Boc: Consulatele României de la Cahul şi Bălţi vor fi deschise la 30 iunie 2010
adăugat 31 martie 2010, 14:17, la Eveniment
Anunţul a fost făcut chiar de prim-ministrul României, Emil Boc, astăzi 31 martie, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova. „Vom dechide aceste consulate şi astfel presiunile de pe Chişinău vor fi ridicate", a spus oficialul , scrie Unimedia, preluata de Romanian Global News.
În acelaşi context, Boc a anunţat deschiderea în România a cinci oficii teritoriale, care vor asigura o mai bună prelucrare şi o procedură simplificată de examinare a dosarelor depuse pentru obţinerea ceteţeniei române.
Preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a dat asigurări că toate promisiunile făcute vis-a-vis de cetăţenia română pentru locuitorii Republicii Moldova şi micul trafic la frontieră vor fi realizate.
În același context, prim-ministrul României a specificat că statul român va negocia cu Uniunea Europeană excluderea, în procesul de obţinere a vizei românești, dovada deţinerii unui cont bancar în suma de 500 de euro. In cadrul aceleeasi vizite, Emil Boc, şi premierul basarabean, Vlad Filat, au înmânat, primele 15 permise de mic trafic la frontieră, în baza cărora cetăţenii din Basarabia pot circula liber în România pe o rază de până la 50 km. „Republica Moldova este o ţară europeană, care are dreptul să circule liber, fără vize şi mai avem nevoie de prieteni, care să ne ajute să ne integrăm mai uşor în Uniunea Europeană”, a declarat Filat, în cadrul ceremoniei care a avut loc la Consulatul României.
Boc susţine că până la ora actuală au fost depuse peste 2.500 de cereri şi au fost personalizate 912 permise. „Vom face tot posibilul ca să simplificăm procesul de obţinere a acestor permise, inclusiv a cetăţeniei române. Cred că va fi mai uşor de luptat cu birocraţia, după ce vor mai fi deschise şi alte două consulate ale României pe teritoriul Republicii Moldova", a precizat Boc. Acesta a adăugat că România va acorda mereu sprijin necondiţionat Republicii Moldova, pentru ca aceasta să se integreze în Uniunea Euroepană.
Persoanele care au primit permisele spun că a fost o procedură relativ uşoară şi că acum îşi vor putea vizita persoanele dragi de dincolo de Prut. „Am absolvit universitatea în România şi am multe cunoştinţe pe care aş vrea să le revăd, iar acest permis îmi va da posibilitatea să păstrez legătura mai uşor", susţine Ionel Andrei din Bălăureşti.
„Am nevoie de permis pentru ca să pot pleca la băiatul meu, care îşi face studiile în România. Totodată, voi pleca la cumpărături în România. Pentru noi e mai simplu să ajungem la Huşi, decât la Hânceşti sau Chişinău", susţine Vladimir Gotman din satul Bujor, raionul Hânceşti.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲