(AUDIO) Asociaţia „Articolul 11" cheamă la apărarea limbii române în audiovizual
adăugat 11 februarie 2010, 12:41, la Interviu / Reportaj
Fondatorii Holdingului „Euronova Media Grup" au anunţat despre crearea unei asociaţii obşteşti care să vegheze modul în care sunt implementate prevederile Articolului 11 din Codul audiovizualului privind protejarea patrimoniului lingvistic şi cultural-naţional în audiovizualul din R.Moldova. Or, majoritatea radiodifuzorilor locali prosperă din retransmiterea posturilor ruseşti de radio şi de televiziune în timp ce art. 11 obligă ca, de la 1 ianuarie 2010, cel puţin 80% din volumul serviciilor de programe ale radiodifuzorilor să constituie producţie proprie, autohtonă. Reacţia ascultătorilor noştri la această situaţie o veţi afla audiind emisiune „Forum".
Forum Radio - 10 februarie 2010
AUDIO
(AUDIO )DECLARAŢIE a holdingului Euronova Media Grup
După o reconsiderare de pe poziţiile zilei de azi a situaţiei econnomico-financiare şi instituţionale a celor trei instituţii media ale holdingului - postul de radio Vocea Basarabiei, posturile de televiziune Euronova - Tv Basarabia 1 şi Albasat TV - ca urmare a activităţii lor pe piaţa media din Republica Moldova în perioada anilor 2000-2009, constatăm următoarele:
Ø Atât postul de radio Vocea Basarabiei, cât şi cele două posturi de televiziune Euronova - Tv Basarabia 1 şi Albasat TV au fost supuse unor tratamente dicriminatiorii din partea instituţiilor statului. Scopul urmărit a fost anihilarea lor de pe piaţa mediatică sau subminarea dezvoltării lor. Dovadă sunt implicarea directă sau pe ocolite a Procuraturii Generale, a Serviciului de Informaţii şi Securitate, Centrului pentru Combaterea Corupţiei şi a Crimelor Economice, a Ministerului de Interne care au intentat dosare, au descins ilegal la sedii pentru a efectua controale nejustificate şi pentru a intimida personalul tehnic şi de creaţie.
Ø În perioada examinată, un rol aparte a revenit activităţii subversive a Consiliului Coordonator al Audiovizualului care fiind angajat politic a tratat cu dispreţ făţiş instituţiile media ale holdingului şi s-a manifestat drept principal obstacol în calea dezvoiltării lor.
Ø În decembrie 2002, CCA adoptă, in urma unei comenzi, o decizie de stopare a activităţii postului de radio Vocea Basarabiei, iar din cele peste 200 de cereri de participare la concurs în vederea extinderii, depuse pe parcursul a opt ani, au fost satisfăcute doar şapte. În acelaşi timp posturi de radio apărute peste noapte sau de peste hotare au obţinut frecvenţe la prima cerere şi la pachet.
Ø În noiembrie 2004, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în strânsă colaborare cu Serviciul de Informaţie şi Securitate şi cu structuri politice de la guvernare, au atacat şi au blocat dezvoiltarea reţelei de televiziune Euronova constituită juridic prin afilierea a 4 canale locale de televiziune din Chişinău, Nisporeni, Ungheni şi Glodeni. Investiţii de sute de mii de USD introduse în echipament tehnic, în construcţia şi amenajarea studiourilor, a reţelei de radiorelee pe o distanţă de cca 400 de km au fost pierdute.
Ø În perioada 2001-2006, Consiliul Coordinator al Audiovzualului, preşedinte Ion Mihailo, a activat în condiţii ilegale, încălcându-se articolul 33 al Legii audiovizualului. Astfel, unii membri ai Consiliului nu şi-au declinat calitatea de membri de partid, iar unul dintre ei, Serghei Drobot, a detinut pe întreaga perioadă a mandatului şi funcţia de director general al Companiei de televiziune NIT- radio „Serebriannii dojdi". Anume în această perioadă compania a obţinut, cu încălcări grave ale procedurilor de concurs, numeroase frecvenţe radio şi o reţea naţională de televiziune.
Ø În perioada 2001-2009 piaţa de publicitate a fost monopolizată du structuri dubioase care cu participarea directă a CCA au acaparat ilegal reţele naţionale de televiziune (Prime TV) şi au perturbat grav dezvoltarea normală şi firească a spaţiului audiovizual autohton.
Ø De la începuturi şi până în prezent CCA nu a elobarat şi nu se conduce de o strategie naţională de protejare, susţinere şi dezvoltare a audioviztualului autohton. Din contra, în unele perioade mediile de limbă română au fost tratate din partea statului neloial şi discriminatoriu.
Prejudiciile cauzate holdingului sunt enorme, iar cele constatate sunt expresia atitudinii regimului comunist faţă de presa independentă.
Mai constatăm, că această stare de lucruri este contraproductivă dezvoltării în continuare a instituţiilor holdingului şi, în general, contravine principiilor anunţate la cel mai înalt nivel politic de integrare europeană a Republicii Moldova.
Reeşind din cele expuse cerem:
1. Procuraturii Generale, Ministerului de Interne şi altor structuri abilitate ale statului clarificarea în privinţa dosarelor intentate împotriva postului de radio Vocea Basarabiei şi a postului de televiziune Albasat TV.
2. Procuraturii Generale, Centrului pentru Combaterea Corupţiei şi a Crimelor Economice, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei să se autosesizeze în vederea elucidării gradului de conformitate cu prevederile legale a activităţii CCA în perioada 2001-2006 la capitolele de compatibilitate, trafic de influienţă, conflict de interese, repsectare a termenelor de concurs şi altele.
3. Consiliului Coordonator al Audiovizualului să iniţieze din oficiu o analiză a respectării legislaţiei audiovizuale în perioada 2001-2006 şi, în special, în cazurile indicate în prezenta declaraţie.
4. Guvernului Republicii Moldova să elaboreze mecanisme în ceea ce priveşte demonopolizarea pieţii publicitare, de creare a unor condiţii egale de dezvoltare pentru toate instituţiile mass-media audiovizuale.
AUDIO
Fondatorii Holdingului EMG: Valeriu Saharneanu, Veaceslav Ţîbuleac, Efim Bârdan
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲