Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 05:34

 

Basescu - mesaj catre Basarabia

adăugat 26 martie 2008, 23:45, la Eveniment

Presedintele Traian Basescu ar putea emite astazi, la aniversarea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu tara, o pozitie categorica privind responsabilitatea patriei-mama fata de romanii despartiti de bolsevism in urma cu 64 de ani si consecintele Pactului Ribbentrop Molotov. Actul Unirii, redactat si semnat in urma cu 90 de ani de presedintele Sfatului Tarii de la Chisinau, Ion Inculet, vice-presedintele Pantelimon Halippa si secretarul Sfatului Tarii, Ion Buzdugan, consfintea ca Basarabia, "de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama ei Romania". Astazi, cand Basarabia romana este impartita intre actuala Republica Moldova si Ucraina, ambele inca puternic marcate de regimul sovietic, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a ales, pentru a marca evenimentul, sa se intalneasca la Bucuresti cu tanarul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, sa participe la o expozitie cu documentele Unirii si sa rosteasca un cuvant pentru tinerii romani de pe ambele maluri ale Prutului. Chirtoaca urmeaza sa se mai vada cu primarul Capitalei, Adriean Videanu, sa participe, de la ora 14.00, la conferinta publica "Basarabia la rascruce" desfasurata la sediul ArCub din strada Batistei 4 si sa sustina o prelegere, dupa ora 17.00, la Facultatea de Sociologie. Seara, cei trei oficiali romani ar putea fi prezenti incepand cu ora 19.30, la concertul care se va desfasura in Piata Universitatii, sub deviza "Bucuresti si Chisinau impreuna in Europa". Manifestarile, aflate sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, sunt organizate de Fundatia pentru Romania si Organizatia Studentilor Basarabeni - Bucuresti, care vor depune coroane, in cursul diminetii, la mormintele artizanilor Unirii aflate la Manastirea Cernica.

Autor: L.P.
Sursa: www.ziua.net
Unicul presedinte al Romaniei care nu a uitat de noi! Traiasca Marea Romanie! Bravo lui Basescu!!!
A comentat natasha 27 martie 2008, 08:20
Am emotii mari citind acest mesaj.Imi doresc mult ca Dorin Chirtoaca sa schimbe cursul istoric al Basarabiei!!!Multumesc Domnului Presedinte Basescu!!!
A comentat Anatolie 27 martie 2008, 11:31
A comentat 11 27 martie 2008, 12:12
TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE !!!
A comentat Slavic (Franta) 27 martie 2008, 12:27
o granita e doar .. o granita :* sunteti tot romani. va iubesc fratii mei !
A comentat eXTZ 27 martie 2008, 20:03
Cu adevarat avem sperante mari si asta ii uram Lui Chirtoaca succes sa reuseasca o schimbare si lui Basescu isras succes la un al doilea mandat caci numai asa se poate produce minunea altfel nu-s sanse.Cu Doamne ne aJuta!!!!!
Traiasca Romania Mare si limba ei!!!!!!!!
A comentat viorel voinu(italia) 27 martie 2008, 21:30
Doamne ajuta Virel !!!!!! doar a nu uitam cidsunt alegerile in mldova si sa gasim abasada moldove in tzaile in care e aflam si sa megemsa ne dam votul
A comentat vovic 28 martie 2008, 17:19
Ma bucur ca va aud vb. din nou despre Unire,dar vreau sa va aduceti aminte cum a fost,istoria ne poate invata multe!!.Cei care doresc unire,ar trebuii sa-si puna mintea la contributie shi sa inceapa sa o caute.Nu mintea ca nu cred ca au sanse,dar unirea sar putea sa o caute prin Franta,desi Napoleon nu mai traieste dar sant altii ca el pe la Bruxel care ar putea sa hotarasca asa treburi mari!!Dar sar putea la fel ca si data trecuta sa trebueasca sa indeplinim niste conditii cum au fost cele cerute de Tratatul de pace de la Paris 18/30 martie 1856 ce prevedea intrarea Principatelor Romane sub gratie colectiva a puterilor europene.revizuirea legilor fundamentale, alegerea Adunărilor ad-hoc care să exprime atitudinea românilor în privinţa unirii, integrarea în graniţele Moldovei a trei judeţe din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad, Ismail), trimiterea în Principate a unei Comisii Europene cu misiunea de a propune "bazele viitoarei lor organizări", libertatea navigaţiei pe Dunăre, ş.a.Alegerile pentru Divanurile Ad-hoc au fost marcate de mari tensiuni. Dacă în Ţara Românească majoritatea covârşitoare a opiniei publice susţinea ideea Unirii, în Moldova lucrurile se arătau mai complicate. Partida unionistă, reprezentată de personalităţi ca Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Manolache Costache Epureanu, Anastasie Panu etc. avea în faţa ei opoziţia separatiştilor moldoveni (Nicolae Istrate, ideologul mişcării separatiste, Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi etc.). Aceştia doreau menţinerea separării, motivându-şi opţiunea prin posibila decădere a Iaşilor şi a Moldovei, odată cu mutarea capitalei la Bucureşti.
În 7 şi 9 octombrie 1857 sunt elaborate Rezoluţiile prin care se cerea:

Respectarea drepturilor Principatelor şi îndeosebi a autonomiei lor în cuprinderea vechilor lor capitulaţii încheiate cu Înalta Poartă în anii 1393, 1460, 1511 şi 1634;
Unirea Principatelor într-un stat sub numele de România;
Prinţ străin cu moştenirea tronului, ales dintr-o dinastie domnitoare dintre cele europene şi ai cărui moştenitori să fie crescuţi în religia ţării;
Neutralitatea pământului Principatelor;
Puterea legiuitoare încredinţată Adunării Obşteşti, în care să fie reprezentate toate interesele naţiei.
Toate acestea sub garanţia colectivă a puterilor care au subscris tratatul de la Paris.

Întrunite în capitala Franţei pentru a lua în discuţie cererile celor două Adunări (10/22 mai - 7/19 august 1858), puterile europene au adoptat Convenţia de la Paris:

Principatele îşi păstrau autonomia sub suzeranitatea Porţii şi sub protecţia celor şapte puteri;
Se adopta denumirea de Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei, fiecare având instituţii proprii;
Se înfiinţau instituţii comune precum Comisia Centrală de la Focşani (care elabora proiectele de legi de interes comun), Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, armata;
Se prevedeau principii de organizare şi modernizare a viitorului stat (separaţia puterilor în stat, desfiinţarea privilegiilor de clasă, egalitatea în faţa legii, drepturi politice pentru creştini, libertatea individuală);
Dreptul de vot ramânea cenzitar. [4]
După încheierea Convenţiei de la Paris, care avea să joace rolul unei veritabile Constituţii a Principatelor, au urmat alegerile pentru Adunările Elective[necesită citare], care urmau să îi desemneze pe cei doi domni.
Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza

Theodor Aman: Unirea PrincipatelorÎn Moldova a fost ales, la 5 ianuarie 1859, liderul unionist Alexandru Ioan Cuza. La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti îl alegea şi ea ca domn. Astfel s-a făcut primul pas către definitivarea Unirii Principatelor Române, realizată la 24 ianuarie 1859. Aceasta a fost posibilă prin folosirea unei greşeli generate de frazeologia juridică a timpului, (era impusă alegerea a doi domni, dar nu împiedica o persoană să candideze simultan în ambele ţări).
Deşi Unirea din 1859 era recunoscută doar pentru perioada domniei lui Cuza, şirul de reforme iniţiate de acesta şi venirea pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care se bucura atât de sprijinul Franţei cât şi cel al Prusiei a făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constituţiei promulgate la 1 iulie, Principatele Unite încep să se numească oficial România.
A comentat A.Ioan Cuza 29 martie 2008, 00:18
Inca nu am terminat:La 5 ianuarie, la Iaşi, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Moldovei. La 24 ianuarie, la Bucureşti, tot el este ales domn al Ţării Româneşti. Astfel românii, deşi nu au călcat dorinţa marilor puteri de a avea două ţări cu doi domnitori, două conduceri, două parlamente, profitând de absenţa precizării ca aceşti domnitori trebuie să fie persoane diferite, au ales deliberat şi calculat pe unul şi acelaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza, care va efectua, de fapt, unirea efectivă a Principatelor Române.
1861
La 24 decembrie, deşi cele două Principate Unite se aflau încă sub suzeranitatea otomană, Alexandru Ioan Cuza declară existenţa statului România cu capitala la Bucureşti.
[modifică] 1866
Cuza începe să fie suspectat de radicali că ar intenţiona să instituie un regim personal; acest fapt a slăbit poziţiile domnitorului şi a animat activitatea monstruoasei coaliţii, hotărâtă să-l înlăture. Complotiştii au reuşit să-şi realizeze planurile atrăgând de partea lor o fracţiune a armatei (colonelul C. Haralambie, maiorul D. Lecca, s.a.), şi l-au constrâns pe domnitor să abdice în noaptea de 10/22-11/23 februarie 1866. A fost instituită o locotenenţă domnească alcătuită din Lascăr Catargiu, Nicolae Golescu şi colonelul Haralambie din partea armatei. Conducerea guvernului a revenit lui Ion Ghica; apoi Senatul şi Comisia au proclamat ca domnitor pe Filip de Flandra, din casa domnitoare belgianã, dar acesta n-a acceptat coroana. [1]

Această abdicare silită putea avea consecinţe grave, pentru că:

după înlăturarea lui Cuza satele au fost înspăimântate că reforma agrară nu va mai avea loc.
la 3 aprilie 1866 la Iaşi o demonstraţie a Mişcării Separatiste cere anularea unirii Moldovei cu Ţara Românească,
Poarta Otomană mobilizează armata la Dunăre pentru a interveni în România, unirea fiind recunoscută doar pe timpul domniei lui Cuza.
A fost înmormântat iniţial la Biserica Domnească de lângă Palatul de la Ruginoasa, conform dorinţei sale, iar după al doilea război mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi.
A comentat A.Ioan Cuza 29 martie 2008, 00:23
Pai voi credeti ca Voronin shi Basescu pot rezolva ei in situatia europei de azi atatea probleme?Basescu nu-si vede capul de treaba sa faca curat in ograda lui pentru ca nu stie;Gunoiul trebue strans nu plimbat dintrun loc in altul!!!
A comentat A.Ioan Cuza 29 martie 2008, 00:26 | mergi sus ▲
Desi Romania mare era constienta ca odata cu inlaturarea lui Cuza am fi putut pierde toate drepturile de unire sau gasit destui cu sete de putere si de avutii care sal inlature .
De asa oameni nu ducem lipsa nici azi dar sar putea ca odata cu Unirea sa se creeze multe scaune caldutze pentru unii!!!
Oricum locul nostru celor multzi :tot la sapa frate ca BRANZA-I PE BANI
A comentat A.Ioan Cuza 29 martie 2008, 00:32 | mergi sus ▲
BRAVO-CUZA. Acest material da dovada de cunostinte profunde in tema.
VOI TOTI- CITITI, LUATI CUNOSTINTE,STUDIEATI ISTORIA, LASATI LOZINCILE.
Daca ceva nu vii clar adresativa la CUZA va ajuta cu istoria.BRAVO-CUZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat j.PHILIPS 29 martie 2008, 00:39 | mergi sus ▲
Deci astept propuneri shi sau inscrieri pe cine sa alegem presedinte in cele doua tari????
Basescu sau Voronin?!?!?!?
Ascultatzima pe mine cel mai bun ar fi VLAD TEPES care ar trebuii sa inchida un contract cu Rusia sa aduca tepe din Taiga ,ca la cati rai sunt sar am ramane fara paduri shi in Moldova shi in Romania .........!!
Pe curand.
A comentat A.Ioan Cuza 29 martie 2008, 00:40 | mergi sus ▲
si eu care credeam ca dl Basescu ne pregateste o surpriza deosebita de Ziua Unirii...o noua unire, anularea vizelor...dar vad k nu a fost!!!
A comentat Valeriu 29 martie 2008, 08:21 | mergi sus ▲
Basarabia e Romania
A comentat Vlad.... 29 martie 2008, 20:01 | mergi sus ▲
Pentru Valeriu:

"si eu care credeam ca dl Basescu ne pregateste o surpriza deosebita de Ziua Unirii...o noua unire, anularea vizelor...dar vad k nu a fost!!!"

Nu va fi nici o surpriza, Valeriu, atata timp cat aveti comunisti la putere.
A comentat Ion 29 martie 2008, 21:13 | mergi sus ▲
Ce are comun Ukraina si Polonia?
Cum de au putut sa se inteliaga aceste 2 tari
ca ukrainenii sa calatoreasca in Polonia vara vize in special locuitorii care traiesc in zona de
50 km de la frontiera.Ukrainenilor li se vor elibera carduri de plastic care le permite lor
satreaca frontiera fara vize timp de 2 ani.Daca nu incalca aceste conditii,cardul se prelungeste pe 5 ani. De ce la noi intre frati nu este asa ceva? Nu mai cred de acum pe
nimeni din conducerea Romaniei! Pur si
simplu D-ul Basescu se pregateste de alegeri
A mai promis dumnialui ca va rezolva si cu
cetatenia-si ce? mii de moldoveni asteapta
cetacenie de acum 5-7ani.Germania,Franta, Irlanda etc.acorda cetatemie mai repede-
max 4-5 ani.Cu toate ca sunt un mare patriot
socot ca Romania isi bate joc de noi,basarabenii !!!
A comentat rock 30 martie 2008, 08:43 | mergi sus ▲
Este ceva ce de mult trebuiea sa inceapa toate problemele sar rezolva pentru viitorul copiilor nostri si a planurilor noastre.Uitativa rominii au inceput sa vina inapoi in tara li sau ridicat economiea si li se plateste can europa rominiea!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat victor 20 aprilie 2008, 18:03 | mergi sus ▲
Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) din Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, pentru a-l informa ca grupuri de cetateni romani intentioneaza sa se deplaseze, in perioada 26-28 martie, la Chisinau, pentru a participa la diferite activitati publice cu caracter electoral.

Grupul de actiune NOII GOLANI a invitat in ultimile doua saptamani cetatenii romani sa participe la serbarile ce au loc la Chisinau in cinstea zilei de 27 martie (implinirea a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania), prin intermediul siteului www.romanism.net.
Scopul deplasarii membrilor si simpatizantilor grupului nostru este de a interactiona direct cu romanii de peste Prut, de a vedea care este situatia in Basarabia la fata locului si de a participa la aniversarea pasnica a unei zile importante din istoria Romaniei. In nici un caz nu vom participa la nici un miting electoral, grupul nostru fiind apolitic, singura "politica" pe care o sustinem fiind romanismul.

Consideram ca reactia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova este gresita si creaza o tensiune artificiala. Relatia dintre populatiile de pe cele doua maluri ale Prutului, despartite printr-o eroare a istoriei, sunt cele mai bune. Facem un apel la autoritatile romane si la institutiile internationale specializate in respectarea drepturilor omului sa supravegheze respectarea dreptului nostru la libera circulatie, ca cetateni ai Uniunii Europene.
Invitam inca o data pe toti romanii ce nu si-au uitat istoria ca pe data de 27 martie sa fie prezenti la Chisinau.


21 03 2009
Persoana de contact: Horatiu Borca
Telefon: 0743 355150

A comentat ddoru 21 martie 2009, 12:53 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0694 secunde