Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 05:50

 

Basarabia, o luptă cât o speranÈ›ă

adăugat 01 septembrie 2008, 19:09, la Opinii / Editoriale

Ca o biserică din lemn care licăreÈ™te prin focul lumânărilor È™i a inimilor deschise pentru dreptate aÈ™a È™i mulÈ›i dintre românii basarabeni îÈ™i doresc o împlinire în Unitate. Unitatea NaÈ›ională este vis frumos pe care mulÈ›i îl declară în public sau îl împărtăÈ™esc în taină.

Familia


Familia mea mi-a lăsat o moÈ™tenire frumoasă, acea de-a respira înainte de altele în adevăr. È™i să-mi cunosc în de aproape că rădăcinile mele sunt de provinienÈ›ă româneÈ™ti. Nenea Titi, din Oltenia, care a studiat rădăcinile familiei noastre, îmi spunea mulÈ›i ani în urmă, că numele de Sergentu se trage de la un "sergent" francez de-a lui Napoleon, care s-ar fi căsătorit în Basarabia. Am descoperit mulÈ›i oameni care au numele de "Sergentu", dar nu cred că toÈ›i descind din acel francez. În sângele meu curge È™i numele de"Bologan", "Târbu", "Semion" schingiuit în "Semionov" sau "GalaÈ›eanu". "Bologanii" ar fi fost aidoma "fraÈ›ilor Jderi" la curtea domnească a lui Ștefan cel Mare È™i Sfânt. "Târbulenii" È™tiu că au ajuns în partea dreapta a Moldovei, datorită faptului că ierimonahul Varfolomeiu ar fi părăsit schitul săudin cauza unor certuri cu familia È™i ar fi luat mai târziu numele soÈ›iei sale. Mai puÈ›in cunosc despre celalte nume sanguine, dar È™tiu că absolut toÈ›i străbunii mei au vorbit È™i iubit româneÈ™te.

Maică mea, profesoară de română, a pus o amprentă specială asupra educaÈ›iei mele. De mic copil nu înÈ›elegeam de ce pleacă la CernăuÈ›i sau Odesa È™i umple biblioteca casei cu cărÈ›i româneÈ™ti, de ce mă pune să scriu din clasa întâi în grafie latină È™i să-mi fac prieteni de peste Prut, corespondând cu aceÈ™tia. Și nu înÈ›elegeam cum într-o familie de "comuniÈ™ti"- bunelul din partea mamei a fost al doilea secretar de partid, om onest È™i de bună credinÈ›ă, ce urma să intre în diplomaÈ›ie, dar s-a stins la o vârstă foarte tânără, iar bunică mea, care îmi este mai mult ca o mamă, profesoară de geografie, a servit È™i ea partidul- a reuÈ™it să menÈ›ină "românismul" în stare pură la copii È™i nepoÈ›ii lor. Bunică mea, Alexandra, trăieÈ™te cu ochii copiilor È™i nepoÈ›ilor săi spre Bacău, Cluj-Napoca sau BucureÈ™ti.

Maică-mea are o admiraÈ›ie specială È™i un mare respect pentru bunica ei È™i străbunica mea, Vera Bologan(Târbu), care i-a suflat despre "fraÈ›ii de dincolo de Prut" È™i despre un Mare NEAM, despărÈ›it de un râu foarte mic. ToÈ›i în familie È™tiu că ea era cu cheile de la primărie când străbunicul Petru Bologan era primar din partea È›ărăniÈ™tilor, singurul primar pe care la avut satul, care îÈ™i permitea să bea vin cu È™eful de post. Unchiul meu, fratele mamei, Valeriu, medic foarte apreciat în Moldova "românească", deseori îl revendică ca un om de caracter.

Uneori, îmi este dor de tuÈ™a Irina, sora străbunicii Vera. Fiecare îÈ™i doreÈ™te să moară cu sufletul împăcat, iar tuÈ™a Irina Târbu a murit cu sufletul neîmpăcat. O viaÈ›ă întreagă a visat să moară cu Èšara reîntregită. Pe timpurile comuniÈ™tilor o făceau unii nebună, pentru că ei îi plăcea să-i înjure pe sovietici. Ea avea un singur dor-să vadă Èšara reîntregită. Nu a avut copiii È™i È›inea foarte mult la taică-meu È™i destul ca să ma pricep la mine. Îmi desena harta originilor familiilor din localitate, îmi povestea de armata română cu multă admiraÈ›ie È™i de regii României. Și nu înÈ›elegeam ce i-au făcut bolÈ™evicii, comuniÈ™tii È™i sovieticii care erau cei mai înjuraÈ›i È™i de unde È™tie că trebuie să vină americanii. Dar ea È™tia că trebuie să vină, stând cu urechea lipită de radioul său care transmitea " Europa liberă" sau poate "Vocea Americii" .

Maică mea, Ala, a educat È™i educă copii de azi în Limba Română, aÈ™a precum m-a educat pe mine sau pe sora mea-Romica (nume sugerat tot de măicuÈ›a mea, în cinstea României).

Maică-mea e un pic mai tristă azi, dar nu de tot. TristeÈ›ea ei este că È™i-a pierdut soÈ›ul de ceva ani. Și eu am un sentiment de dor È™i de regret pentru lipsa tatălui meu. El a fost un bărbat adevărat, care m-a motivat în viaÈ›ă. Și poate că È™i chiar dragostea faÈ›ă de fotbalul È™i de Steaua lui LăcătuÈ™ È™i a lui Hagi, prima È™i ultima dragoste fotbalistică, i-o datorez. A fost strungar, merceolog sau director comercial de firmă. Nu i-a prea înghiÈ›it pe comuniÈ™ti, chit că bunelul meu, tatăl său, era preÈ™edinte de unitate cooperatist-comercială sau director de comerÈ› militar la BălÈ›i.

Tatăl meu, Petru-Ion, a plecat prea tânăr, la 50 de ani, iar la trei luni a venit È™i la luat spre el È™i pe bunel, aÈ™a cum a promis...

A plecat ca o lacrimă muribundă...

PărinÈ›ii mei È™i-au propus să transfere frumuseÈ›ea sufletului lor spre copii, spre noi. Mai târziu, unii consăteni mi-au zis că, pe timpuri, se uitau cheziÈ™ la părinÈ›ii mei că vorbeau mai "româneÈ™te".

Școala

Școala îmi aminteÈ™te de È™edinÈ›ele în care duceam drapelul pioneresc È™i o scurtă perioadă chiar pe cel comsomolist. Până m-am răzvrătit. Am dorit să reorganizez organizaÈ›ia comsomolistă È™i s-o transform în una democratică. O parte din cei cu care am pus la cale reorientarea singurei organizaÈ›ii de tineret din È™coală au abandonat proiectul chiar la adunarea la care erau prezenÈ›i È™tabi de la raion. AÈ™a am rămas singurul care am predat carnetul de comsomolist. Când am intrat la facultate, am fost singurul "olimpic", pentru că am luat premiul mare la Olimpiada de Română, în ancheta căruia pentru abiturienÈ›i absenta titulatura de comsomolist.

Îmi depăn amintirile È™i regăsesc Ziua când s-a decretat Limba Română ca limbă de stat. Eram un È™colar într-o tabără de aplicaÈ›ie pre-militară la Șaptebani, ex-judeÈ›ul BălÈ›i. Cât de mult regretam că nu pot să mă deplasez cu unii profesori, care predau cursul de militărie în È™coală, la prima Mare Adunare NaÈ›ională. Chiar i-am solicitat domnului profesor Cojocaru să fiu luat cu ei. Dar nu s-a putut. Îmi aduc aminte È™i acum, gândurile mă purtau la ChiÈ™inău la prima Mare manifestaÈ›ie dedicată Limbii Române, la prima Mare Adunare NaÈ›ională din anul 1989 . N-am dormit toată noaptea. Îmi ziceam că iubirile încă nu au coborât din vis. Iubirile pentru Limba Română, care este ca o Èšară ca soarele sfânt de pe cer.

În schimb, am fost la cealaltă Mare Adunare NaÈ›ională, când s-a decretat IndependenÈ›a R. Moldova. Eram, ca È™i mulÈ›i dintre semenii mei, plin de bucurie È™i sentiment. Îmi aduc aminte de starea de satisfacÈ›ie a jurnalistului Vitalie Cazacu( actualmente directorul agenÈ›iei Deca-press) È™i al altor jurnaliÈ™ti, pe atunci studenÈ›i, cu care am împărÈ›it o jumătate de zi. Îmi aduc aminte de colegii de organizaÈ›ie de tineret-O.T.C.D. "Dacia Liberă"(numele a fost sugerat de fostul premier basarabean Mircea Druc), cu care fluturam bucuria de divorÈ› de Imperiu.

Îmi aduc aminte cum stăteam cu răsflarea la gură la mesajul premierului Mircea Druc că este primul pas de realizare a Idealului NaÈ›ional. Era un început de marÈ™ de trăire naÈ›ională a românilor basarabeni. Dar fiecare marÈ™ are sincopele È™i o oboseala sa.

E timpul, oare, să ne scuturăm de haina oboselii ?!

Dor pentru Basarabia anului 1989

Anul 1989 a fost ca un "descântec" pentru societatea basarabeană. Era un an care poate fi asemuit cu ploaia care a sosit după mulÈ›i ani de arÈ™iÈ›ă. PărinÈ›ii mei erau în primele rânduri a MiÈ™cării de Eliberare NaÈ›ională din regiune. Membrii Frontului Popular din localitate plecau cu maÈ™inile personale È™i "luminau" pe ceăÈ›enii din alte sate. Plecau în sate È™i vorbeau despre noile vremuri, despre "deÈ™teptarea naÈ›ională". Cei de la CC-ul raional spuneau că "frontiÈ™tii" au creat "comandouri". Maică- mea È™tiu că a fost chemată la primul secretar raional GuÈ›u, care încerca s-o "înmoaie", dar nu s-a lăsat ispitită. Bătu-se clopotul È™i ce are un popor mai valoros dacă nu limba sa È™i alfabetul, istoria È™i viitorul?!

În È™coală, noi elevii, ne strângeam È™i discutam, ne împărtăÈ™eam gândurile È™i dorurile de schimbare. Când tricolorul era interzis, noi elevii, îl fluturam cu credinÈ›ă È™i bucurie. Îmi reamintesc cum unii È™colari buni È™i mai puÈ›in buni aveau aceeaÈ™i trăire È™i sentiment, uneori, rezistând atacurilor È™i loviturilor unor adulÈ›i, care în timp au pozat ca "democraÈ›i". Majoritatea dintre cei care au manifestat pentru limbă, alfabet, simboluri, au fost elevii mamei mele.

Èšin minte că artiÈ™tii din Èšară, în anii 1989-90, au pornit a concerta în Basarabia È™i că îi aÈ™teptam cu sufletul la gură. Rememorez cum Sofia Vicoveanca m-a îmbrăÈ›iÈ™at È™i am lăcrimat împreună, când am fluturat tricolorul. Îmi amintesc È™i de alÈ›i tineri, care au manifestat identic la concertul lui Irina Loghin, sau când au fost în localitate Gabriel DorobanÈ›iu, Anda Călugăreanu, Anca ÈšurcaÈ™iu, Gabriel CotabiÈ›ă etc.

Și mulÈ›i dintre noi, cei tineri, aÈ™teptam să vedem duminica la televizor, la È™tiri, atmosfera de la Cenaclul "Alexei Mateevici" È™i ne bucuram pentru lumea adunată. Uneori, eram invidioÈ™i pe părinÈ›i, pe rude, că au fost È™i au manifestat fără noi. Eram în penultimul an de È™coală. Abia, în anul 90, ca participant la o Olimpiadă, am luat drapelul triclor în mână È™i l-am purtat cu multă mândrie prin oraÈ™ul ChiÈ™inău. Erau alegerile pentru viitorul edil al capitalei. Seara l-am cunoscut pe regretatul primar Nicolae Costin.

În anul 1989 la ChiÈ™inău se trăia un continuu anotimp fierbinte.

Mesajul cetăÈ›eanului cu dor de Limba Română

Vă propun un tratament urgent ca să ne debarasăm de crivăÈ›ul iernii siberiene, care mai stă ascuns în inimile noastre È™i să abandonăm singurătatea care ne sufocă. Chiar dacă ne biciueÈ™te fantoma Rusiei încruntate È™i de fiecare dată ne spunem că nu È™tieMoscova să se îndure de noi românii, fără mare È™i munte, să ne lase în pace.

Dar, totul începe cu o dată, totul are un început. Să luăm Ziua Limbii Române ca un drog în manifestările noastre de mai departe.

Încă ne mai compătimim È™i încă ne este frică ca nu cumva să fie scoasă Limba Română la licitaÈ›ie, limba noastră care a fost mult timp furată.

Mai È›inem lumânările pe la porÈ›i, mai învăÈ›ăm încă din suferinÈ›ă.

Dar până când?

Dorul ne cheamă, dorul ni se arată... este un început de ceas pentru a redeveni o armată a Limbii Române!

Autor: Octavian Sergentu
Sursa: www.presa.md
Wow,am si uitat ca pot exista asemenea oameni care prin cuvintele lor te pot insufleti spre idealul de neam si de tara.De la asemenea oameni am invatat si eu sa-mi iubesc patria si neamul,sa doresc sa-mi cunosc istoria si patimile stramosilor nostri care au infaptuit Romania Mare,pe care mai apoi ne-am dat-o noua copiilor si nepotilor lor sa ne ingrijim de ea.Se pare ca avem multe pacate in acest sens,noi romanii de pe ambele maluri ale Prutului,ce ei ni l-au lasam inauntrul tarii,iar nu pe dinafara.Dar niciodata nu-i prea tarziu sa ne trezim si sa aratam lumii intregi fara teama de rusi sau alti rau-voitori intereselor noastre nationale ca desi traim in doua tari,in doua state separate,de fapt suntem unul si acelasi popor romanesc si vorbim una si aceiasi limba:Cea Romana.
A comentat micael 01 septembrie 2008, 22:03
Cu cat mai multi astfel de oameni si astfel de articole si unirea se va realiza ...
A comentat the thinker 02 septembrie 2008, 08:21
DE MULTE ORI STAU SI MA GINDESC PRIN CITE I-A FOST DAT POPORULUI ACESTUIA SA TREACA.LA CITE PERSECUTII SI NELEGIUIRI AU FOST SUPUSI DE-A LUNGUL TIMPULUI ADEVARATII PATRIOTI. EXISTA MOMENTE DE CUMPANA CIND CREZI CA IDEALURILE NOASTRE MILENARE SE SPULBERA SI ATUNCI E DE AJUNS SA ASCULTI SAU SA CITESTI MARTURISIRI SIMILARE CU CELE DIN ARTICOLUL DE MAI SUS SI TI SE UMPLE SUFLETUL DE-O IMENSA BUCURIE. BRUSC SESIZEZI CA CEEA CE LI S-A INTIMPLAT BASARABENILOR CU 19 ANI IN URMA A CONSTITUIT O ADEVARATA BINECUVINTARE. AM FOST CRESCUTA SA CRED CA FENOMENUL ELIBERARII NATIONALE NE CARACTERIZEAZA ,DEACEEA INCLIN SA CRED SI-N CONTINUARE CA DACA BASARABENII AR CONSTIENTIZA CE FORTA MARE SE ADAPOSTESTE IN EI INSISI,ATUNCI APARENTA PUTERE A VENETICILOR AR DISPAREA SI NIMENI NICIODATAN-AR MAI AVEA CURAJUL SA LE SCUIPE IN SUFLET.
A comentat TANIUSHA 02 septembrie 2008, 13:22
Superb articol!felicitari,d-le Sergentu...si jos palaria!
A comentat George 06 septembrie 2008, 17:59
Fara cuvinte... chiar fara cuvinte... s-a ridicat parul pe mine. Doar asa se poate schimba ceva.
A comentat intrebatorul 06 septembrie 2008, 18:38


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0459 secunde