Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:57

 

(audio) Relațiile călduroase dintre Moldova și SUA nu vor afecta parteneriatul cu Federația Rusă

adăugat 19 ianuarie 2010, 09:40, la Interviu / Reportaj

Moldova, SUA, Federația Rus, Leancă

Ministrul de externe Iurie Leancă despre speranţele Chişinăului de a încheia un parteneriat strategic cu Statele Unite.

Iurie Leancă: SUA deţinând ponderea si rolul in sistemul relatiilor internationale actuale, e foarte important sa ne inteleaga foarte bine care sunt preocuparile, ingrijorările şi obiectivele noastre. Daca vom fi capabili sa fim expliciti in acest sens, sa obtinem sprijin in rezolvarea problemelor cu care ne confruntam.

Valentina Ursu: Washington-ul insistă cel mai mult asupra unei democratii veritabile intr-un stat ca Republica Moldova, stat in dezvoltare.


Iurie Leancă: O democratie functionala in Republica Moldova este o preconditie pentru un dialog de substanţă intre Chisinau si Washington. Atâta timp cat s-ar fi intamplat aici derapaje puternice, aşa cum s-au intamplat in perioada guvernului precedent la Chisinau, nici n-am fi putut miza şi spera pe un sprijin activ din partea Washingtonului. Un prim obiectiv este un dialog politic foarte bun. Al doilea obiectiv este amplificarea relatiilor comerciale economice, atragerea investitorilor americani.

Valentina Ursu: De ce au ezitat investitorii americani până acum să vină în Moldova?


Iurie Leancă: Au asteptat sa fie nu doar o stabilitate politica, dar si crearea unui mecanism care ar stabili foarte clar regulile jocului. O transparenţă in luarea deciziilor, garanţii că odata ce se intră intr-o ţară nu se modifica peste noapte legislatia, nu se vor recurge la metode arbitrare, aşa cum, avem elemente suficiente, cand din 2001 pana in 2009 s-a ocolit legea, s-a folosit resursa administrativa, si au avut de suferit investitorii straini inclusiv. Atunci cand e vorba despre astfel de mediu nu e bine. Ne-au spus si partenerii nostri de dezvlotare si ne dam bine seama ca e foarte important sa edificam acest mediu pentru atragerea investitilor. Iată ca numai prind discutii, prezentarea unor argumente, unor elemente noi, vom putea sa atragem investitorii sa vina si sa investeasca la noi.

Comertul dintre noi si SUA este foarte mic. E suficient sa ne referim la un singur amendament adoptat in Congresul american inca pe timpul sovietic, care a fost ridicat pentru Ucraina, de exemplu, dar pentru noi ramane in ca in vigoare. El creează anumite probleme si bariere artificiale pe calea exportului bunurilor noastre. Iarasi ne putem intreba de ce guvernarea comunista n-a făcut nimic pentru a inlatura aceste bariere. Al treilea domeniu tine de asistenta pe care ne-o ofera SUA in dezvoltarea Republicii Moldova, in depasirea mostenirii extrem de dificile pe care o avem de la predecesorii noştri. Pe parcursul vizitei urmeaza sa fie semnat aceste memorandum in cadrul initiativei americane COMPACT, prin care vom beneficia de bani nerambursabili, adica pe gratis, pentru proiecte de infrastructură şi irigare.

Valentina Ursu: Contati pe această sumă de 262 de milioane de dolari?


Iurie Leancă: Contam pe aceasta suma dar nu dorim sa ne limitam doar la ea. Americanii ne oferă un sprijin destul de important prin Agentia Americana de Dezvoltare. Este foarte important sa ne prezentam prioritatile, asta ne-au rugat si americanii, să nu existe dublarea in asistenţa din diferite ţări.

Valentina Ursu: Dle Leancă, cu mai multe ocazii, demnitarii americani au efectuat mai multe vizite şi la Bucureşti şi la Kiev, ocolind Republica Moldova. De ce?

Iurie Leancă: Dnă Valentina, noi nu avem nici resurse naturale deosebite, cum ar fi Turkmenistanul sau Azebaijanul. Nu avem nici populatie mare sau teritoriu care ar conta prea mult. Nu avem nici investitii americane prea multe care ar motiva politicienii americani să se uite mai atent asupra noastră. Unica şansă de a ne impune in raport cu Washingtonul este de a edifica un sistem democratic functional. Faptul ca intr-adevar vicepresedintele american a fost si la Kiev si la Bucureşti şi că foştii preşedinţi americani au vizitat zona dar au evitat Chisinaul – se datorează acestor derapaje si comunistii au dat permanent pretexte pentru partenerii nostri importanti din Occident sa ne ocolească, sa spuna ca din cauza unui sau altui motiv nu putem face mai mult pentru Republica Moldova.

Valentina Ursu: SUA, in calitate de observator, participa la procesul de solutionare a conflictului transnistrean. Rolul pe care si l-a asumat Washingtonul in acest proces de reglementare transnistreana este suficient astazi?

Iurie Leancă: Washingtonul a fost, din prima zi cand Moldova si-a declarat independenţa, un sustinator activ al reintregirii Republicii Moldova. Dansii au o atitiudine principială in prezenţa militara straina pe teritoriul Republicii Moldova. Acum e foarte important, impreuna cu partenerii nostri principali, sa ajugem asupra intelegerii oportunitatii relansarii dialogului in cadrul mecanismului 5+2. Concomitent contează sa discutam cu fiecare partener in parte. In timpul vizitei la Washington vom discuta si cu colegii americani. La fel vom face si cu colegii de la Moscova si cu ceilalti participanti in acest proces.

Valentina Ursu: Pentru ca aveti scopul ambitios de a edifica acest parteneriat strategic dintre Chisinaul si Washington, va ganditi si la o reactie adversa din partea Moscovei?

Iurie Leancă: Nu dorim prin actiunile noastre sa antagonizam o putere sau alta. Nu vrem sa creăm probleme artificiale. Urmează sa ne formulam foarte clar interesul. Sa realizam acest interes intr-o maniera constructiva, pragmatica. Faptul ca am mers consecvent din prima zi pe calea integrarii europene, vedeti ca n-am creat probleme noi suplimentare in relatia cu Rusia sau Ucraina. Suntem intr-o lume interdependentă, unde relatia dintre Moscova si Washington este una mult mai dinamica si mai activa decat avem noi cu o capitala sau alta. Nu cred ca e un impediment, nu cred că am putea genera anumite nedumeriri in alte capitale ale lumii, ne vom urmari interesul nostru national. Sunt convins ca vom evita tot felul de blocaje sau dificultati de acest gen.


Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0938 secunde