Cămăşi rupte pe scrumul memoriei
adăugat 23 iunie 2008, 22:08, la Opinii / Editoriale
Zilele trecute, cine are ochi să vadă şi urechi să asculte s-a convins încă o dată că actuala conducere a dat dovadă de o mai mare viclenie decât regimul sovietic în opera de mancurtizare a băştinaşilor. Chiar şi cele mai liberale mass-media n-au pomenit aproape deloc despre tragedia de la Tighina, care a avut loc acum 16 ani - pe 19 iunie 1992. În schimb, cele ruseşti şi cele afiliate actualei conduceri au lansat cicluri de materiale sau emisiuni consacrate eroismului armatelor sovietice din timpul primelor atacuri ale Germaniei fasciste asupra URSS.
Tăcerea şefului statului mai poate fi explicată prin dorinţa sa de reîntregire a republicii, deşi, dacă-şi amintea, credem că ar fi făcut-o cu ură faţă de "naţionaliştii moldoveni", faţă de ex-preşedintele Mircea Snegur sau ex-ministrul Ion Costaş, pentru că, atunci când vine vorba despre adevărata demnitate naţională a moldovenilor, el nu se deosebeşte cu nimic de liderul separatist de la Tiraspol. Mult mai rău e că nici foştii combatanţi, dar nici rudele celor căzuţi în măcelul de la Tighina nu s-au adunat să bată clopotele. De fapt, aşa-s basarabenii: îşi aprind memoria şi îşi rup cămăşile de pe ei doar la cotituri istorice.
Atunci, la 19 iunie 1992, s-a întâmplat cea mai mare tragedie din timpul războiului de pe Nistru. Câteva sute de tineri moldoveni, mobilizaţi în grabă, luaţi de la coada sapei, fără nici o pregătire militară, au fost băgaţi în Tighina ca într-un butoi cu smoală fierbinte. Pentru a "instaura ordinea constituţională", generalul Dabija i-a trimis în autobuze şi fără arme - armele "veneau din urmă", în alte autobuze Gardiştii şi mercenarii ruşi au hăcuit în ei ca în curechi. Peste câteva zile, am trecut prin centrul oraşului şi am văzut în piaţa din faţa clădirii Sovietului orăşenesc tunuri moldoveneşti distruse, autoblindate şi automobile care au ars ca nişte cutii de chibrituri. Cică, doar vreo zece gardişti, căţăraţi pe acoperişul unui bloc cu nouă etaje de alături, cu mitraliere şi aruncătoare de grenade au făcut chiseliţă din ostaşii moldoveni care au vrut să ocupe Sovietul orăşenesc. Mai târziu, nimeni nu l-a tras la răspundere pentru această gafă militară pe răposatul azi general Dabija. În oraş, poliţiştii luptau cu gardiştii colonelului Kostenko, cu mercenari, cazaci şi puşcăriaşi veniţi din Rusia. La podul de peste Nistru, voluntarii moldoveni încercau să ţină piept tancurilor ruseşti trimise de Tiraspol în susţinerea trupelor separatiste. Din spate, în ei trăgeau soldaţii ruşi din unitatea militară dislocată în vestita cetate. Anume tancurile ruseşti i-au făcut pe moldoveni să se retragă spre marginile oraşului dinspre Căuşeni. În centrul Tighinei a rezistat doar Comisariatul de poliţie.
Primul program al televiziunii ruseşti transmitea atunci reportaje de război filmate în viteza tancurilor ruseşti. Ironia sorţii: numele corespondentului care glorifica "eroismul" separatiştilor şi blestema atacul moldovenilor era - Besarabov.
Smirnov a decretat 19 iunie zi de odihnă la Tighina. În toată Transnistria, dar mai ales în acest oraş, au fost comemorate în stil patriotic şi militar evenimentele de acum 16 ani. Liderii separatişti au folosit din plin ocazia de a turna în inimile transnistrenilor încă o căldare de ură faţă de moldoveni. Iar noi am tăcut, de parcă nimic nu ne mai doare.
Probabil e greu de crezut insa totusi adevarul va cistiga in fine.Cit priveste pe domnul voronin apai ii un ticalos si un fricos ...
Probabil e greu de crezut insa totusi adevarul va cistiga in fine.Cit priveste pe domnul voronin apai ii un ticalos si un fricos ...
Probabil e greu de crezut insa totusi adevarul va cistiga in fine.Cit priveste pe domnul voronin apai ii un ticalos si un fricos ...
Eliberatorul Vanushka a venit cu turma si a violat a furat si omorat,deportat.
Si timp de 60 ani ni-au spalat creerii ca fascizmul a fost rau si comunistii a fost buni.
DESTEAPTATE ROMANE !!!
A comentat MOLDOVA PUSCARIE MARE pe 28.06.2008, ora 19:58
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲