Au început protestele în Rusia: cele mai ample mişcări din era Putin
adăugat 10 decembrie 2011, 11:55, la Externe • Articol publicat de Ana Cristiuc
Moscova şi marile oraşe ruse sunt astăzi în fierbere. 10 mii de oameni au ieşit în stradă la ample manifestaţii, organizate de opoziţie. La Moscova se anunţă a fi cea mai mare demonstraţie din ultimii 20 de ani. Protestatarii contestă rezultatele alegerilor legislative din 4 decembrie, câştigate de partidului lui Vladmir Putin.
Sute de persoane s-au adunat sâmbătă în diferite oraşe din Rusia pentru a protesta faţă de fraudele electorale ce au favorizat, la scrutinul din 4 decembrie, partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin, presa rusă şi occidentală aşteptându-se la cele mai ample proteste din ultimii 20 de ani, scrie NewsIn.
Proteste similare - autorizate şi neautorizate - sunt aşteptate pe parcursul zile în zeci de oraşe de pe întreg cuprinsul Federaţiei Ruse.
La Moscova a fost autorizat un miting la care se estimează că vor participa 30.000 de persoane, ceea ce ar constitui cel mai amplu protest din Rusia ultimilor 12 ani, de când Vladimir Putin domină scena politică a ţării. Cel puţin 50.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi în capitala rusă cu această ocazie.
Premierul rus Vladimir Putin a declarat joi că cetăţenilor "ar trebui să li se dea dreptul de a-şi exprima opinia", dacă aceştia "acţionează în limitele legii". Însă, a avertizat Putin, dacă protestatarii încalcă regulile, autorităţile ar trebui să acţioneze cu mijloacele legale pe care le au la dispoziţie.
Protestatarii susţin că alegerile din 4 decembrie - care i-au acordat, cu o marjă mică, majoritatea absolută partidului Rusia Unită - au fost fraudate. Rezultatele oficiale ale scrutinului arată că Rusia Unită a pierdut 77 din cele 315 locuri pe care le deţinea anterior, reuşind să-şi păstreze majoritatea aproape la limită. Părerea generală, însă, întreţinută de filmări cu telefoane mobile, relatări pe reţelele de socializare de pe internet, este că a existat o fraudă electorală la nivel global şi că partidul lui Putin şi-a croit ilegal drumul către victorie.
Sute de persoane au fost arestate în timpul protestelor anti-Putin care au izbucnit pe parcursul săptămânii care a trecut, în special la Moscova şi Sankt Petersburg. Autorităţile au fost de acord în cele din urmă, după negocieri cu liderii opoziţiei, să autorizeze demonstraţiile de sâmbătă, dar în ceea ce priveşte Moscova au fost de acord să permită un număr mai mare de demonstranţi, dacă mitingul este mutat din Piaţa Revoluţiei, avută iniţial în vedere, în Piaţa Bolotnaia, o mică insulă pe râul Moscova.
Vineri, Consiliul prezidenţial pentru Drepturile Omului, care îl consiliază pe Dmitri Medvedev, a declarat că informaţiile despre fraude sunt profund îngrijorătoare, iar alegerile ar trebui repetate, dacă acuzaţiile se confirmă. Consiliul nu are însă prerogative de a convoca un nou scrutin.
La începutul săptămânii, experţii în materie de securitate au spus că au fost încercări de a contracara exprimarea pe internet a nemulţumirilor din Rusia. Analiza multor mesaje pro-Kremlin postate pe anumite foruri de discuţie a arătat că acestea erau trimise de maşini.
Putin, care a fost preşedinte între anii 2000 şi 2008, va câştiga, foarte probabil, un nou mandat prezidenţial la scrutinul din martie. Joi, el a dat vina pe SUA pentru recentele tulburări sociale, după ce secretarul de stat Hillary Clinton şi-a exprimat unele rezerve faţă de corectitudinea scrutinului legislativ din 4 decembrie. Premierul rus a spus că declaraţiile lui Clinton sunt de natură să "dea tonul pentru câţiva activişti ai opoziţiei".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲