-vă că  ce era la gara din Bălti?! Trenurile mergeau prin nişte ziduri de bagaje care erau acolo... Noi am plecat cu nişte trenuri sanitare, ne-am înghesuit unii peste alţii cu valizele. Am mers, cu chiu cu vai, 2 nopti în tren, ajungând într-o după amiază la Alba-Iulia şi acolo am fost repartizaţi în calitate de refugiaţi, undeva în cetate. A fost un contact nou cu Transilvania, mi-a plăcut foarte mult. Aşa s-a început existenţa noastră de refugiaţi- asta era în martie 1944.

La 23 august 1944 s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Nu am să uit niciodată când armatei române i s-a spus – “Gata nu mai luptaţi, războiul s-a terminat”. Până pe 12 septembrie nu s-a semnat armistiţiu cu ruşii, şi, în consecinţă, ei îi luau prizonieri pe ostaşii români. Nu am să uit cum ascultam Radio Moscova : “Trupele sovietice înaintând în lupte aprige au luat 10 mii de prizonieri români, au eliberat  oraşele şi gările Bârlad, Vaslui, Tecuci...” Noi, atunci, am pierdut vreo sută şi ceva de mii de ostaşi români care au fost luaţi prizonieri.

23 august pentru mine a fost un motiv de îngrijorare şi jale, căci după aceea pe toate gardurile scria “ Cetăţenii sovietici originari din Basarabia şi din Bucovina de Nord trebuie să se prezinte la Comisia Aliată de Control în vederea repatrierii..”. În Comisia Aliată de control nu era picior de nimeni înafară de sovietici. Veneau la noi acasă şi ne ziceau “Hai acasă, n-ai ce face aici...” Atunci, în asemenea situaţie am stat acasă si nu ne-am dus. Văzând că nimeni nu se prezenta la Comisie, s-au duceau în şcoli şi luau copiii şi atunci venea părintele şi ziceau “Aha, acum ai venit, dar atunci nu puteai să vii...Ce ascunzi?”. Eu, fiind elev, nu am mai fost deloc  la liceu de frică  ca să nu fiu prins.

Până la urmă, tatăl meu a reuşit  să facă mutare la Administraţia Financiară de la Ploieşti şi acolo nu mai eram refugiaţi, eram oameni veniţi de la Alba-Iulia, acolo ni s-a pierdut urma! Pe atunci nu funcţiona atât de bine sistemul de urmărire a populaţiei.

Nu am să uit anul 1945, după 6 martie, când a avut loc acea vizită la Moscova, după care s-a instaurat guvernul de largă concentrare democratică a lui Petru Groza, nu am să uit când la radio se anunţa că problema cetăţenilor sovietici originari din Basarabia şi din Bucovina de Nord s-a rezolvat în sensul că ei sunt liberi să rămână unde doresc, pentru că Stalin a zis “ care-i problema ?...unde pot să fugă ăştia, România e a mea!”  De atunci am fost lăsaţi în pace şi nu a mai existat această vânare. Totuşi, oricând se punea problema de ce am plecat din Basarabia? Nu am să uit când am fost dat afară din Uniunea Tineretului Muncitor  din motivul că eram basarabean.

Un alt  eveniment important este că am ajuns să fac Liceul Sfinţii Petru şi Pavel din Ploieşti.  Eu eram elevul cu cele mai bune note când eram la Liceul Ion Creangă, eram Premiantul de Onoare al Liceului, dar, ajuns la Liceul din Ploieşti, mi-a fost foarte greu la teza de la Limba Latină, după care mi-am revenit.

Vreau să spun că pregătirea şi scoala făcută în Basarabia a fost foarte bună, că eu după aceea aici am fost acceptat pe toată linia şi m-am putut manifesta, şi, dimpotrivă, am fost mai bun ca mulţi localnici de aici pentru că am primit o educaţie românească bună şi vreau să sublinez că această educaţie s-a acumulat nu numai de la scoală, dar şi la educaţia cetăţenească, eu am devenit patriot în Basarabia datorită profesorilor pe care i-am avut, prin comportamentul oamenilor din jur şi am ajuns să fiu conştient de faptul că sunt basarabean, moldovean, român acolo. Acest crez m-a însotit toată viaţa. Sunt român şi sunt mândru de acest lucru!

Va urma...


Autor: Ana Cristiuc / Alexandru Rîşneac
Sursa: www.basarabeni.ro
suntem norocosi sa avem astfel de frati!
sunteti cei mai speciali dintre romani!
A comentat oltenia 29 noiembrie 2011, 21:55
Basarabia este Martira prin numarul mare de Crestini sacrificati de regimul comunist de ocupatie.
A comentat Pelerinul Basarabean 30 noiembrie 2011, 11:00
Basarabia este Martira prin numarul mare de Crestini sacrificati de regimul comunist de ocupatie.
A comentat Pelerinul Basarabean 30 noiembrie 2011, 11:00
Basarabia este Martira prin numarul mare de Crestini sacrificati de regimul comunist de ocupatie.
A comentat Pelerinul Basarabean 30 noiembrie 2011, 11:00


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.9566 secunde