(AUDIO) George Scarlat: Isprăvile moldovenilor la Washington
adăugat 25 ianuarie 2010, 09:50, la Interviu / Reportaj
Vizita premierului Vlad Filat la Washington înscrie Republica Moldova pe orbita occidentală. Guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană recuperează astfel, în câteva luni, şansele Moldovei irosite timp de opt ani de comunişti.
În vara anului trecut Moldova era izolată, fiind privită cu neâncredere de comunitatea euro-atlantică din cauza regimului Voronin. Reprezentanţii FMI părăsiseră Moldova iar şansa Chişinăului de a semna un acord cu Fondul Monetar Internaţional fusese compromisă. Experţii FMI au refuzat să dea bani Chişinăului din cauza lipsei de reforme şi a corupţiei.
Fără FMI nici Uniunea Europeană nu dă nici un ban. Pe pieţele private, o ţară fără acord cu FMI trebuie să plătească dobânzi foarte mari, din cauza lipsei de încredere a creditorilor.
Moldova avea nevoie de bani ca de aer, din cauză că veniturile la buget nu acopereau cheltuielile. În această situaţie disperată, Voronin nu a găsit altceva mai bun decât să adreseze injurii la adresa FMI şi să mintă în schimb cetăţenii Moldovei cu privire la nişte credite imaginare pe care el ar fi urmat să le ia din Rusia sau China.
Din punct de vedere politic, Moldova era o ciumată, dovadă comunicatul dur de presă dat de Hillary Clinton, secretarul de stat american, ca replică la represiunea din 7 aprilie, la gravele încălcări ale drepturilor omului.
Toate acestea au rămas în urmă. Vlad Filat şi Iurie Leancă, ministrul de externe s-au deplasat la Washington într-o vizită cu rezultate spectaculoase. Au semnat acordul pentru primirea de către Moldova a unui ajutor financiar de 252 milioane dolari din partea SUA. Suma reprezintă cam 4% din Produsul Intern Brut al Moldovei, adică foarte mult pentr o ţară.
După ce experţii FMI i-au trântit uşa în nas lui Voronin, Filat s-a întâlnit la Washington cu însuşi Dominique Strauss Kahn, directorul general al FMI. Kahn l a asigurat pe Filat ca Moldova va primi 590 milioane dolari conform memorandumului dintre cele doua părţi, după ce Moldova a încasat deja 180 milioane dolari. O alt' întâlnire la vârf a fost cu Robert Zoelick, preşedintele Băncii Mondiale, care a promis că va acorda asistenţa financiară Moldovei pentru a plati compensaţii la plata facturilor de gaze şi energie pentru familiile cu venituri mici.
Una dintre cele mai importante întâlniri a fost cea cu vicepreşedintele american Joe Biden. Acesta a declarat răspicat că SUA suţine aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Americanii, şi mai ales diplomaţia de la Washington, nu aruncă vorbe în vânt. Dacă Biden nu credea ce spunea, ar fi îndrugat ceva în limbaj diplomatic despre cooperarea bilaterala şi atât. Bunaoară, astă vară senatorul american John Kerry declara că "Moldova poate şi va deveni o punte între Est si Vest". Adică pe româneşte, Moldova nu ar putea face parte din Vest,. Ar fi urmat să rămână suspendată undeva, între cele două mari zone geopolitice, din moment ce primea destinul de punte.
Declaraţia lui Biden privind sprijinul pentru aderarea Moldovei a clarificat lucrurile. Moldova are drum liber spre vest. De fapt poziţia lui Biden a mai fost exprimată, nu întâmplător, şi la Bucureşti în luna octombrie 2009, când a spus că Moldova va intra în structurile euroatlantice atunci când va fi pregatită. El a mai adăugat că Romănia va trebui să sprijine eforturile de democratizare a Moldovei, atribuind astfel un rol de locomotivă Bucureştiului pentru Chişinău.
Are vreo legatură SUA cu aderarea la UE a unei ţări? Da, are, şi încă una foarte mare. Dacă Turcia va intra vreodată în UE va fi numai datorită presiunilor Washingtonului.
Mai la îndemână este exemplul României. La Consiliul European din 2002 au existat voci care cereau amânarea integrarii României în UE. Dar Washingtonul nu putea să-şi abandoneze aliatul de la Bucureşti, care tocmai îi pusese la dispoziţie bazele de la Marea Neagră dar şi soldaţi pentru invadarea Irakului. George Bush a apăsat butoanele iar aliaţii săi de la acea vreme, Blair din Anglia, Berlusconi din Italia, Aznar din Spania, dar şi premierii Olandei şi Danemarcei i-au redus la tăcere pe cei care doreau să mai ţină România pe la uşile UE.
Hotărât lucru, Moldova este pe drumul cel bun şi şi-a câştigat şi un nou prieten, pe cel mai puternic din lume.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲