„Avem premise pentru alegerea şefului statului”
adăugat 10 noiembrie 2011, 18:37, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc
Vlad Filat: „Nu suntem încă în situaţia în care să vorbim de o altă candidatură, dându-i nume. Însă apreciez mesajul transmis de domnul Lupu.”
Fuga din partidul comuniștilor a trei membri de vază pare să fi trezit din amorțire o scenă politică pe care nu se întâmplase de multă vreme nimic crucial sau nou. Calificați drept trădători de Vladimir Voronin, „fugarii” Abramciuc, Dodon și Greceanâi sunt văzuți de unii comentatori ca posibili salvatori ai guvernării. Cum interpretează și ce așteaptă de la fuga celor trei fruntași comuniști premierul Vlad Filat, vom afla din interviul acordat astăzi corespondentei noastre la Chișinău Valentina Ursu.
Europa Liberă: Domnule premier, să discutăm despre situaţia de moment: în ce măsură ea corespunde interesului naţional atunci când vine vorba că trebuie cu orice preţ ales preşedintele?
Vlad Filat: „Alegerea preşedintelui Republicii Moldova este importantă pentru a oferi stabilitate procesului politic şi în consecinţă proceselor din ţara noastră. Alegerea preşedintelui Republicii Moldova înseamnă evitarea alegerilor anticipate. Or, nealegerea preşedintelui înseamnă alegeri anticipate. Trebuie în primul rând actorii politici implicaţi în acest proces să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să ofere soluţia pentru ca preşedintele să fie ales.”
Europa Liberă: Această soluţie este identificată pe moment?
Vlad Filat: „La ora actuală nu avem soluţia identificată, doar că avem premize pentru identificarea acestei soluţii, având în vedere că sunt 62 de deputaţi în Parlament, din 61 necesari pentru ca preşedintele să fie ales, care susţin că este necesar să fie votat preşedintele.”
Europa Liberă: Soarta Alianţei depinde de alegerea preşedintelui?
Vlad Filat: „Soarta Alianţei depinde de alegerea preşedintelui din simplul motiv că în cazul în care vom avea alegeri anticipate nimeni nu poate să presupună care va fi configuraţia în noul Parlament.”
Europa Liberă: Au mai rămas zile puţine până la data de 18, dată fixată pentru primul tur de alegere a şefului statului, dar în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană opiniile sunt diferite când vine vorba despre înaintarea unei candidaturi pentru funcţia supremă în stat. Domnul Ghimpu o ţine sus şi tare că Alianţa ar trebui să rămână la candidatura domnului Lupu, pe de altă parte chiar domnul Lupu lasă să se înţeleagă că el ar vota o altă candidatură şi bănuiesc că nu e alta decât cea a doamnei Zinaida Greceanîi.
Vlad Filat: „Nu suntem încă în situaţia în care să vorbim de o altă candidatură, dându-i nume. Totodată trebuie să spun că eu apreciez la justa valoare acest mesaj pe care l-a transmis domnul Lupu şi nu este unul simplu pentru persoana dânsului şi pentru partidul pe care-l reprezintă vis-a-vis de această gătinţă a sa să realizeze un compromis. Este o decizie care demonstrează nu doar curaj politic, dar responsabilitate. Ceea ce ţine de punctul de vedere expus de către domnul Ghimpu este un punct de vedere care şi l-a expus de atâtea ori.”
Europa Liberă: Dar în situaţia PL nu se pomeneşte marginalizat în cadrul Alianţei?
Vlad Filat: „Eu nu ştiu de ce trebuie cineva să se simtă marginalizat. Dacă îţi propui în prim plan scopul de-a obţine o funcţie sau alta, ducând ţara în alegeri anticipate este o abordare. Şi a doua abordare, care de fapt este prima, cea a domnului Lupu, care este gata să facă un pas în urmă pentru ca să ofere şansă ţării. Loc este pentru a avea discuţii. Este adevărat, depinde foarte mult şi de poziţia pe care o vor avea cei trei deputaţi, care au plecat din Partidul Comuniştilor. Însă totodată nu exclud că ar exista în continuare posibilităţi să avem discuţii şi cu Partidul Comuniştilor.”
Europa Liberă: Până luni aţi putea să vorbiţi şi cu preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin?
Vlad Filat: „Sunt pregătit să vorbesc oricând şi în ce formă doreşte dânsul.”
Europa Liberă: Ce aţi avea să-i spuneţi?
Vlad Filat: „Ce i-am spus şi până acum cu ocazia tuturor întâlnirilor. Numai că aş vrea foarte mult ca el totuşi măcar o dată să fie sincer, că atât de mult vorbeşte despre sinceritate.”
Europa Liberă: Poate fi un partener sincer de dialog? Sau mai bine de neglijat acest dialog?
Vlad Filat: „Dacă e pentru confortul meu personal sigur că ar fi mai bine să-l neglijez. Nu este uşor să vorbeşti şi fără rezultat. Însă este de datoria mea ca acest dialog să existe. Cred că este absolut necesar ca comunicarea să existe, guvernare-opoziţie, partide ş.a.m.d., pentru că dacă nu există comunicare sunt probleme.”
Europa Liberă: Admiteţi şi o răzbunare a lui pe cei trei care au plecat, în frunte cu Dodon? Şi ca Vladimir Voronin să devină mai cooperant şi să vrea să fie ales şeful statului? Deşi rămâne foarte clar că PCRM îşi doreşte alegeri.
Vlad Filat: „Nu este un secret pentru nimeni că anume asta se doreşte, alegeri anticipate de către PCRM.”
Europa Liberă: Domnul Dodon a zic că cu PCRM conduce de fapt Marc Tcaciuc. Dumneavoastră ce ziceţi?
Vlad Filat: „Eu nu ştiu cum funcţionează Partidul Comuniştilor, nu am acces la procesul de luare a deciziilor. Dacă aveam, multe din deciziile care trebuiau să fie luate pe parcursul timpului erau luate de către acest partid, nu doar în interesul partidului. Dar mă rog, această polemică cu certitudine va continua. A trecut mult timp pe care l-au petrecut ei împreună şi probabil au ce să-şi spună. Cel puţin noi suntem corecţi şi am făcut tot posibilul ca acest dialog să aibă loc. Eu sincer regret această poziţionare a PCRM-ului deoarece ea nu este în interesul larg al societăţii.”
Europa Liberă: Ce s-ar întâmpla dacă fracţiunea PCRM vine cu alte propuneri de candidaţi, apolitici, neafiliaţi. Ce face Alianţa?
Vlad Filat: „Deocamdată miza este pe aceste trei voturi, pentru că nu avem comunicare pe partea cealaltă. Iar pentru ca să vedem ce facem trebuie să vedem care sunt propunerile. Or, aceste propuneri nu au fost făcute. Şi aici probabil trebuie să dezvoltăm subiectul. Este prima etapă – alegerea preşedintelui. Şi este ceea ce urmează după.”
Europa Liberă: Guvernarea, mult mai importantă.
Vlad Filat: „Este într-adevăr mult mai importantă. Nu este suficient ca să alegi preşedintele ca să nu ai claritate în ceea ce s-a întâmplat după, actul de guvernare. De aceea propunerile care ar veni de la comunişti trebuie să fie văzute, discutate. Noi nu suntem în situaţia în care să acceptăm orice formulă doar pentru ca să alegem preşedintele. Pentru mine personal, pentru partidul pe care-l reprezint principial este ca Republica Moldova să-şi continue parcursul european, să-şi continue în implementarea agenda de reforme pentru că aceasta ţine de viitorul ţării.”
Europa Liberă: Până la urmă acest deblocaj politic, dacă şi se produce, e meritul Bruxelles-ului care a reuşit să vă adune pe Dumneavoastră împreună cu doamna Greceanîi şi domnul Dodon?
Vlad Filat: „Faptul că ne-am văzut la Bruxelles nu înseamnă că cineva ne-a adunat acolo. Fiecare am avut agenda proprie. Faptul că ne-am văzut acolo nu este un lucru obligatoriu să fie privit ca fiind unul negativ. Pe mine mă bucură altceva: că dânşii au fost şi la Bruxelles.”
Europa Liberă: Nu numai la Moscova.
Vlad Filat: „Nu am discutat a propos dacă au fost sau nu au fost la Moscova. Eu i-am văzut cu ochii mei la Bruxelles, în Parlamentul European. Deci asta pentru mine este important, pentru că mă rog, şi eu am fost la Moscova. Trebuie să avem în vedere că noi ca ţară nu putem să privim lucrurile într-o singură direcţie. Noi trebuie să avem relaţii foarte bune cu toată lumea, însă evident este că direcţia noastră este spre Bruxelles, spre Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Ce ar avea de câştigat Alianţa, dacă doamna Greceanîi ar ajunge în funcţia de preşedinte?
Vlad Filat: „Alegerea preşedintelui Republicii Moldova este un câştig pentru Republica Moldova şi pentru Alianţă, deoarece Alianţa ar avea posibilitatea ca pe parcursul următorilor trei ani să-şi îndeplinească programul de guvernare.”
Europa Liberă: În caz că doamna Greceanîi ajunge şeful statului, Dumneavoastră veţi conduce cabinetul de miniştri şi aici, în anumite cazuri, ar putea să vă joace festa alte configuraţii în Parlament.
Vlad Filat: „Trebuie să mai spun încă o dată că este prematur să lansăm scenarii. Sigur că luăm în calcul diferite eventuale scenarii. Însă dacă eu m-aş fi concentrat în a mă gândi de dimineaţă până noaptea sau a-mi programa activităţile mele prin această abordare că, uite, s-ar putea să se întâmple una sau alta în Parlament, eu cred că nu rezistam în toată această perioadă de timp. Orice este posibil, Moldova a demonstrat că este ţara tuturor posibilităţilor. Fiecare ia decizii aşa cum crede. Eu pornesc de la o abordare optimistă, considerând că oamenii sunt responsabili de ceea ce fac şi atunci asta mă ajută.”
Europa Liberă: Remanierile guvernamentale mai rămân pe ordinea zilei?
Vlad Filat: „Sigur, şi nu doar în vigoare, dar obligatoriu să fie implementate. Aceste remanieri la care m-am referit nu mă privesc doar pe mine în calitate de premier. Privesc capacitatea Guvernului de a rezolva toate problemele care-i stau în faţă. Vin cu această propunere pentru a îmbunătăţi şi toate aceste speculaţii care au avut loc până acum ele au fost unele false, deoarece portofoliile respective urmează să rămână după partidele care fac parte din alianţă şi un partid politic nu cred că are doar o persoană pregătită pentru a fi într-o funcţie sau alta. Şi este evident că atunci când nu face faţă anumitor situaţii este schimbată.”
Europa Liberă: Ipotetic vorbind, dacă doamna Greceanîi ajunge totuşi şeful statului, ăștia trei mai pot pretinde şi la alte funcţii?
Vlad Filat: „Când o să ştim exact care este punctul lor de vedere atunci vom avea posibilitate să comentăm. Până la ora actuală eu nu pot să vă ofer răspuns, fiindcă în caz contrar, dacă aş începe să vorbesc ar fi doar o speculaţie.”
Europa Liberă: Cine ar putea s-o propună pe doamna Greceanîi?
Vlad Filat: „Totuşi insistaţi la acest nume. În cazul în care se va ajunge la această decizie urmează ca în procedura legală să fie înaintată de cel puţin 15 deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova să semneze înaintarea candidaturii respective.”
Europa Liberă: Asta ar însemna că acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană îşi pierde din valabilitate?
Vlad Filat: „Nu, acordul pentru constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană este unul mai complex, care nu vizează doar funcţia de preşedinte al ţării, preşedinte al Parlamentului şi prim-ministru. Acolo sunt obiective mult mai importante.”
Europa Liberă: Şi asta e o piuliţă într-un mecanism mai mare.
Vlad Filat: „Păi asta este că este o piuliţă. Noi nu trebuie să pierdem mecanismul.”
Europa Liberă: Alianţa rămâne?
Vlad Filat: „Este evident, fiindcă revenim la ceea ce se întâmplă după alegerea preşedintelui. Avem nevoie de majoritate parlamentară, nu pur şi simplu majoritate parlamentară, dar o majoritate parlamentară care are înţelegerea a ceea ce trebuie să facă după. Să prelungim ceea ce am început.”
Europa Liberă: ce funcţii atunci îi revine PL-ului, care în acordul de constituire are stipulat negru pe alb funcţia de speaker?
Vlad Filat: „Deocamdată suntem în cadrul acordului. Dacă va fi necesar să fie modificat acest punct, înseamnă că vom avea aceste înţelegeri. Asta nu înseamnă că PL-ul, haideţi să presupunem eventual dacă s-ar întâmpla lucrul acesta, rămâne fără funcţii. Sunt membri ai Guvernului, sunt în alte instituţii ale statului, este grup parlamentar care participă la toate procesele decizionale, spuneam în Guvern, dar şi în Parlament. Spuneţi-mi, vă rog frumos, acum Ghimpu nu deţine funcţia de speaker, un an de zile. Alianţa este funcţională.”
Europa Liberă: El zice că a cedat doar pentru ca să fie constituită şi să activeze această coaliţie de guvernare.
Vlad Filat: „Dacă e să vorbim aşa, toţi am cedat. Noi nu trebuie să uităm un lucru, trebuie să ne uităm şi la mandatul, pe care l-a primit fiecare dintre noi, atunci când a fost ales. Şi în baza acestui mandat trebuie să ai şi cerinţe. Să nu fie speculaţii ulterioare, doar trebuie să revină în a spune că toţi în felul nostru am cedat şi toţi în felul nostru suntem în situaţia în care să cedăm. Şi acum, şi în viitor, fiindcă nu se mişcă înainte cel care nu cedează. Din contra, cei care au capacitatea să facă un pas în urmă, ca ulterior să facă doi paşi înainte au şansa să ajungă acolo unde s-au pornit. Iar vis-a-vis de cedări, cum să vă spun? Şi noi la un moment important am cedat, inclusiv şi în alegerile locale. Eu nu vreau acum să revin în a spune, dar când a fost necesar să luăm o decizie destul de grea pentru partid, destul de responsabilă, am luat-o.”
Europa Liberă: Situaţia din Consiliul municipal depinde de situaţia din parlament?
Vlad Filat: „Nu pot să vă spun acum vis-a-vis de situaţia din Consiliul municipal, doar că este evident că trebuie să avem grijă ca şi în Consiliul municipal să avem majoritate. Fără o majoritate stabilă în consiliul municipal, un şir de proiecte care vizează cetăţenii municipiului Chişinău, capitalei Republicii Moldova pot să stagneze, sau din contra, să fie în declin.”
Europa Liberă: Domnule Filat, urmează să mergeţi la Bruxelles. Republica Moldova rămâne această poveste de succes pentru Uniunea Europeană? Pentru că iarăşi auzim voci, fie de la politicieni, fie din interiorul republicii Moldova, fie de la demnitarii europeni că uite, luna de miere a Republicii Moldova cu UE s-a terminat.
Vlad Filat: „Păi asta a fost demult, şi-au permis unii să facă asemenea afirmaţii. Bun, Republica Moldova este în îndeplinirea tuturor angajamentelor pe care şi le-a asumat. Republica Moldova are progresul necesar în relaţiile cu Uniunea Europeană. Luni voi fi la Bruxelles, acolo vom avea un şir de discuţii, voi participa şi la întâlnirea grupului de prieteni Republica Moldova - Uniunea Europeană. Voi avea întâlniri şi cu preşedintele Uniunii Europene, domnul Rompuy, cu înaltul reprezentant al Comisiei Europene pentru politică externă şi securitate, doamna Catrin Ashton. O întâlnire Importantă, de rând cu celelalte voi avea şi cu comisarul european pentru afaceri interne, cu doamna Cecilia Malmstrom. Trebuie să mai spunem aici că data de 14 este data la care vom prezenta raportul vis-a-vis de implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. La Guvern am aprobat un număr de proiecte de legi, de hotărâri de Guvern. Vineri vom avea o şedinţă de Guvern pentru a duce la bun sfârşit agenda. Este o etapă importantă deoarece în baza acestui raport urmează să avem evaluarea pentru a trece la etapa doi, sau faza doi în acest Plan de acţiuni. Plus în data de 15 prezentăm Raportul pentru acordul de liber schimb. Dacă este să ne uităm la perioada de timp care am avut-o la dispoziţie, nemaivorbind despre această febră politică permanentă, noi avem scopuri propuse şi îndeplinite.”
Europa Liberă: Deci, Moldova poate ajunge poveste de succes?
Vlad Filat: „Moldova deja a ajuns pentru această perioadă poveste de succes, urmează să ajungă o realitate de succes. Dar asta ţine de faptul că oamenii, dincolo de aprecieri ş.a.m.d., trebuie să primească valori în viaţa lor de zi cu zi. Asta înseamnă circulaţie fără de vize, asta înseamnă acces a economiei moldoveneşti în economia europeană, multe alte drepturi, care urmează cetăţenii noştri să le primească. Dar pentru asta trebuie să avem capacitatea deplină pentru ca să continuăm reformele.”
Europa Liberă: Pentru a ajunge a câta oară la Bruxelles, aţi ajuns la Moscova, aţi avut întrevedere şi cu omologul Dumneavoastră rus. Haideţi să vedem, pentru că iarăşi, poate pe anumite locuri se speculează că costul va fi prea mare din partea Moldovei, pe care îl va oferi Rusiei pentru că eventual ar putea să micşoreze tarifele la importul de gaze naturale, ar putea să accepte mai mari cantităţi de producţie vitivinicolă pe piaţa rusă, etc. Totuşi merită să vorbim despre cost? Sau nu? Care ar putea să-l plătească Moldova, cost politic.
Vlad Filat: „Nu am cunoştinţă despre speculaţiile care se fac vis-a-vis de cost. Eu ţin minte bine toată perioada de timp, care se rezuma doar la afirmaţii, atunci când se întâmpla ceva rău în Republica Moldova că asta e mâna Moscovei, pentru a-şi acoperi incompetenţa sau incapacitatea. Eu vreau să vă spun că relaţiile noastre cu federaţia Rusă nu sunt uşoare, este adevărat. Dar la ora actuală avem o comunicare foarte sinceră şi deschisă, având la bază o abordare foarte pragmatică. Eu nu am avut solicitări în tot acest interval de timp care ar presupune costuri pentru Republica Moldova. Noi avem o relaţie bazată pe parteneriat reciproc avantajos. Atunci când inclusiv am semnat acordul de liber schimb cu CSI, eu nu am urmărit interesul unor ţări, eu am urmărit interesul direct al Republicii Moldova. Şi vreau să vă spun că dacă acest acord ar fi venit în detrimentul Republicii Moldova niciodată nu-l semnam. Şi mai mult ca atât.
Europa Liberă: Dar nu vine în detrimentul relaţiilor Moldovei cu UE?
Vlad Filat: „În nici un caz, deoarece acest acord este în strictă conformitate cu statutul nostru la Organizaţia mondială a comerţului şi acest acord a primit avizul pozitiv la Comisia Europeană. Asta nu înseamnă că noi ne-am propus orice pas pe care-l facem în relaţiile noastre externe să îl coordonăm cu unii sau cu alţii. Asta e legat strict cu faptul că noi suntem în proces foarte avansat de discuţii, care până la sfârşitul anului urmează să treacă la fază de negocieri în vederea semnării acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Vă daţi seama că nu aveam cum să realizăm un pas în vederea liberalizării comerţului cu ţările CSI n detrimentul obiectivului nostru de semnare a acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Preţul la importul de gaze naturale va fi mai mic?
Vlad Filat: „Pentru noi este important să avem un acord de furnizare a gazelor naturale deoarece acordul existent expiră în data de 31 decembrie. Acest acord trebuie să reglementeze nu doar preţul, el urmează să reglementeze cantităţile, trebuie să garanteze inclusiv şi calitatea şi preţul. Este adevărat – la întâlnirea pe care am avut-o cu premierul rus, cu domnul Putin, am discutat şi la acest capitol. Intervenţia lui a fost una promptă, procesul de negocieri are loc, el este simplu, deoarece dincolo de problema preţului, este şi problema datoriilor, o problemă foarte gravă pentru Republica Moldova, ţine de datoriile părţii nistrene, care este una foarte mare. Nu avem o formulă agreată de toţi participanţii în proces vis-a-vis de gestionarea acestei datorii. Este o situaţie care vizează relaţiile noastre cu Gazprom-ul, ceea ce ţine de apartenenţa Republicii Moldova la Uniunea energetică europeană, sunt un şir de situaţii care trebuie să aibă discuţii foarte profesioniste şi abordare adecvată. Discuţia pe care am avut-o la Moscova, cu toate că au comentat-o mulţi, cum un premier s-a întâlnit cu şeful Gazprom-ului, cu domnul Miller. Vreau să vă spun că nu sunt orgolios. Dacă a fost solicitată această întâlnire, eu am avut această întâlnire, dacă va fi necesar mă voi mai întâlni. Obiectivul meu nu este să-mi satisfac orgoliul propriu, obiectivul meu este semnarea acestui acord, care să asigure Republica Moldova cu furnizarea stabilă cu gaze naturale şi la preţ cât mai mic posibil pentru furnizorul final.”
Europa Liberă: Dar oricum e preţ mare.
Vlad Filat: „Staţi să vedem, nu vă grăbiţi. Staţi să vedem care va fi finalizarea negocierilor.”
Europa Liberă: Ar putea să coboare sub 400 de dolari mia de metri cubi?
Vlad Filat: „Cu certitudine va coborî, să vedem cu cât.”
Europa Liberă: Mulţumim şi pentru acest răspuns. Acum când vorbeaţi despre aceste datorii, pe care le are partea nistreană pentru consumul de gaze naturale, mă gândeam că dacă Moscova nu ar putea cere anume acest preţ politic din partea Moldovei – Transnistria?
Vlad Filat: „Ei, prea departe mergeţi. Nu poate fi discuţia despre faptul că noi am putea să vindem parte din teritoriul nostru suveran.”
Europa Liberă: Ce părere aveţi despre procesul de negocieri care iată, trebuie să se reia la sfârşitul acestei luni în formatul 5+2 la Vilnius? Acum am înţeles că aţi fost prea înţelept, atunci când aţi insistat asupra acelei întrevederi cu Igor Smirnov în Germania.
Vlad Filat: „Nu ştiu dacă am fost foarte înţelept, dar intuiţia şi ceea ce am simţit eu cred că a dat rezultat, deoarece au fost mulţi din cei care au criticat şi plecările mele la Tiraspol, în cadrul acelei aşa-numit „diplomaţii fotbalistice”. Atunci când îţi propui să rezolvi o problemă, nu e suficient să-ţi propui acest lucru. Trebuie să faci paşi. Scopul pe care ni l-am propus noi, el în mare parte a fost realizat. Deci, noi am etapizat activitatea noastră vis-a-vis de reglementarea acestui conflict. Ne-am propus să internaţionalizăm această situaţie şi aici am reuşit. Şi o spun asta cu toată certitudinea. În cadrul acestei internaţionalizări ne-am propus să implicăm actori care iau decizii nu doar în plan regional, dar în plan global şi asta o spun iarăşi cu toată certitudinea şi parte din acest proces a fost reluarea negocierilor oficiale. Şi aici am reuşit. Am insistat şi vom continua să insistăm ca prima rundă de negocieri să aibă loc în acest an. Această primă rundă este importantă, deoarece în cadrul acestei runde urmează să aprobăm aşa-numita foaie de parcurs, trebuie să ai un plan de acţiune.”
Europa Liberă: Şi există acest plan de acţiuni?
Vlad Filat: „El va fi propus pentru runda de negocieri.”
Europa Liberă: Între timp Moscova a devenit mult mai agresivă cu liderul de la Tiraspol, Smirnov. Şi prin aceste acţiuni care se întâmplă vis-a-vis de fecior, noră.
Vlad Filat: „Eu nu vreau să comentez această situaţie.”
Europa Liberă: Dar miza Moscovei nu rămâne Smirnov.
Vlad Filat: „Dacă vreţi să auziţi un punct de vedere al meu vis-a-vis de ceea ce se întâmplă cu aşa-numitele alegeri din regiunea transnistreană, eu o să vă răspund doar atât: noi nu recunoaştem aceste alegeri. Dar mai trebuie să mai spunem că suntem puşi în situaţia în care să avem acest dialog cu cei care reprezintă regiunea. Cine va fi ales acela va fi partenerul de discuţii.”
Europa Liberă: Dar mă prind la gândul că în anumite situaţii Moscova, liderii de la Kremlin ar putea să reproşeze Germaniei, care s-a implicat mult în soluţionarea conflictului transnistrean, spunând că uite, am încercat să-l retragem pe Smirnov, populaţia îi acordă încredere, facem tot ce ni se cere, dar nu avem influenţă.
Vlad Filat: „Germania este implicată plenar în acest proces pentru reglementarea conflictului transnistrean şi vreau să vă asigur că are capacitatea să răspundă la orice întrebare, care ar fi adresată, inclusiv şi de la Moscova. Asta ţine şi de relaţiile dânşilor, se vor clarifica. Eu doar că vreau să revin în a spune că toţi participanţii în proces sunt în egală măsură importanţi. Federaţia Rusă joacă un rol important în acest proces.”
Europa Liberă: Decisiv.
Vlad Filat: „Nu cred că este cineva care să-şi asume rolul de actor decisiv. Decisivi până la urmă suntem noi, cei de la Chişinău.”
Europa Liberă: Domnule premier, dacă Moscova nu ar susţine financiar, moral, material această regiune, ea nu ar exista.
Vlad Filat: „Bun, aici este foarte mult de vorbit, dar totodată există şi alt „dacă”. Dacă partenerii noştri ar fi fost implicaţi la fel de activ, la fel de consecvent în procesul de reglementare a conflictului transnistrean în cei 20 de ani care au trecut de la conflict, problema era demult soluţionată, pentru că trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Pentru o bună perioadă de timp puţini erau din cei care ştiau ce se întâmplă în realitate. Doi: abordările erau unele foarte şi foarte sporadice. Deci, aşa, o decizie eventual la o reuniune şi după care pauză. A fost şi acea perioadă – un pas înainte, doi înapoi, înţelegeri foarte sterile, fără ca să-şi asume cineva şi consecinţele. De aceea acest format 5+2 este unul suficient, şi este unul lucrativ, deoarece încă o dată – toţi cei care iau decizii la nivel global sunt implicaţi în acest proces şi au capacitatea nu doar de a influenţa procesul în identificarea soluţiilor, dar ulterior au şi capacitatea pentru ca reglementarea să fie una durabilă. De aceea când spun că nu există parte în proces care să poată să se considere ca a fi decisivă. Bun, poate să vină o parte să facă o propunere, dar această propunere nu poate fi decisivă. Ea trebuie să întrunească consensul. Noi am avut situaţia anului 2003. Ce folos că s-a venit aparent cu o soluţie, dar dacă ea nu a fost discutată şi nu a avut la bază o înţelegere plină a tuturor participanţilor, vedeţi, a provocat mai multe probleme, decât rezolvări de probleme.”
Europa Liberă: Eventual, dacă Smirnov rămâne să guverneze regiunea, Chişinăului îi va fi mai uşor să discute cu ei? Pentru că, aşa cum ziceţi Dumneavoastră, dialogul e necesar.
Vlad Filat: „Eu nu ştiu dacă există o persoană mai complicată de felul său, nu spun în sens negativ obligatoriu. Este o persoană foarte şi foarte dificilă în comunicare.”
Europa Liberă: Igor Smirnov.
Vlad Filat: „Da, de dânsul vorbesc acum. Dar asta nu trebuie să ne facă pe noi să încercăm să căutăm comodităţi. Am reuşit să comunicăm în această perioadă de timp, vom reuşi şi pe viitor. Dar să vedem cu ce se va finaliza acest proces aşa-numit electoral din stânga Nistrului.”
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲