Belarusul încă mai fierbe
adăugat 31 decembrie 2010, 09:23, la Externe • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
În Belarus, sute de critici ai regimului lui Lukaşenko, care au ieşit pe străzi pentru a demonstra împotriva realegerii acestuia în funcţia de preşedinte, se află în continuare în închisoare.
Cum însă susţinătorii acestora încep să fie din ce în ce mai vocali, iar în provincie sunt descoperite din ce în ce mai multe cazuri de fraudă electorală, Belarusul va trebui să mai aştepte ceva vreme pacea socială.
"Trăiască Belarusul" şi "Plecaţi acasă" au fost doar două dintre scandările care puteau fi auzite pe străzile Minsk-ului după aflarea rezultatului oficial al alegerilor prezidenţiale. Zeci de mii de oameni au ieşit din case pentru a protesta împotriva realegerii în funcţia cea mai înaltă a statului a lui Lukaşenko, acuzat de fraudarea scrutinului. Mulţi dintre demonstranţi au fost bătuţi crunt de forţele de ordine înainte şi după protestele de stradă.
Peste 600 de demonstranţi au fost arestaţi pe 19 decembrie de către poliţie şi transportaţi direct în puşcăriile Minsk-ului. Televiziunea publică din Belarus anunţa însă nu doar că protestatarii se aflau sub influenţa alcoolului când au fost reţinuţi, ci şi că aceştia ar fi primit bani din partea unor grupări occidentale pentru a declanşa haosul pe străzile capitalei.
Donaţii pentru cei închişi
Pentru a oferi o mână de ajutor celor arestaţi, Siarzhuk Semianuk, observator în cadrul biroului electoral 104 din Minsk, spune că el şi prietenii săi au declanşat o amplă campanie de susţinere a celor închişi. La o jumătate de oră după apelul lansat de Semianuk pe Internet, prima donaţie fusese deja făcută.
Apoi, pe parcursul zilelor următoare, s-au strâns haine, bani, alimente, articole de igienă, cărţi şi alte bunuri care le-ar putea prinde bine oamenilor din închisori. Semianuk spune că amploarea campaniei lansate de el şi de amicii săi este fără precedent în Belarus. "Solidaritatea manifestată de oamenii din Belarus arată că acest popor este foarte unit. Ar trebui să avem ţeluri comune şi să luptăm pentru ele", spune cu convingere Semianuk.
Proteste europene
În reacţie la situaţia din Belarus, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a condamnat reprimarea manifestaţiilor de după alegerile prezidenţiale şi a solicitat eliberarea imediată a opozanţilor arestaţi. Un mesaj similar i-a transmis preşedintelul Lukaşenko şi ambasadorul american la Minsk. "Statele Unite condamnă ferm violenţele din Belarus. Suntem preocupaţi de recurgerea excesivă la forţă din partea autorităţilor, în special faţă de mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale, care au fost bătuţi şi reţinuţi, dar şi de violenţa faţă de ziarişti şi reprezentanţi ai societăţii civile", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Minsk.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲