(AUDIO) Valeriu Saharneanu: Are AIE caracter?
adăugat 03 ianuarie 2011, 08:59, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
După o zi şi o noapte de mari şi mărunte frământări, Anul 2011 s-a instalat pe Tera definitiv. Nici un alt eveniment nu se poate măsura prin fascinaţie, grandoare şi caracter global cu cel ce marchează schimbarea de ani. Chişinăul a vrut cu tot dinadinsul să ţină şi el hangul în hora de lumină şi artificii care s-a încins de la Răsărit către Apus pe întreaga Planetă. În acest sens el este un oraş european împlinit. Ceea ce nu putem să spunem despre restul localităţilor – oraşe, orăşele, sate şi cătune – în cea mai mare parte marcate încă de provincialismul sovietic. În anul 2011 vom avea, cel puţin până în luna august, un bun prilej ca să facem nişte bilanţuri, pentru că anume atunci Republica Moldova va aniversa 20 de ani de la declararea independenţei. Este tocmai anul când va trebui să răspundem la nişte întrebări obligatorii. De exemplu, de ce totuşi ne-am reţinut atâta timp în trecutul sovietic? De ce avem cea mai slabă dezvoltare în spaţiul geographic European? De ce suntem cei mai săraci, cei mai chinuiţi din acest spaţiu, de ce ţinem armată străină şi de ce avem teritorii ţinute sub ocupaţie de această armată?
Ne-am bucurat în ajun de an nou că Alianţa pentru Integrare Europeană va asigura continuitatea actului de guvernare început în 2009. Va şti Alianţa regrupată să dea un răspuns sincer şi précis la aceste întrebări? Dar şi mai mult ne interesează dacă va şti ea să rezolve sumedenia de probleme pe care Republica Moldova le-a adunat în 20 de ani. Cu susţinerea pe care o are din partea celor mai mari puteri occidentale Republica Moldova are şansa şi poate să se vindece în scurt timp de multe dintre bolile cronice de care suferă. În acest scop, noua Alianţă are nevoie urgent să elaboreze un nou caet de sarcini pentru perioada de guvernare, dar şi o nouă strategie politică în ceea ce priveşte dezvoltarea imediată şi de lungă durată a Republicii Moldova. Cu maximă sinceritate, profesionalism şi severitate Alianţa trebuie să facă o radiografie exactă a cauzelor râmânerii ei în urmă. Politica viţelului care suge de la două vaci promovată de fostele guvernări nu numai că trebuie abandonată, ea trebuie condamnată, fiindcă a fost una greşită şi falimentară: viţelul nu numai că nu a fost lăsat să sugă măcar de la una dintre vaci, lui i s-a dat peste bot şi între coarne de fiecare dată când doar a vrut să se înfrupte. Precum ne-am convins, viţelul, adică Republica Moldova, a rămas şi flămând, şi bătut.
Reorentarea dezvoltării strategice pe un vector preponderent european va schimba situaţia umiulitoare în care se află Republica Moldova. În relaţia cu Uniunea Europeană nu este nevoie să te arăţi că eşti viţel blând, jegos, prost şi flămând. Acolo relaţiile se fac la nivel de parteneri egali, sunt construite pe angajamente care impun respectul şi nu lezează demnitatea partenerilor. În Uniunea Europeană ţările nu sunt atrase prin şantaj politic sau militar, prin impunerea de conducători sau guverne docile, prin manipulări electorale sau mobilizând coloana a cincea, aşa cum se întâmplă în relaţia noastră cu Federaţia Rusă de 20 de ani. Uniunea Europeană este o comunitate de state atractivă, unde ţările se unesc ca popoarele lor să trăiască mai bine, în bună pace şi înţelegere. Uniunea este funcţională din toate punctele de vedere, chiar şi în privinţa vecinilor, precum Republica Moldova, care se bucură, iată al doilea an, de susţinere financiar-economică şi de ajutor practic în edificarea unei societăţi democratice.
În această ordine de idei, noua guvernare trebuie să declare că Uniunea Europeană este din 2011 partenerul nostru strategic. În acelaşi timp, Republica Moldova va trebui să îşi reconsidere prezenţa sa în cadrul Comunităţii Statelor Independente, care este una formală, fără nici un effect economic sau politic în interes propriu, în cea mai mare parte contraproductivă. În acest spaţiu Republica Moldova are nevoie să îşi aprofundeze relaţiile bilaterale de parteneriat, construite cu fiecare dintre ţări pe aceleaşi principii de respect şi avantaje egale. Ieşirea din CSI ar îndrepta o greşeală istorică pe care Republica Moldova o făcut-o cu 20 de ani în urmă. Faptul ar conferi procesului de integrare europeană mai multă certitudine, dar şi o altă dinamică. Ar fi şi o demonstraţie că Alianţşa pentru Integrare Europeană are caracter.
AUDIO
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲