(AUDIO) 7 noiembrie între ADEVĂR și MINCIUNĂ
adăugat 08 noiembrie 2010, 09:34, la Interviu / Reportaj
Se cunoaște că 7 noiembrie era ziua în care în timpul Uniunii Sovietice, pe tot întinsul ei, era sărbătorită „Marea Revoluție din octombrie”. Cu toate acestea, prea puțină lume cunoaște că, din 2003, după o a ințiativă a disidentului Vladimir Bukovski, 7 noiembrie a devenit Ziua Internațională a Gulagului – „Memento Gulag”. Astfel, această zi a fost inchinată memoriei victimelor comunismului.
Trăgând linia, ziua de 7 noiembrie, Ziua internațională a Victimelor Comunismului, trebuie să rămână ca o zi de reflecție despre trecutul, prezentul și viitorul nostru.
Discutăm în această emisiune despre semnificația acestei date cu invitații mei, domnii Alecu Reniță, Directorul Revistei Natura, și Ion Varta, istoric, Membru al Comisiei Prezidențiale pentru studierea regimului comunist totalitar din RM.
Pe lângă semnificatia lui 7 noiembrie in istoria secolului XX, îi întreb pe intervievații mei și despre cum s-a descurcat Europa când s-a trezit la frontierele sale cu un nou stat – URSS, care au fost consecintele și cum a reactionat? Apoi vorbim și despre cum s-au confruntat românii din întreg spațiul românesc cu comunismul, punând accentul pe spațiul basarabean. De la istoricul Ion Varta aflăm ce relație există între URSS și Federația Rusă. Revenind la actualitatea de la noi, aflați ce spune Alecu Reniță despre ce înseamnă comunismul în RM. Domnia sa ne vorbește și despre cum a luptat cu KGB-ul și ce crede despre schimbările de pe eșichierul politic autohton care au loc din 90 încoace, mai ales cele din ultimii ani. Evident, nu lipsește din discuție nici subiectul legat de alegerile din 28 noiembrie 2010 și consecințele acestora.
În amintirea poetului Adrian Păunescu, trecut ieri la cele veșnice, vă propun spre audiție piese scrise pe versurile sale.
Audiție plăcută.
Emisiunea „MAI APROAPE DE EUROPA”
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲