Basarabenii umiliti de Voronin si Mironov
adăugat 25 mai 2008, 17:43, la Eveniment
Vizita recenta a presedintelui Consiliului Federatiei al Adunarii Federale a Rusiei, Serghei Mironov, a confirmat inca o data ceea ce noi demult stiam: Moscova este gata sa accepte solutionarea conflictului transnistrean, dar nu si sa-si retraga trupele militare din teritoriul nostru national, transmite Moldova.org, preluata de Romanian Global News. Ea vrea garantii internationale ca Republica Moldova nu va renunta la statutul de neutralitate si nu va accepta dislocarea unor trupe NATO pe teritoriul sau. Mironov a confirmat asta inca o data, declarand franc ca, pana nu va fi solutionat conflictul transnistrean, Moscova nu-si va retrage trupele.Astfel, prin prezenta sa la Chisinau, el ne-a readus in memorie chipul demnitarului rus cinic, brutal si semidoct, care insa crede ca a facut o figura buna doar pentru ca este reprezentantul imperiului rus. Mironov a facut insa o declaratie care merita atentia noastra. El a spus ca mai intai trebuie ca Tiraspolul si Chisinaul sa decida asupra unei solutii a problemei transnistrene si abia dupa aceasta se va putea discuta in formatul "5+2". Asta inseamna ca, practic, Moscova nu mai accepta formatul de negocieri "5+2" si doreste inlaturarea de la acest proces a OSCE, SUA, UE si a Ucrainei. Chisinaul trebuie sa ramana singur in fata Tiraspolului, adica a Kremlinului, asta a spus, de fapt, moscalul.
Din toata vizita in RM a oficialului rus S. Mironov se retine doar un singur detaliu, necomentat de presa: cateva documente istorice facute de acesta cadou lui V. Voronin. In neagra antichitate de pana la aparitia scrisului, sefii triburilor isi transmiteau mesaje de pace sau de razboi prin diferite obiecte carora le imprimau o valoare simbolica - un varf de sageata, un craniu, o broasca, un soarece... Rusii i-au transmis lui Voronin cateva decrete (tot cu valoare simbolica) ale imparatesei Ecaterina a II-a cu privire la acordarea de teritorii unor boieri moldoveni, Manifestul din 17 februarie 1788 catre populatia Moldovei si Valahiei si o scrisoare din 1839 a ministrului Finantelor catre ministrul Internelor cu privire la acordarea unor privilegii locuitorilor Chisinaului.
Decretele sunt menite sa ne aduca aminte despre acea epoca de glorie din istoria Rusiei cand tanarul si pravoslavnicul imperiu incepuse "sa se integreze in Europa" prin "eliberarea" popoarelor crestine din Balcani aflate sub jugul Imperiului Otoman. Scrisoarea ministrului Finantelor e la fel de simbolica: demonstreaza "grija parinteasca" a Imperiului rus fata de populatia Basarabiei - provincia anexata in 1812...
canalii rusesti.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲