Basescu - mesaj catre Basarabia
adăugat 26 martie 2008, 23:45, la Eveniment
Presedintele Traian Basescu ar putea emite astazi, la aniversarea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu tara, o pozitie categorica privind responsabilitatea patriei-mama fata de romanii despartiti de bolsevism in urma cu 64 de ani si consecintele Pactului Ribbentrop Molotov. Actul Unirii, redactat si semnat in urma cu 90 de ani de presedintele Sfatului Tarii de la Chisinau, Ion Inculet, vice-presedintele Pantelimon Halippa si secretarul Sfatului Tarii, Ion Buzdugan, consfintea ca Basarabia, "de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama ei Romania". Astazi, cand Basarabia romana este impartita intre actuala Republica Moldova si Ucraina, ambele inca puternic marcate de regimul sovietic, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a ales, pentru a marca evenimentul, sa se intalneasca la Bucuresti cu tanarul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, sa participe la o expozitie cu documentele Unirii si sa rosteasca un cuvant pentru tinerii romani de pe ambele maluri ale Prutului. Chirtoaca urmeaza sa se mai vada cu primarul Capitalei, Adriean Videanu, sa participe, de la ora 14.00, la conferinta publica "Basarabia la rascruce" desfasurata la sediul ArCub din strada Batistei 4 si sa sustina o prelegere, dupa ora 17.00, la Facultatea de Sociologie. Seara, cei trei oficiali romani ar putea fi prezenti incepand cu ora 19.30, la concertul care se va desfasura in Piata Universitatii, sub deviza "Bucuresti si Chisinau impreuna in Europa". Manifestarile, aflate sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, sunt organizate de Fundatia pentru Romania si Organizatia Studentilor Basarabeni - Bucuresti, care vor depune coroane, in cursul diminetii, la mormintele artizanilor Unirii aflate la Manastirea Cernica.Traiasca Romania Mare si limba ei!!!!!!!!
În 7 şi 9 octombrie 1857 sunt elaborate Rezoluţiile prin care se cerea:
Respectarea drepturilor Principatelor şi îndeosebi a autonomiei lor în cuprinderea vechilor lor capitulaţii încheiate cu Înalta Poartă în anii 1393, 1460, 1511 şi 1634;
Unirea Principatelor într-un stat sub numele de România;
Prinţ străin cu moştenirea tronului, ales dintr-o dinastie domnitoare dintre cele europene şi ai cărui moştenitori să fie crescuţi în religia ţării;
Neutralitatea pământului Principatelor;
Puterea legiuitoare încredinţată Adunării Obşteşti, în care să fie reprezentate toate interesele naţiei.
Toate acestea sub garanţia colectivă a puterilor care au subscris tratatul de la Paris.
Întrunite în capitala Franţei pentru a lua în discuţie cererile celor două Adunări (10/22 mai - 7/19 august 1858), puterile europene au adoptat Convenţia de la Paris:
Principatele îşi păstrau autonomia sub suzeranitatea Porţii şi sub protecţia celor şapte puteri;
Se adopta denumirea de Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei, fiecare având instituţii proprii;
Se înfiinţau instituţii comune precum Comisia Centrală de la Focşani (care elabora proiectele de legi de interes comun), Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, armata;
Se prevedeau principii de organizare şi modernizare a viitorului stat (separaţia puterilor în stat, desfiinţarea privilegiilor de clasă, egalitatea în faţa legii, drepturi politice pentru creştini, libertatea individuală);
Dreptul de vot ramânea cenzitar. [4]
După încheierea Convenţiei de la Paris, care avea să joace rolul unei veritabile Constituţii a Principatelor, au urmat alegerile pentru Adunările Elective[necesită citare], care urmau să îi desemneze pe cei doi domni.
Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza
Theodor Aman: Unirea PrincipatelorÎn Moldova a fost ales, la 5 ianuarie 1859, liderul unionist Alexandru Ioan Cuza. La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti îl alegea şi ea ca domn. Astfel s-a făcut primul pas către definitivarea Unirii Principatelor Române, realizată la 24 ianuarie 1859. Aceasta a fost posibilă prin folosirea unei greşeli generate de frazeologia juridică a timpului, (era impusă alegerea a doi domni, dar nu împiedica o persoană să candideze simultan în ambele ţări).
Deşi Unirea din 1859 era recunoscută doar pentru perioada domniei lui Cuza, şirul de reforme iniţiate de acesta şi venirea pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care se bucura atât de sprijinul Franţei cât şi cel al Prusiei a făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constituţiei promulgate la 1 iulie, Principatele Unite încep să se numească oficial România.
1861
La 24 decembrie, deşi cele două Principate Unite se aflau încă sub suzeranitatea otomană, Alexandru Ioan Cuza declară existenţa statului România cu capitala la Bucureşti.
[modifică] 1866
Cuza începe să fie suspectat de radicali că ar intenţiona să instituie un regim personal; acest fapt a slăbit poziţiile domnitorului şi a animat activitatea monstruoasei coaliţii, hotărâtă să-l înlăture. Complotiştii au reuşit să-şi realizeze planurile atrăgând de partea lor o fracţiune a armatei (colonelul C. Haralambie, maiorul D. Lecca, s.a.), şi l-au constrâns pe domnitor să abdice în noaptea de 10/22-11/23 februarie 1866. A fost instituită o locotenenţă domnească alcătuită din Lascăr Catargiu, Nicolae Golescu şi colonelul Haralambie din partea armatei. Conducerea guvernului a revenit lui Ion Ghica; apoi Senatul şi Comisia au proclamat ca domnitor pe Filip de Flandra, din casa domnitoare belgianã, dar acesta n-a acceptat coroana. [1]
Această abdicare silită putea avea consecinţe grave, pentru că:
după înlăturarea lui Cuza satele au fost înspăimântate că reforma agrară nu va mai avea loc.
la 3 aprilie 1866 la Iaşi o demonstraţie a Mişcării Separatiste cere anularea unirii Moldovei cu Ţara Românească,
Poarta Otomană mobilizează armata la Dunăre pentru a interveni în România, unirea fiind recunoscută doar pe timpul domniei lui Cuza.
A fost înmormântat iniţial la Biserica Domnească de lângă Palatul de la Ruginoasa, conform dorinţei sale, iar după al doilea război mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi.
De asa oameni nu ducem lipsa nici azi dar sar putea ca odata cu Unirea sa se creeze multe scaune caldutze pentru unii!!!
Oricum locul nostru celor multzi :tot la sapa frate ca BRANZA-I PE BANI
VOI TOTI- CITITI, LUATI CUNOSTINTE,STUDIEATI ISTORIA, LASATI LOZINCILE.
Daca ceva nu vii clar adresativa la CUZA va ajuta cu istoria.BRAVO-CUZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Basescu sau Voronin?!?!?!?
Ascultatzima pe mine cel mai bun ar fi VLAD TEPES care ar trebuii sa inchida un contract cu Rusia sa aduca tepe din Taiga ,ca la cati rai sunt sar am ramane fara paduri shi in Moldova shi in Romania .........!!
Pe curand.
"si eu care credeam ca dl Basescu ne pregateste o surpriza deosebita de Ziua Unirii...o noua unire, anularea vizelor...dar vad k nu a fost!!!"
Nu va fi nici o surpriza, Valeriu, atata timp cat aveti comunisti la putere.
Cum de au putut sa se inteliaga aceste 2 tari
ca ukrainenii sa calatoreasca in Polonia vara vize in special locuitorii care traiesc in zona de
50 km de la frontiera.Ukrainenilor li se vor elibera carduri de plastic care le permite lor
satreaca frontiera fara vize timp de 2 ani.Daca nu incalca aceste conditii,cardul se prelungeste pe 5 ani. De ce la noi intre frati nu este asa ceva? Nu mai cred de acum pe
nimeni din conducerea Romaniei! Pur si
simplu D-ul Basescu se pregateste de alegeri
A mai promis dumnialui ca va rezolva si cu
cetatenia-si ce? mii de moldoveni asteapta
cetacenie de acum 5-7ani.Germania,Franta, Irlanda etc.acorda cetatemie mai repede-
max 4-5 ani.Cu toate ca sunt un mare patriot
socot ca Romania isi bate joc de noi,basarabenii !!!
Grupul de actiune NOII GOLANI a invitat in ultimile doua saptamani cetatenii romani sa participe la serbarile ce au loc la Chisinau in cinstea zilei de 27 martie (implinirea a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania), prin intermediul siteului www.romanism.net.
Scopul deplasarii membrilor si simpatizantilor grupului nostru este de a interactiona direct cu romanii de peste Prut, de a vedea care este situatia in Basarabia la fata locului si de a participa la aniversarea pasnica a unei zile importante din istoria Romaniei. In nici un caz nu vom participa la nici un miting electoral, grupul nostru fiind apolitic, singura "politica" pe care o sustinem fiind romanismul.
Consideram ca reactia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova este gresita si creaza o tensiune artificiala. Relatia dintre populatiile de pe cele doua maluri ale Prutului, despartite printr-o eroare a istoriei, sunt cele mai bune. Facem un apel la autoritatile romane si la institutiile internationale specializate in respectarea drepturilor omului sa supravegheze respectarea dreptului nostru la libera circulatie, ca cetateni ai Uniunii Europene.
Invitam inca o data pe toti romanii ce nu si-au uitat istoria ca pe data de 27 martie sa fie prezenti la Chisinau.
21 03 2009
Persoana de contact: Horatiu Borca
Telefon: 0743 355150
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲