În raportul pregătit de către Boris Nemțov, și publicat de către colegii acestuia după asasinarea sa putem desluși că peninsula Crimeea a fost ușor de luat de către ruși doar cu infiltrarea unor trupe suplimentare și cu ajutorul autorităților racolate și a celor dezorientate.
Nu trebuie să fii mare analist politic și geostrateg ca să poți face paralele între ceea ce se întâmplă la moment în țara noastră și situația din februarie-martie 2014 din Crimeea.
1. Autorități racolate, sau afiliate: În raportul „Putin, Războiul” se spune că o parte dintre autoritățile din Crimeea și sevastopol au fost racolate de către autoritățile de la Kremlin, în plus Federația Rusă s-a bazat pe dezordinea din rândul autorităților și forțelor de ordine ucrainene după fuga lui Ianukovici.
Republica Moldova: În Autonomia Găgăuză, Irina Vlah a câștigat alegerile datorită îmbrățișărilor repetate, a fotografiilor și vizitelor întreprinse în est, la deputați și autorități ruse, cu un înalt suport al propagandei de la Moscova. Nici Mihail Formuzal, cât de „țar” în sudul Moldovei nu se considera nu a reușit să câștige vre-un mandat fără al doilea tur de scrutin, Vlah însă a câștigat din primul tur. La Bălți se conturează victoria unui om care cel puțin își câștigă banii în Federație Rusă (cât de legal sau ilegal nu este treaba mea să apreciez). Toate aceste evenimente au loc sub pasiva privire a PLDM și PDM cei care seaflă la guvernare și ai căror candidați nu s-au putu impune în fața celor care deschis își afișează atașamentul față de Uniunea Vamală Euroasiatică și față de Federația Rusă.
2. Opinia publică și forțele armate: Imediat după fuga lui Ianukovici, propaganda de la Moscova a efectuat un atac masiv asupra noilor autorități de la Kiev, numindu-i în reportajele lor „huntă, fasciști, ultra naționaliști” și alte caracteristici. În raportul regretatului Nemțov se conțin mărturii ale militarilor ruși care au fost dislocați în peninsula Crimeea chipurile pentru a „păzi” obiectivele militare rusești din peninsulă și orașul Sevastopol. Ulterior aceste forțe militare au luat practic cu asalt aeroportul din Sevastopol și Parlamentul Republicii Autonome.
Republica Moldova-2015: Autoritățile de la Chișinău ne prezintă reținerea și întoarcerea unor militari ruși de la granița Moldovei. Unele surse avizate spun că pe lângă fiecare militar întors, câțiva trec și ajung bine merci în regiunea transnistreană. În utlimele câteva săptămâni militarii ruși din stânga Nistrului sunt mereu în antrenament, lunetiștii, infanteria, se antrenează practic non-stop în regiune. Posturile rusești de televiziune și radio, care retransmit pe teritoriul Republicii Moldova prezintă aproape zilnic reportaje despre situația „dificilă” și despre poziția „neconstructivă” a Chișinăului și Kievului în ceea ce privește regiunea separatistă.
3. Pasivitatea autorităților: În februarie-martie 2014, în Crimeea Rusia a profitat de dezorientarea structurilor legale supuse Kievului pe urma faptului că Viktor Ianukovici a fugit din țară, iar dezorientarea din cadrul structurilor de forță a făcut ca peninsula Crimeea dar, și regiunile Donețk și Lugansk să fie o pradă prea ușoară pentru Kremlin.
Republica Moldova-2015: La sfârșitul săptămânii trecute Ministerul de Interne a anunțat că dosarul penal al premierului Chiril Gaburici, privind falsurile din actele de absolvire, a fost transmis Procuraturii. În ultima perioadă se discută tot mai mult despre demisia Guvernului Gaburici. Oricine a trăit în Republica Moldova își dă seama ce înseamnă demisia Guvernului. Automat toate autoritățile devin amorfe. Unii se culcă la fundul paharului așteptând cine va veni, alții încearcă să mai ascundă ceva și să mai tragă niște foloase pentru familia sa.
Toate aceste evenimente au loc pe fundalul aprofundării crizei economice interne, după furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar, în momentul în care tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova sunt expulzați din Federația Rusă (aceasta fiind unica sursă de câștig pentru mulți moldoveni), iar agricultura începe să aibă de suferit din cauza lipsei precipitațiilor.