Atletele moldovence au adus 5 medalii de aur de la European Masters Game
adăugat 28 septembrie 2011, 11:57, la Sport • Articol publicat de Ana Cristiuc
Atletele țării noastre revin acasă de la competițiile internaționale și europene cu tot mai multe medalii de aur. La ultima competiție de acest gen, adică European Masters Game, sportivele din Moldova au obținut 5 medalii de aur.
Reprezentantele Republicii Moldova la această competiție au fost Maria Cotolupenco, Alexandra Marghieva și Olga Cogâlniceanu. Astfel, Olga Cogâlniceanu a obținut aur la proba suliță, argint la proba aruncării de ghiulea. Alexandra Marghieva a luat bronzul la proba aruncării cu ciocanul, dar și argint la aruncarea de greutăți. Sportiva s-a ales cu aur la proba aruncării discului și la proba de ghiulea.
Maria Cotoluoenco a obținut două medalii de aur la competiția din San Giorgio di Nogaro, una la proba aruncării cu discul, iar a doua la proba aruncării cu ghiuleaua. Olga Cogâlniceanu a evoluat la categoria W45, Alexandra Marghieva la W50, iar Maria Cotolupenco la categoria W55.
Precizăm că sportivele din Moldova au mai participat, pe lângă European Masters Game, la Campionatul Mondial din Sacramento, SUA și Jocurile Europene din Ligniano, Italia. Competiția pentru maeștrii europeni în atletism a avut loc în perioada 10-15 septembrie 2011 în orașul italian San Giorgio di Nogaro din provincia Udine.
"Evident ca nu sunt moldovence sau romance."
Oare?
"Olga Cogâlniceanu a obținut aur la proba suliță, argint la proba aruncării de ghiulea. "
Cogâlniceanu (sau Kogălniceanu) ESTE NUME ROMÂNESC.
Mâna dreaptă a DOMNULUI UNIRII de la 24 Ianuarie 1859,Alexandru Ioan CUZA era Mihail KOGĂLNICEANU.
Ba chiar în Chişinău mulţumită ROMÂNULUI PATRIOT Nicolae Costin (ASASINAT DE KGB prin iradiere)avem Bulevardul KOGĂLNICEANU.
Mihail Kogălniceanu ( 6 septembrie 1817 – 1 iulie, 1891) a fost un om politic de orientare liberală, avocat, istoric şi publicist ROMÂN originar din Moldova, care a devenit PRIM-MINISTRU AL ROMÂNIEI la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor ROMÂNE în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, şi mai târziu a servit ca Ministru al Afacerilor Externe AL ROMÂNIEI sub domnia lui Carol I.
A fost de mai multe ori Ministru de interne în domniile lui Cuza şi Carol.
A fost unul dintre cei mai influenţi intelectuali ROMÂNI ai generaţiei sale.
Născut în Iaşi, el a făcut parte din familia de boieri ROMÂNI moldoveni Kogălniceanu, ca fiu al Vornicului Ilie Kogălniceanu, şi strănepot al lui Constantin Kogălniceanu (cunoscut prin faptul că a semnat în 1749 un document emis de Prinţul Constantin Mavrocordat, prin care a fost desfiinţată iobăgia în Moldova).
Mama lui Mihail, Catinca (născută Stavilla – sau Stavillă), a fost, după spusele lui Kogălniceanu, „[dintr-o] familie românească din Basarabia”.Autorul a scris cu mândrie că „familia mea nu şi-a avut originile în oameni sau ţări străine”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲