Basarabia ramane rosie
adăugat 07 aprilie 2009, 09:04, la Opinii / Editoriale
Partidul Comunistilor a castigat alegerile din Republica Moldova cu 50 de procente din totalul voturilor exprimateDupa centralizarea de catre Comisia Electorala Centrala (CEC) a 97,62% din procesele verbale intocmite de sectiile de votare din Republica Moldova, comunistii de la Chisinau au obtinut circa 50% din voturi si totodata 61 de mandate din cele 101 ale Parlamentului moldovean, numar suficient pentru numirea noului sef al statului. La finalul votarii, alaturi de comunisti, au mai trecut pragul electoral de 6% inca trei formatiuni de doctrina liberala.
Astfel Partidul Liberal, avandu-l in frunte pe tanarul primar de Chisinau, Dorin Chirtoaca, a obtinut 12,75% din sufragii, ceea ce s-ar traduce prin 15 mandate in Parlament. La mica distanta se afla Partidul Liberal Democrat condus de Vladimir Filat, cu 12,26% din voturi, care a reusit sa ocupe astfel 14 fotolii de parlamentar, iar ultimul partid care a reusit sa treaca este cel al fostului primar de Chisinau, Serafim Urechean, care a izbutit sa capaciteze 9,82% din voturile moldovenilor si sa obtina astfel 11 locuri in Parlament. In conditiile in care comunistii au obtinut peste 60 din cele 101 mandate de deputati, acestia vor putea forma fara probleme guvernul si-l vor instala tot pe unul dintre membrii sai in fruntea Parlamentului, cel mai probabil Vladimir Voronin. Mai multe voci de la Chisinau au sustinut ca aceste alegeri au fost fraudate dar niciunul dintre liderii politici moldoveni nu si-a exprimat public aceasta convingere. Desi alegerile au fost declarate valabile, tendinta sondajelor efectuate inainte de alegeri au o turnura spectaculoasa care ridica multe semne de intrebare: in octombrie 2008, comunistii erau creditati cu 28% din voturi, apoi in martie 2009 aveau 36%, la exit-poll-uri cifrele indicau 45% pentru ca in final comunistii sa obtina 50%.
Deng Xiaoping de Moldova
Agentia de presa Reuters comenteaza situatia ingrata in care se pozitioneaza Republica Moldova si totodata politica duplicitara a presedintelui in exercitiu, Vladimir Voronin, care in cele doua mandate in fruntea acestui stat a promovat la nivel declarativ o apropiere de Uniunea Europeana, dar nu si fata de Bucuresti. La fel, Voronin s-a angajat intr-o apropiere fata de Rusia, dar a dat inapoi, acuzand Moscova de favorizarea regimului separatist din Transnistria. Analistii de la Reuters afirma ca Moldova se afla ca prinsa intre Ucraina si Romania, motiv pentru care Chisinaul a pendulat intre UE si Rusia. Ei mai spun ca desprinderea Transnistriei din teritoriul Republicii Moldova s-a facut din cauza temerilor liderilor rusofoni de la Tiraspol, potrivit carora Chisinaul ar fi pregatit alipirea sa la Romania. Reuters mai aminteste ca in urma cu cativa ani, Voronin se autointitula "Deng Xiaoping al Moldovei", fost lider comunist reformator chinez. Intr-un comentariu recent postat pe site-ul Geopolitika.ru, citat de Agerpres, celebrul geopolitician rus Aleksandr Dughin, liderul Miscarii Eurasia afirma ca nu exista nicio diferenta geopolitica pentru Moscova intre o Republica Moldova independenta a lui Voronin sau includerea acestei regiuni in componenta Romaniei. "In tara (Republica Moldova - n.red.) a fost instituit un regim politienesc corupt, in cele mai bune traditii ale lumii a treia, acolo, lume in care Moldova a si plonjat definitiv in plan social-economic", comenteaza Dughin.
Alegerile parlamentare desfasurate duminica in Republica Moldova s-a desfasurat in conformitate cu normele internationale, a anuntat luni Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), subliniind totusi ca sunt necesare ameliorari, se arata intr-un comunicat al OSCE.
OSCE da verde
"Alegerile parlamentare din Moldova au fost conforme cu numeroase norme si obligatii internationale, dar sunt necesare ameliorari pentru a se asigura ca nu exista interferente administrative in procesul electoral si pentru a creste increderea publica", se precizeaza in documentul amintit. Ziua alegerilor a fost "bine organizata si s-a derulat calm si pasnic, fara incidente majore. Observatorii au apreciat in mod pozitiv votul si numararea buletinelor, in pofida catorva deficiente de procedura semnificative", a adaugat organizatia.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲