Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:49

 

Basarabeanul de aur al României

adăugat 03 septembrie 2010, 08:21, la Sport

Basarabeanul de aur, România, Victor Mihalachi, Alexandru Dumitrescu

Vedeta indiscutabilă a Campionatelor Mondiale 2010 de kaiac-canoe de la Poznan (Polonia) a fost echipajul român de Canoe 2, format din Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi (originar din Republica Moldova), care a cucerit un nou titlu suprem la 500 m, după ce cu o zi înainte îşi adjudecase şi medalia de aur pe distanţa de 1.000 m, scrie jurnalul.ro.

Basarabeanul face performanţă pentru România din simplul fapt că în Moldova se promovează rudele celor care sunt la putere şi nu talentele.

Cu două medalii de aur la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi, pregătiţi de Lipalit Igor, îşi înscriu numele în galeria marilor campioni ai acestei discipline, devenind de pe acum favoriţi pentru concursul olimpic de peste doi ani, de la Londra.

Cuplul de aur al României a cucerit într-o perioadă extrem de scurtă 5 titluri mondiale, două la nivel de seniori şi 3 la Campionatele Mondiale Universitare, desfăşurate tot la Poznan.

Cotidianul „Adevărul” face un scurt traseu al valorosului basarabean.

Victor Mihalachi, 21 de ani, a lăsat Basarabia pentru a reprezenta România în competiţiile internaţionale şi ţinteşte aurul la Jocurile Olimpice de la Londra alături de colegul său de la canoe dublu, Alexandru Dumitrescu.

Moldoveanul a vrut să se apuce de kaiac-canoe după ce i-a văzut pe Nicolae Juravschi şi Victor Reneischi câştigând argintul olimpic la Atlanta 1996 în proba de C2-500 m.

Mihalachi a plecat din Basarabia din cauza nepotismelor de la nivelul loturilor olimpice şi a ajuns la Galaţi, de unde s-a şi lansat spre sportul de performanţă. A reprezentat culorile CSS Galaţi, până când s-a transferat la Dinamo.

Talentul moştenit de la tatăl său, fost kaiacist şi el, nu era de ajuns pentru Victor să-şi împlinească visul, acela de a deveni campion.
„Când eram la juniori trebuia să mergem la un festival olimpic în Italia. Eu am luat preselecţia, însă antrenorul l-a pus în listă pe un alt băiat, care îi era rudă. Atunci m-am lăsat şi m-am gândit prima dată să plec în România cu alţi colegi la fel de dezamăgiţi", povesteşte Victor.

Fiind vorba de o echipă în adevăratul sens al cuvântului, am ales să vă prezentăm discuţia sub forma unui interviu cu toţi trei deodată, pentru a demonstra, dacă mai e nevoie, coeziunea bărcii de aur a României.

Echipa portalului www.sportlocal.ro a fost prezentă la Baza Olimpică de kaiac-canoe, unde au stat de vorbă cu dublii campioni mondiali Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi alături de antrenorul lor Florin Popescu.

Reporter (R.) - Stăm de vorbă cu Florin Popescu, antrenorul secund al lotului naţional de kaiac-canoe, şi cu multiplii campioni mondiali Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi. Cum a fost la Poznan?
Alex. D. - A fost greu, pentru că au participat sportivi din 75 de ţări, iar echipajele sunt din ce în ce mai bine pregătite.
Fl. P. - Da, Alexandru are dreptate. După ce URSS s-a dezmembrat, toate aceste ţări ex-sovietice au contat în lupta la vârf din kaiac-canoe. Aşa că este mult mai greu acum, când te baţi nu doar cu URSS, ci cu Rusia, Belarus, Azerbaidjan, Uzbekistan şi aşa mai departe.

(R.) - Alexandru ai putea să ne spui câteva lucruri despre tine?
Alex. D. - Sunt originar din comuna Ştefeşti, judeţul Prahova şi sunt legitimat la Dinamo Bucureşti. Am absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii din Bacău, iar acum mă gândesc să urmez un program de pregătire masterală.

(R.) - Victor?
Victor M. - Eu sunt originar din Republica Moldova, dintr-un sat de lângă Anenii Noi. Am absolvit Facultatea de Drept şi Administraţie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, dar şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la Universitatea din Piteşti. Am început sportul în Republica Moldova, sub steagul căreia am obţinut o medalie de aur la Campionatele Mondiale şi una de bronz la Campionatele Europene de juniori. Trag alături de Alexandru sub culorile lui Dinamo.

(R.) - Aţi obţinut 5 titluri mondiale la Poznan...
Fl. P. - Da, băieţii au fost în formă maximă la Poznan. După două titluri mondiale de seniori, la 1000 şi 500 de metri, au urmat trei titluri mondiale universitare, la 1000, 500 şi 200 de metri. Şi Campionatele Mondiale Universitare au fost competiţii foarte puternice, mulţi dintre cei care au concurat la campionatele Mondiale rămânând şi pentru a doua competiţie. Oricum pe noi rezultatul nu ne surprinde, deoarece, aceeaşi barcă a obţinut anul acesta titlul european la 500 de metri şi bronzul la 1000 de metri, în Spania. În orice caz, meritul le aparţine, dar şi antrenorului principal Ion Lipalit.

(R.) - O salbă impresionantă de medalii...
Alex. D. - Da, dar noi nu ne vom mulţumi doar cu atât. Scopul nostru principal este Olimpiada din 2012, unde vrem să atingem maximul de formă. Mai avem la anul nişte regate, nişte etape de Cupa Mondială, dar ţinta este măcar o medalie olimpică. Cu toate că, aşa cum am mai spus, concurenţa este foarte mare.
Fl. P. - Păcat că la Olimpiada de la Londra, din 2012, proba noastră forte, dublul la 500 de metri a fost scoasă din program. sperăm însă într-un rezultat bun la 200 de metri, dar şi la probele de simplu.

(R.) - Staţi destul de mult timp în cantonament. Cum arată o zi obişnuită de pregătire?
V. M. - Într-adevăr. kaiacul este un sport complex, care necesită 11 luni pe an de pregătire intensă. Ne trezim de regulă la 6.30, la 7 avem înviorarea, iar la 9.30, timp de 3 ore, parcurgem prima şedinţă de antrenament a zilei. revenim pe apă, sau la antrenament la 16.30, după care încheiem cu o alergare de minim 5 kilometri la orele 18.30.

(R.) - O zi destul de încărcată...
Alex. D. - Da, aşa pare, dar pentru noi a devenit deja obişnuinţă. Ne place să muncim, să ne antrenăm, aşa că nu o considerăm o corvoadă. În plus, condiţiile de la Izvorani sunt excelente şi chiar aş vrea să punctez faptul că în spatele performanţei noastre ar trebui remarcată munca tuturor, de la antrenori, specialişti, medici, până la personalul care deserveşte baza olimpică şi care ne face să ne simţim aici ca acasă.
Fl. P. - Alexandru a zis bine, pentru că toţi oamenii de la Izvorani sunt mândri cu succesele noastre, iar medaliile cu siguranţă că le aparţin şi lor. Practic aici ne simţim ca într-o familie, iar presa ar trebui să scoată aceste lucruri în evidenţă...

(R.) - Victor, ai plecat din Republica Moldova...
V.M. - Da, am plecat din Moldova pentru că am fost ofertat de către clubul Dinamo şi apoi am putut să obţin cetăţenia şi să concurez sub tricolorul românesc. Dar am tras şi pentru Moldova, ultima dată în 2007. Kaiacul nu are o aşa tradiţie în Moldova ca în România şi am considerat că aici am mai mari şanse de afirmare internaţională. Un lucru interesant, la Poznan, la una din curse i-am învins pe ruşi, care aveau în componenţă pe unul din foştii mei colegi de la juniori, de când am început kaiacul la Chişinău.

(R.) - Domnule Popescu, cum stăm cu materialele de concurs?
Fl. P. - Nu avem nicio problemă, avem bărci şi echipamente performante. Dar, cu toate acestea, să ştiţi că barca de la Poznan este aceeaşi cu cea în care eu am tras în 2003 la Atlanta, unde am ieşit campion mondial. Dovadă că barca e una norocoasă, dar şi că aici se munceşte. Barca, dacă este bine întreţinută, te ajută în curse. Iar băieţii au mare grijă de o asemenea barcă...
Alex. D. - Aşa e, noi ştim că barca face parte din echipaj şi de aceea trebuie îngrijită aşa cum trebuie. Aş vrea să spun însă altceva. Cu ocazia altor interviuri acordate, mi-au fost puse în gură cum se spune nişte afirmaţii referitoare la cei care vin cu barca de agrement pe lacul Snagov. Eu nniciodată nu am declarat nimic referitor la ei şi nu înţeleg cum unele instituţii media au interpretat cuvintele mele.
Fl. P. - Alex spune bine. Poate că presa a "sucit" cuvintele, dar fondul problemei rămâne. Noi nu avem nimic cu cei care vor să se plimbe cu barca de agrement, dar aceştia trebuie să înţeleagă că noi facem sport de performanţă şi că există nişte restricţii, nişte indicatoare pe lac, care trebuie respectate.

(R.) - Când a demarat pregătirea pentru actualul sezon?
V.M. - Am început să ne pregătim în 22 octombrie 2009, iar liber vom avea din 9 septembrie.
Fl. P. - Din 9 septembrie până în 15 octombrie este o perioadă de pauză, după care revenim cu pregătirea de toamnă şi apoi cu cea de iarnă.

(R.) - Băieţi, vă mulţumesc în numele cititorilor şi sper să aduceţi noi medalii României.
Fl. P. - Şi noi mulţumim şi sper ca presa să ne acorde atenţie de aici încolo, şi nu numai nouă, ci tuturor celor care muncesc şi obţin performanţe.


Autor: sport.jurnal.md
Sursa: www.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Sport

Mercedes-Benz lansează cel mai performant şi mai rapid E-Class vreodată! E63-ul AMG S care prinde suta în 3.4 secunde
Mercedes-AMG a dezvăluit astăzi vârful de iceberg în gama de modele E-Class, cel mai nou şi mai performant E63 AMG şi versiunea E63 AMG S a acestuia! Sport sedanul german vine să îşi ridice titlul de cel mai rapid în segment cu cifre şi date tehnice care te vor lăsa fără replică.
Noua generaţie a lui E63 a renunţat la monstrul [...] mai mult
Organizatorii Jocurilor Olimpice 2016 vor oferi sportivilor şi turiştilor substanţe împotriva insectelor
Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro a anunţat că va oferi substanţe împotriva insectelor tuturor sportivilor, voluntarilor şi angajaţilor, ca o măsură de combatere a virusului Zika.Produsele respective vor fi oferite de unul dintre sponsorii competiţiei, compania Off, care a precizat că va distribui mostre [...] mai mult
Francezii au stabilit aseară un record la UEFA EURO! Meciul Franța-Islanda s-a terminat cu 5-2
Franța a eliminat Islanda în sferturile de finală UEFA EURO 2016, după un categoric 5-2, și a devenit cea de-a patra echipă calificată în semifinale. În prima repriză, au marcat 4 goluri, fiind prima echipa care reușește acest lucru în istoria UEFA EURO.
Islandezii au început bine meciul și au trimis primul șut pe poarta [...] mai mult
EURO 2016: Sărbătoare în Islanda după victoria
Întreaga Islandă a fost în sărbătoare luni seara, după victoria înregistrată de echipa națională de fotbal a acestei țări împotriva selecționatei Angliei (2-1), în optimile de finală ale EURO 2016, calificată drept "incredibilă" de postul public de televiziune RUV.
O mulțime impresionantă, [...] mai mult
EURO 2016: Italia a învins Spania cu un scor de 2-0 și joacă în „sferturi” cu Germania
Italia s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului European din Franța după ce a învins reprezentativa Spaniei, 2-0. Primul gol al partidei a fost marcat de Chiellini în minutul 33. Fundașul italian a fost pe fază la o lovitură liberă provocată de Sergio Ramos la marginea careului și după ce De Gea a respins [...] mai mult
VIDEO//Cine sunt cei opt candidaţi care vor lupta pentru postul de preşedinte al FIFA
Principalii favoriţi din cei opt candidaţi la şefia FIFA sunt consideraţi Salman Bin Ebrahim al Khalifa și Gianni Infantino.

Procesul de depunere a candidaturilor pentru președinția Federației Internaționale de Fotbal s-a încheiat luni la miezul nopţii. Astfel, opt candidați vor lupta pentru fotoliul prezidențial al FIFA.
Pe lângă cei [...] mai mult
(FOTO) Noul Audi Q7 s-a ales cu un pachet de tuning de la ABT!
ABT, tunerul de casă al celor de la Audi, a prezentat primul pachet de modificări pentru noua generație Q7. Momentan, tuningul ABT presupune doar accesorii estetice.
Unul dintre cele mai populare SUV-uri pe piața din Moldova, Audi Q7 este gata să apară pe străzile de la noi din țară cu o nouă generație. Prețurile au fost deja publicate, mașina a fost [...] mai mult
Prilej de bucurie în Ingolstadt. Audi lansează noua generaţie a lui A4!
Mai spaţios, mai performant, mai uşor şi mai eficient şi mai..proaspăt! Este noul model Audi A4, prezentat astăzi în premieră mondială, cu care puteţi face cunoştinţă în cele ce urmează. 
Producătorul de automobile din Ingolstadt a prezentat astăzi primile imagini oficiale ale noului model, disponibil din start în două versiuni [...] mai mult
(VIDEO) BMW îţi face o incursiune în cel mai nou Seria 7 Individual!
Cel mai nou model lansat la uzina bavareză de la Dingolfing, limuzina BMW Seria 7, are o misiune grea de realizat. Aceasta nu doar că trebuie să atingă standardele impuse de rivalul său Mercedes-Benz S-Class ci şi să le depăşească. Iar dacă la nivelul tehnologiilor moderne, inginerii au venit cu temele făcute, atunci designul dar şi dotările maşinii [...] mai mult
Misiune IMPOSIBILĂ pentru FC Milsami și FC Saxan. Vezi adversarii echipelor nostre în Champions League și Europa League

FC Milsami, FC Sheriff, FC Dacia și FC Saxan sunt cele patru formații din R. Moldova care au intrat astăzi în urnele la tragerea la sorți pentru preliminariile Ligii Campionilor, respectiv Europa League.
Calificată în premieră în preliminariile Champions League, campioana FC Milsami va evolua direct în turul doi preliminar, [...] mai mult

randat în 	0.1478 secunde