Basarabia comunista
adăugat 06 aprilie 2009, 10:52, la Opinii / Editoriale
Partidul lui Voronin era cotat inaintea scrutinului cu 36% din voturi, in vreme ce liberal-democratii, liberalii si crestin democratii aveau circa 8% fiecare * Presedintele ar urma sa fie ales de ParlamentAlegatorii din Basarabia au mers ieri la vot pentru a-si alege un nou Parlament. Conform ultimelor sondaje dinaintea scrutinului, Partidul Comunist ar obtine aproximativ 36% din voturi, urmat de Partidul Liberal Democrat si Partidul Liberal, creditate fiecare cu putin peste 8% alaturi de Partidul Popular Crestin Democrat. In cazul in care optiunile alegatorilor vor confirma aceste cifre va fi nevoie de o coalitie pentru guvernarea Republicii Moldova, o coalitie formata fie de partidele necomuniste, fie de unul dintre aceste partide alaturi de comunisti.
Legislativul il va alege pe noul presedinte de la Chisinau, pentru desemnarea caruia este nevoie de voturile a 61 de deputati din cei 101. Actualul presedinte, comunistul Vladimir Voronin nu mai poate fi ales in aceasta functie deoarece a exercitat deja doua mandate. In cazul in care se esueaza de trei ori in alegerea presedintelui se organizeaza alegeri anticipate.
Vot pentru schimbare
Aproximativ 2000 de cetateni moldoveni care locuiesc in Romania si-au exprimat optiunea electorala, duminica, pana la pranz, la cele doua sectii de votare deschise in Capitala, transmite Agerpres. La alegerile pentru Parlamentul de la Chisinau au votat, pana la ora 12.00, la sectia din incinta Ambasadei, 1355 de persoane, iar la consulat - 600 de cetateni, in proportie de 50% studenti veniti din alte orase ale Romaniei, precum si tineri care muncesc in Bucuresti.
Tinerii considera ca sunt singurii in masura sa aduca "schimbarea" la Chisinau, acesta fiind cuvantul cel mai des vehiculat in multimea din preajma ambasadei, care asteapta sa voteze. "Noi, cei care studiem in Romania, in mod cert vom vota schimbarea, dar dorim ca si cei de acasa sa percuteze", sustinea o tanara de 26 de ani. Ea spune ca se va putea vorbi de o miza europeana abia dupa ce va fi schimbata guvernarea de la Chisinau.
Blocati de transnistreni
Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat ca procesul de alegeri se desfasoara fara incalcari insemnate, cu exceptia satului Corjova, unde transnistrenii au blocat desfasurarea alegerilor, precum si sectia de votare. Membrii biroului sunt si in prezent blocati in incapere de catre persoane neidentificate, care se prezinta drept "patrioti ai Transnistriei", a declarat secretarul CEC. El a mai spus ca o situatie deosebita s-a inregistrat si la Sanatauca, localitate de pe malul drept al Nistrului, in care a fost organizata o sectie de votare pentru populatia din Transnistria. Fortele din regiunea separatista nu le-au permis oamenilor sa mearga la alegeri, a precizat Ciocan.
Autoritatile transnistrene au blocat sectia de votare din satul Corjova, localitatea unde s-a nascut presedintele Voronin, situata in stanga Nistrului, si nu permit desfasurarea alegerilor. Primarul localitatii, Valeriu Mitul a declarat pentru Agerpres ca in jurul orei 5.00 a fost deconectata energia electrica din sat, iar in jurul orei 6.40 oamenii legii au blocat sectia de votare, au rupt usile si au confiscat urna de vot. "Au venit aici si militia transnistreana si asociatii non-guvernamentale, au blocat cu tehnica speciala drumurile din sat, iar grupuri mobile umbla prin localitate si cer oamenilor sa nu mearga la votare", a declarat Mitul. Potrivit sursei citate, membrii biroului electoral se afla in interiorul sectiei de votare. Mitul a mai declarat ca in sat este si politie moldoveneasca "dar sunt cam putini si nu stiu cum vor face fata". Reprezentantii Tiraspolului au calificat drept provocare tentativa de deschidere a sectiilor de votare in aceasta localitate, pe care o considera ca fiind in componenta Transnistriei.
Prezenta buna
Pana la orele pranzului peste 27% (circa 700.000) din alegatorii din Republica Moldova si-au exprimat dreptul de vot, informeaza Agerpres. Rata de participare este mai mare fata de parlamentarele din 2005, cand aproximativ la aceeasi ora participasera circa 20% din alegatori, a declarat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Cine se vinde aceasta data???