BUCUREŞTIUL DUPĂ 550 DE ANI. Piaţa Constituţiei, un loc magic cu domniţe şi soldaţi
adăugat 13 septembrie 2009, 22:45, la Eveniment
Mulţi bucureşteni şi-au dat întâlnire în acest week-end în Piaţa Constituţiei pentru a petrece de ziua lor. Doar se împlinesc 550 de ani de la atestarea Capitalei. N-au lipsit personajele de epocă, micii, berea, iar atmosfera a fost întreţinută de muzica din perioada interbelică.În Piaţa Constuţiei, timpul a fost dat înapoi. Într-un cadru de poveste, personajele de altădată şi-au făcut apariţia. Parada costumelor de epocă a făcut deliciul celor care au venit să participe la sărbătoare. Ei au putut vedea ţărani în costume tradiţionale, turci cu pistoale la brâu, soldaţi, ţigănci, domni cu pălărie, baston şi floare la rever şi domniţe cu rochii de epocă, împărţind flori trecătorilor. Două monitoare cu plasmă pe care erau rulate imagini de arhivă din Bucureştiul interbelic, aflate de o parte şi de alta a scenei amplasate în Piaţa Constituţiei, au făcut posibilă întoarcerea în timp. Spectacolul a fost anunţat printr-o numărătoare inversă 2009-1459. Astfel, după ora 20:30 au fost aprinse făclii pe scenă, dar şi printre spectatori, iar dansatorii de la XtREme şi-au făcut intrarea. Flancaţi de păpuşi uriaşe, ei au prezentat "Geneza Bucureştiului" - un spectacol coregrafic şi de acrobaţie, cu efecte pirotehnice, în care au povestit alegoric cum a apărut cetatea lui Bucur, în timp ce, pe fundal, o voce prezenta ce se întâmplă pe scenă. Păstorul Bucur, un acrobat suspendat deasupra celorlalţi dansatori, a coborât şi a dansat cu Dâmboviţa - o prea frumoasă fată - interpretată de o acrobată într-un costum albastru. Cei doi s-au ridicat din mijlocul dansatorilor în timp ce povestitorul informa că ei au trăit fericiţi şi că au avut o fetiţă. Însă vestea fericirii lor a ajuns la tătari, care şi-au făcut apariţia pe scenă sub forma unui grup de pirotehnişti îmbrăcaţi în negru. Bucur, la rândul său, a format o poteră, cele două armate confruntându-se pe scenă printr-un dans drăcesc. După bătălie, Bucur ridică o cetate, "astfel punându-se piatra de temelie a oraşului zilelor noastre", act consemnat în spectacol printr-o horă.
ACCES GRATUIT
Prezentul a fost adus repede pe scenă. Artiştii contemporani au reînviat cântecele de altădată. Bucureştenii au putut auzi melodii precum "Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară?", "Fetiţe dulci, ca-n Bucureşti", "Să nu uităm trandafirii", "Morăriţa", "Drumurile noastre", "Zaraza" şi "Trurli, Trurli, dragă". Recitalurile, acompaniate de Orchestra Naţională Radio, au fost urmate de un spectacol cu lasere, ilustrat sonor printr-o improvizaţie rock după "Simfonia a V-a" de Beethoven, şi de un alt concert, susţinut de Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Gheorghe Zamfir. Muzica bună a fost asortată cu mici şi bere, că aşa-i place românului.
Acesta a fost începutul, până duminica viitoare, bucureştenii pot participa la carnavalul copiilor, spectacole de teatru, Noaptea Albă a Muzeelor, o paradă a tramvaielor, diverse expoziţii, concerte, printre care cel al artiştilor Angela Gheorghiu şi Vlad Miriţă, parada costumelor de epocă şi se vor putea plimba cu trăsura prin centrul Capitalei. Circulaţia maşinilor a fost restricţionată pe Bulevardul Unirii până duminica viitoare, în schimb, trecătorii se pot plimba cu una din cele două trăsuri împodobite cu flori, conduse de vizitii îmbrăcaţi în redingote de catifea. Serviciul este gratuit, mai multe familii cu copii bucurându-se deja de această plimbare inedită. Prima referire la oraşul Bucureşti a fost făcută la data de 20 septembrie 1459 într-un document prin care domnitorul Vlad Ţepeş confirmă o donaţie făcută unor mici feudali.
Invitaţi din Moscova, Bruxelles şi Atena
La aniversarea Bucureştiului vor veni invitaţi din Bruxelles, Beijing, Moscova, Georgia şi Atena, alături de ambasadorul onorific al Bucureştiului în lume, Albano Carrisi. "Sper să păstrăm această tradiţie cu demnitate, sper ca bucureştenii să obţină clipe de relaxare, chiar dacă evenimentele au fost organizate cu multă parcimonie în împărţirea banilor", a spus primarul general, Sorin Oprescu. El a adăugat că toate unităţile de cultură aflate în subordinea municipalităţii au răspuns pozitiv la organizarea evenimentelor pentru Zilele Bucureştiului. Cu ocazia acestor manifestări, persoanele în vârstă instituţionalizate în patru centre speciale de îngrijire, precum şi copii, au fost ieri invitaţi într-un tur al Grădinii Zoologice. Tot aici a fost organizată şi o expoziţie de fotografii "din trecutul Grădinii Zoologice". La eveniment a fost prezent şi edilul Capitalei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲